Capital.ba

Drina – veza za region

05.10.2012. / 9:01

BEOGRAD, Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da krajnji cilj niza zajedničkih projekata Banjaluke i Beograda jeste da rijeka Drina postane veza za cijeli region, u čemu će primarnu ulogu imati projekat “Podrinje”.

Džombić je istakao da će dvije vlade za ovaj veliki projekat zatražiti finansijsku podršku od Evropske komisije, koja zastupa principe saradnje i povezivanja regiona u EU.

“Da bismo se kvalitetnije povezali, saniraćemo željezni most u Zvorniku, mostove u Bratuncu i Skelanima, a do 30. juna iduće godine, završićemo projektnu dokumentaciju za gradnju mosta Bačevci – Fakovići”, rekao je Džombić za “Večernje novosti”.

Džombić je naveo da su među zajedničkim projektima dogovorenim nedavno u Banjaluci najznačajni oni iz oblasti energetike, gdje moguće investicije iznose pet milijardi evra.

On kaže da je za Republiku Srpsku od ključnog značaja izgradnja kraka gasovoda ”Južni tok” kroz Srpsku, a da se sa Srbijom nastavlja izgradnja četiri hidroelektrane u okviru projekta “Srednja Drina”, vrijednosti od 700 do 800 miliona evra.

Džombić je napomenuo da Srpska ima mnogo bolje makroekonomske pokazatelje od okruženja, a posebno od Federacije BiH i naglasio da „se samo iz toga vidi da bi mogla opstati sama, u ekonomskom smislu“.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti