Capital.ba

Drljača: Nikad nismo predlagali smanjenje penzija

08.02.2016. / 11:10

drljacaSARAJEVO, Vlada FBiH tek treba da odluči u kojem smjeru će se rješavati pitanje uvezivanja staža radnika privatnih preduzeća, ne samo većinski državnih za koje je u izradi zakon, a nakon analize koliko novca za to treba.

Rekao je to u intervjuu Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, u pisanim odgovorima.

“Radni tekst zakona je sačinjen i pri izradi je uzeta u obzir činjenica da je Vlada FBiH dala zaduženje da se radnim tekstom obuhvati uvezivanje staža radnicima većinski državnih firmi. Kada je riječ o uvezivanju staža radnicima privatnih preduzeća, razmatra se mogućnost analize kojom će se prije svega vidjeti kolika bi sredstva bila potrebna za tu namjenu, te će tačniji podaci o broju radnika i finansijskim sredstvima biti prezentovani Vladi, koja će donijeti konačnu odluku u kojem smjeru će se ići s rješavanjem navedenog pitanja”, tvrdi Drljača.

On je kazao da je do sada rješenje o reprezentativnosti zatražilo samo Udruženje poslodavaca komunalne privrede FBiH, za šta postupak još nije okončan, a nakon što je Vlada FBiH ukinula reprezentativnost Udruženja poslodavaca FBiH koje bi trebalo da bude jedan od potpisnika opšteg kolektivnog ugovora.

Podsjetio je da će se o izmjenama i dopunama Zakona o radu raspravljati u redovnoj parlamentarnoj proceduri, “a ne po hitnom postupku, kako je ranije bilo najavljeno”.

Imali ste sastanak sa predstavnicima penzionera zbog, kako tvrdite, pogrešne interpretacije Vašeg dopisa Zavodu PIO. Možete li zaista garantovati penzionerima da penzije u FBiH neće biti smanjene?

DRLJAČA: Na sastanku je jasno ukazano kako Vlada FBiH i Ministarstvo nisu nikada razmatrali niti predlagali smanjenje penzija, već su stava kako se mora zadržati dostignuti nivo penzija i osigurati njihova blagovremena isplata. U tom cilju je potrebno da sve nadležne institucije iskažu svoje zalaganje kako ne bi došlo do smanjenja penzija.

Zatražili ste od Zavoda PIO primjenu člana zakona koji podrazumijeva da se visina penzije određuje svaki mjesec u skladu sa prikupljenim sredstvima, i to je izazvalo strah. Možete li pojasniti takav zahtjev?

DRLJAČA: Ministarstvo je zatražilo od Zavoda PIO da sačini konkretan plan mjera i aktivnosti koje bi imale za cilj stabilizaciju sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, te primjenu važećih propisa. Zakonima je jasno utvrđena nadležnost i postupanje Upravnog odbora PIO/MIO koji ima obavezu i odgovornost da održi fiskalni balans zavoda, te ne stvara obaveze prema korisnicima. U provedbi takvih aktivnosti nije potreban stav Vlade, odnosno Ministarstva. Organi Zavoda PIO/MIO moraju usmjeriti energiju na sačinjavanje konkretnih mjera i aktivnosti na osiguranju finansijske stabilnosti penzijskog sistema.

Koliko godina će trebati da se uveže staž radnicima?

DRLJAČA: Postoji veliki broj ljudi koji imaju ispunjene uslove za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ali ta prava ne mogu ostvariti zbog neplaćenih doprinosa. Riječ je oko 65.000 ljudi, dok njih 25.000 zaključno s 2015. godinom ima ispunjene uslove za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. U narednim godinama broj osoba koje budu ispunjavale uslove će padati. Vlada je u prijedlogu budžeta za ovu godinu predvidjela 52 miliona KM, a procjene su da za realizaciju cjelokupnog finansiranja doprinosa u narednim godinama, na minimalnu osnovicu, treba oko 453 miliona KM.

Kada očekujete da će se početi sa prvim uvezivanjem staža?

DRLJAČA: U odnosu na prvobitni plan donošenja Zakona o uvezivanju radnog staža, rok za donošenje zakona je prolongiran radi uzimanja u obzir svih aspekata i osiguranja sredstava za finansiranje. Očekujemo da će Parlament FBiH o istom odlučivati u prvoj polovini ove godine. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!