Capital.ba

Dopuštena koncentracija privrednih subjekata “Velpro” i “Džananović”

24.09.2007. / 15:33

SARAJEVO, Konkurencijski savjet donio je rješenje kojim se ocjenjuje dopuštena koncentracija privrednih subjekata Veleprodajni centar trgovina na veliko i malo DOO Sarajevo /Velpro/ i “Džananović” DOO Zenica, koja nastaje na osnovu Ugovora o poslovnoj saradnji ovih privrednih subjekata, saopšteno je iz Konkurencijskog savjeta.

U saopštenju se navodi da “Velpro” preuzima poslovanje kompanije Džananović i njena tržišna učešća, jer “Džananović” DOO prestaje da djeluje na tržištu trgovine na malo mješovitom robom, prehrambenim proizvodima, pićem i proizvodima široke potrošnje za domaćinstvo u BiH.

Konkurencijski savjet utvrdio je da namjeravanom koncentracijom privrednih subjekata neće doći do sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišne konkurencije na relevantnom tržištu, s obzirom da se ovom koncentracijom neće značajno povećati tržišna učešća učesnika koncentracije.

Takođe zbog nepodnošenja Prijave namjere koncentracije u zakonom propisanom roku Konkurencijski savjet je izrekao novčanu kaznu privrednom subjektu “Velpro” u visini od 80.000 KM.

Konkurencijski savjet je donio i zaključak o odbacivanju Prijave namjere koncentracije privrednog subjekta “Velpro” i privrednog subjekta “VF Komerc” DOO Društvo za trgovinu na veliko i malo i posredništvo Sarajevo, radi nepostojanja obaveze podnošenja prijave namjere koncentracije u smislu odredbi Zakona o konkurenciji.

Na sjednici je Konkurencijski savjet donio Rješenje o dopuštenosti koncentracije koja nastaje sticanjem većinske kontrole privrednog subjekta “KBC sekjuriti NV”, Belgija nad privrednim subjektom Brokersko-dilersko društvo “Senzal” AD Beograd, Srbija.

Ocijenjeno je da provođenje predmetne koncentracije neće dovesti do narušavanja postojeće tržišne konkurencije na tržištu pružanja usluga u poslovima posredovanja sa hartijama od vrijednosti.

Konkurencijski savjet odobrio je koncentraciju privrednih subjekata “Vestalpine AG” i “Beler-Udelholm AG” iz Austrije, koja nastaje na tržištu prodaje i distribucije proizvoda od čelika u BiH.

Procjenjujući i analizirajući sve utvrđene podatke i činjenice u postupku donošenja Rješenja Konkurencijski savjet je utvrdio da se namjeravanom koncentracijom privrednih subjekata neće narušiti pravila konkurencije na tržištu čelika i proizvoda od čelika u BiH.

Konkurencijski savjet usvojio je i Rješenje po prijavi namjere koncentracije privrednih subjekata “B.S.A. internešnel” Brisel i “Dukat” Mliječna industrija DD Zagreb, Hrvatska.

Nakon izvršene analize, ocijenjeno je da provođenje predmetne koncentracije neće narušiti postojeću tržišnu konkurenciju na tržištu proizvodnje i distribucije mlijeka i mliječnih proizvoda na teritoriji BiH, s obzirom da privredni subjekat “B.S.A. internešnel” do sada nije bio prisutan na tržištu u BiH.

Share Tweet Preporuči

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!