Capital.ba

Dok gura „Aluminu“ u stečaj, Motika kupuje luksuzni mercedes od 200.000 KM!

03.06.2017. / 9:00

– „Alumina“ naručila ekstra luksuznu limuzinu, koja bez PDV-a i carine košta 136.685 KM
– Motika: „Hoću li na magarcu putovati u Banjaluku?“
– U stečaju „Alumine“ Republika Srpska bi mogla najviše izgubiti

ZVORNIK, Predsjednik uprave zvorničke „Alumine“ Milorad Motika, samo mjesec dana prije nego što će Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijeti zahtjev za stečaj „zbog prijeteće platežne nesposobnosti“, na ime firme kupio je ekstra luksuzni mercedes „S 360“, vrijedan oko 192.000 KM, otkriva poslovni portal CAPITAL.

Na računu koji je u posjedu CAPITAL-a stoji da je naručilac automobila kompanija “Alumina”, te da bez PDV-a i carine košta 70.095 evra, odnosno 136.685 KM.

Kada se tome dodaju navedeni troškovi, ali i registracija od oko 1.500 KM i kasko osiguranje koje košta između sedam i 11 hiljada KM, dobije se vrtoglava cifra od 192.000 KM.

Ukoliko dobavljač priloži Euro1 obrazac, na automobil se ne obračunava carina, ali bi on i dalje bio skuplji od ministarskih limuzina, odnosno blizu 170.000 KM.

Mečka bolja od magarca

Prije nekoliko dana Motika je na direktno pitanje da li je na ime kompanije kupio skupocjeni automobil, dao neodređen, ali drzak odgovor.

„Šta treba da vam kažem?… Da, i šta je problem?…Šta i da smo kupili? Je li zabranjeno preduzeću da kupi auto?….To vas neko laže…. Kupiću za petnaestak dana, ali neću ga toliko platiti. Degutantna je priča. Plasiraju je ovi što sad misle da treba da me oblate. Ali, tu ima odluka Upravnog odbora „Alumine“ i stečajnog upravnika pa važemo da li ćemo imati para. Za dušebrižnike, kupićemo mercedes… Da li treba na magarcu da putujem u Banjaluku?“, kazao je Motika.

Tada je kao opravdanje naveo i podatak da je „„Alumina“, prema posljednjim izvještajima, imala najbolji rejting kod banaka u BiH”.

Samo nekoliko dana poslije ove izjave o „najboljem kreditnom rejtingu“, a dok je CAPITAL provjerao tačnost informacije o luksuznom automobilu, Motika je podnio zahtjev za stečaj kompanije, i to bez prethodnog obavještavanja i odobrenja Odbora povjerilaca Fabrike glinice “Borač”.

Opravdanost stečaja

Uprava kompanije, koja se od početka opirala stavu Vlade RS da se postigne dogovor sa „Pavgordom“, guranjem „Alumine“ u stečaj pokušava da izbjegne namirenje „Pavgorda“. Cilj im je da izbjegnu novu blokadu računa koja bi uskoro trebalo da uslijedi, jer najavljeni pregovori nikada nisu započeti.

No, stečajem bi mogla biti najviše oštećena Republika Srpska. Ona neće imati veliki uticaj na poslovanje „Alumine“, jer njena potraživanja prema tom preduzeću nisu velika u odnosu na nove povjerioce koji će se pojaviti.

RS sada značajno kontroliše najvažniju kćerku firmu Fabrike glinice preko Odbora povjerilaca „Birča“.

Pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić rekao je danas za CAPITAL da je iz medija saznao da je podnesen zahtjev za stečaj, te da će u dogovoru sa klijentom odlučiti o daljim koracima.

U svakom slučaju, kako kaže, ukoliko stečaj bude otvoren, „Pavgord“ će prijaviti svoja potraživanja koja iznose 155 miliona KM plus zateznu kamatu koja bi trebalo da se obračunava od 2013. godine od kada su ova dva preduzeća u sporu.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila blokirao račun “Alumine” na zahtjev fočanske firme “Pavgord”, a deblokirao ga 26. aprila na 60 dana, nakon što je u Vladi RS održan sastanak svih učesnika u ovim sporovima i prihvaćen zahtjev „Pavgorda“ da im se prizna dio od ukupno 155 miliona KM potraživanja od FG „Birač“.

Ta potraživanja „Pavgord“ je ranije kupio od litvanske Ukio banke u stečaju.

CAPITAL:  Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Dok gura „Aluminu“ u stečaj, Motika kupuje luksuzni mercedes od 200.000 KM!

 1. Nikola

  Covjek je pravio na godisnjem nivou preko 20 miliona km dobiti a prije toga litvanci sve pokrali i sada im smeta sto je auto, ne na njegovo ime, vec sluzbeno alumine priustilo sebi jedan takav automobil. Izmedju ostalog, logicno da ce gurnuti u stecaj s obzirom da postoje ogromna neregularna potrazivanja.. Sta treba da se da glinica za 12m maraka.. bezz bre

  • Blog

   MUP zadokumentovao Džombića; Čeka se politička odluka o njegovom hapšenju
   piše: Slobodan Vasković

   MUP RS, Uprava za kriminalističku policiju, posjeduje sve dokaze o umiješanosti Aleksandra Džombića u nezakonito izvlačenje milionskih svota iz firme “Energolinija”, koja je povezana sa firmom “Birač”.

   “Inspektori su došli do sigurnih dokaza da se iz ‘Energolinije’ prema privatnim Džombićevim računima odlilo pet miliona maraka. Finansijska istraga otkrila je sve tragove novca i bivši premijer bi mogao zbog toga odmah biti uhapšen”, tvrde moji izvori iz vrha MUP RS.

   Na pitanje zbog čega se to ne čini, kada već postoje dokazi, moj izvor doslovno kaže da se “čeka politička odluka”.

   To, praktično, znači da privođenje i procesuiranje Džombića mora lično da odobri Milorad Dodik.

   Već godinama je poznato da u MUP RS postoje brojni dokazi o kriminalnim aktima koje je počinio Džombić, ali on uspijeva da izbjegne procesuiranje.

   Dodik ga je čak početkom ove godine postavio za senatora Republike Srpske, što svjedoči da bivši premijer jako mnogo zna i o poslovima lidera SNSD-a.

   IRB RS je, maja 2012. godine, iz linije kredita iz sredstava dobijenih od Evropske razvojne banke (EBRD), dodijelila kredit od 19,4 miliona KM “Energoliniji” pod parolom“spašavamo Birač“, ali ovaj put bez posredničke banke.

   Kredit je dodijeljen direktno “Energoliniji”, čime su, praktično, pare bačene u vjetar.
   Interesantna je istorija ovog kreditnog zahtjeva. Prvi put kada je „Energolinija“ tražila kredit od 20 miliona KM, kreditni zahtjev je odbio tadašnji direktor IRB RS Milenko Pavlović, jer je znao kolika je izloženost riziku ovakvog plasmana IRB RS bez posredničke banke.
   Poslije toga, milom ili silom, je dao ostavku.
   Nakon njegovog odlaska „Energolinija“ obnavlja kreditni zahtjev, ali ovaj put u visini od 19,4 miliona KM.
   Snežana Vujnić, koja je imenovana na čelo IRB RS (krajem 2011), na kreditnom odboru IRB (tzv.mali odbor), odobrava svega 6 miliona KM, smatrajući da je to iznos primjeren izloženosti riziku ovakvog plasmana.

   Veliki kreditni odbor IRB RS (čitaj Vlada RS), mimo odluke „malog kreditnog odbora“, odobrava „Energoliniji“ svih 19,4 miliona KM!

   Na čelu Vlade RS tada je bio Džombić, a ministar finansija Zoran Tegeltija, koji sada sve čini da firmu “Alumina” preda Gordanu Pavloviću Gociju, tajkunu i njegovom političkom pokrovitelju Zoranu Stevanoviću. I Klanu koji stoji iza njih, a sjedište mu je u Beogradu.

   Otimanje 20 miliona KM od IRB-a (12.05.2017.)
   U otimačini 20 miliona KM kredita IRB-a, datog povezanoj firmi “Birača”, učestvovao je značajan broj domaćih protagonista i osoba, koji su imali svoje uloge u svim pljačkaškim procesima Vladimira Romanova, nekadašnjeg vlasnika firme “Birač”. Oni su radili i za “Aluminu”, a danas su u funkciji Gordana Pavlovića, vasnika firme “Pavgord”, preko koje se otima “Alumina” i Zorana Stevanovića, načelnika Zvornika, koji tu otimačinu javno podržava.

   Fond za razvoj i zapošljavanje RS (dio IRB) i “Energolinija” (firma povezana sa “Biračem” i tada pod kontrolom Litvanskih vlasnika) su 10.05.2012. godine zaključili Ugovor o kreditu od 19,4 miliona KM; Namjena je bila rekonstrukcija kotlova “Energolinije”, bitnih za proizvodne procese “Alumine”.

   IRB je pare pustio odmah, i to cijeli iznos. Naravno, isparile su za manje od jednog školskog časa, mahom u Litvaniju.

   “Energolinija” je, nakon dobijanja navedenog kredita, zaključila nekoliko štetnih i fiktivnih ugovora sa “Biračem” i njenim kćerkama firmama “Aluminom”, i “Mehanikom”, kako bi se prikrila krađa kreditnih sredstava.

   “Energolinija” je sa “Biračem” zaključila Ugovor o transferu znanja i iskustva (know-how) u iznosu od 2.063.200,00 KM (navodno ustupanje znanja i iskustva u izradi projekata za rekonstrukciju kotlova), kao i Ugovor o izvršenju posla za iznos od 700.000 evra, kojim se “Birač” obavezuje da izradi projekte za koje je prije nekoliko meseci ustupio znanje i iskustvo?!

   Posao izrade projekata je povjeren trećim licima, stvarnim izvršiocima poslova:
   -Elvaco Bijeljina za iznos od 473.000 KM,
   -IRMA project sistem doo Beograd, Srbija za iznos od 70.000 KM,
   -PJSC „Engineering Centar EMALJANSK“ iz Rusije za iznos od 871.000 KM,
   -CENTRO-GAS Novi Sad, Srbija za iznos od 134.000 KM.

   Sa firmom “Birač” zaključeni su i Ugovor za isporuku i montažu u iznosu od 503.000 evra i Ugovor o kupoprodaji u iznosu od 760.000 evra.

   Izvlačenje novca
   Osnovni smisao Ugovora o tranferu znanja i iskustva, kao i povezanih ugovora, je isključivo bio da se na nerezidentni račun “Birača” u Litvaniji iznesu višemilionski iznosi; Jednostavnije rečeno, da se pokrije krađa.

   U kreiranju ovih ugovora učestvovala je Sonja Rubež, pravnik, jedan od najbližih saradnika tadašnjih litvanskih vlasnika i aktuelni najvažniji savjetnik Pavlovića i Stevanovića.

   Rubežova je odobrila sve ugovore bez primjedbi.

   Nenamjenski utrošak kredita od IRB-a, na opisani način, koji je, između ostalih, odobrila i Rubež, doveli su do stečaja “Energolinije”; “Alumina” sada vraća ova opljačkana sredstva.

   O prevari je Upoznato je nekadašnje Specijalno tužilaštvo RS i tužilac Svetlanka Bijelić, sada tužiteljka u Posebnom odjeljenju za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminala.

   Bijelićeva je bila upoznata i sa ostalim lopovlucima u “Biraču”, ali niko nije procesuiran.

   Bijelićeva nije uradila ništa.

   Treba navesti da je Svetlanka Bijelić, u kontinuitetu, imala čak neposrednu komunikaciju sa Sonjom Rubež, koja je bila lične prirode.

   Evidentno je da je dobro poznavati postupajuću tužiteljku.

 2. Rale

  Kakav tendenciozan i zlonamjeran tekst. Kako se na racunu vidi, vozilo je kupljeno pre blokade.

  • Glumiti gazdu

   Nemam nikavke veze sa zvornikom ili aluminom. Ja sam samo gradjanin ove nazovi drzave. Kupovina bilo kakve vrste koja nije neophodna za proces proizvodnje je u kranjem slucaju rasipanje novca. A kad se uzme u obzir da je fabrika pred stecajem i da ima milioska dugovanja onda je to u potpunosti auprotno normalboj poslovnoj legici. To je isto kao sto je ulagano u vrtic ili kad je zeljeznica kupovala automobile. Isto kao kad vlada kupuje skupocjene automobile a nema novca za njegu treceg lica i slicno. Da li gazda kupoje auto koje mu nije neophodno kada mu traktor lezi neispravan ili kada mu banka prijeti plenidbom zbog neplacenih kredita? Da li iko normalan kupuje plazma tv dok mu elektricari sijeku struju? To je sporno. Kod nas se i direktor klinickog centra voza limuzinom dok je bolnicka apoteka prazna i nemaju novca za posteljine u porodilistu.

   • Gradjanin

    Da imas imalo pameti u toj glupoj glavi ti ne bi nikad pominjao izgradnju vrtica kao promasenu investiciju. Taj vrtic ostaje ovom gradu tj ljudima ovog grada. Sve ostalo bi ovi lopovi i oteli a isti ne bi nista ostavili gradjanima i radnicima. Ovo ostaje i daje mogucnost da mladi bracni parovi i ljudi sa malom dijecom osjete olaksicu i sigurnost da ostaju ovdje. U protivnom ce nastaviti da odlaze i napustaju ove prostore. Ne mogu vjerovati sta ljudi pisu iz mrznje i po nagovoru drugih.

    • Glumiti gazdu

     Ko sam ja a ko ste Vi dovoljno govore Vasi izrazi. Odraz Vaseg karaktera, mentaliteta, inteligencije i obrazovanja je predstavljen u recenici u kojoj covjeku koga ne poznajete govorite da “nema pameti u toj glupoj glavi”. Ta recenica je sama po sebi je apsurna. Da ste bi ste bili iole kredibilni da komentariste poslovanja trebali bi ste bar sastavljati recenicu kako treba.

     Trebali bi bar prihvatiti da niste Bog sveznajuci pa da nekoga nazivate glupanom samo zato sto ima svoje misljenje koje nije identicno vasem. Svako ima pravo na svoje misljenje i ma koliko se ne slagali sa misljenjem nema razloga da budete nekulturni i da vrijedjate.

     Trebali bi se nauciti da teme o kojima nemamo ni osnovnu predstavu nisu nesto sto treba da komentarisemo. Kao npr. sto za hirugna nije da govori seljaku kako da hrani svinju ako nije sam othranio makar jednu, tako nije ni seljakovo da uci hirurga kako da operise.

     Vase misljenje o tome kako bi sve pokrali i da je zato dobro sto su napravili vrtic dovoljno pokazuje koliko se razumete u poslovanje. Vrtic za firmu predstavlja samo trosak koji moraju da placaju a na njemu nece zaraditi ni marku. To se zove nesavjesno poslovanje. Moze se opravdati gradnja vrtica u firmama koje dobro stoje i imaju viska novca i kapitala pa cemo reci da te firme brinu o radnicima.

     Firme koje su u finansijskom kolapsu moraju sve troskove da smanjuju a nepotrebne da ukidaju, ako im je cilj da opstanu.

     Ako je cilj zaposliti jos nekog neproduktivnog radnika i vuci preduzece u propast onda se zaposljavaju referenti za brojanje listova, referenti za brojanje referenata, sekretarice, vozaci direktora itd, uz to se novac ne ulaze u neophodnu mehanizaciju, repromaterijal, energetsku efikasnost i vracanje starih dugova (kako bi se rijesili zateznih kamata i predstojecih sudskih sprova) nego se ulaze u mercedese od 100000 evra i vrtice od 1000000 evra, kozne fotelje za referente i slicno.

     Takvo ponasanje je bilo u klinickom centru i zeljeznicama do prije neku godinu. Pa sad imaju stotine miliona maraka dugova. Ulagano je u ono sto stvara trosak a ne zaradu. Pa sad ne mogu da ovjere zdravstvenu knjizicu i da odu u penziju.

     Kad su napravili sisteme koji samo trose shvatili su da to ne mogu da placaju i zato ce u restruktuiranje i rezove i to ceka i vas kojima treba vrtic o trosku firme dok ta ista firma nema novca ni da pokrije deseti dio duga. Ali to Vi vec znate jer sam ja covjek koji nema pameti u glupoj glavi a Vi pametni jer znate samo da ce ce oni pokrasti i da sam ja glup.

     • Re

      Komentar od ranije pokazuje koliko sam u krivu oko potencijalnih kradja. A o vasem poznavanju ekonomije i poslovanja se da zakljuciti iz poredjenja jedne proizvodne kompanije koja ima 200m i vise godisnjeg prometa sa Klinickim centrom. Stoga molim vas ne osudjujte me sto tvrdim da to sto pisete nije vase misljenje.
      Pozdrav

      • Glumiti gazdu

       I klinicki centar i zeljeznice i birac su preduzeca ako niste znali. Razlika je samo u djelatnosti i vlasnistvo. Klincicki centar je u sustini bolnicaa bolnice su preduzeca. Ako vam to nije jasno zapitajte se kako funkcionisu privatne bolnice.

       Sustina je ista. Pruziti i naplatiti uslugu i ostvariti zaradu.

       Zeljeznice vrse prevoz i za taj prevoz naplate odredjenu svotu novca od koje treba da plate zarade radnicima, rate kredita, struju, amortizaciju, poreze i slicno.

       Klinicki centar lijeci ljude, i oni tu uslugu naplacuju od fondova ili od fizickih lica, od novca koji naplate treba da plate lijekove, zarade doktora sestara i administracije, poreze struju itd i na kraju treba da ostane nesto novca tj da ostvare zaradu.

       Svaka firma, kompanija, preduzetnik treba tako da posluje pa i Birac isto tako. To sto je to Vasa firma ne znaci nista, osim sto bi trebali jos jace od mene da podrzavate moj stav o poslovanju u vasoj firmi. Ako zelite da imate firmu uopste.

       Razlika je samo u djelatnosti nista drugo. Proizvodite glinicu tj vasa djelatnost je prerada bosita. Kupite boksit, preradite ga u glinicu i onda je prodajete za vise novca. Od razlike u cijeni koja vam ostane treba da platite zarade radnika, struju, poreze i ostalo sto trosite u procesu prerade i ono novca sto ostane treba da se trosi pametno ako hocete buducnost.

       Ako tu zaradu potrosite na vrtice, mercedese, referente, vaspitacice i kozne fotelje, mehanizacija ce zastariti a na dugove cete placati zatezne kamate. Vremenom ce zarada padati i na naplatu ce poceti da stizu rate za poreze, kredite i ostale reprograme. I onda cete viditi da vrtic od 2 miliona trosi novac kao i mercedes od 200 000 a da bi vam neka masina od 2 200 000 mogla zaradjivati za neki od tih dugova.

       To niko od nas ne bi radio da je vlasnik preduzeca. To je sustina mog komentara. Glumimo gazde kupujemo auta a racuni cekaju a onda na kraju kad dodju racuni ode i auto i kuca na licitaciju.

       A prica za Motiku ili protiv je mozda poznata vama u Zvorniku. Ja sam kroz zvornik prosao jednom u zivotu i nemam nista sa vasom firmom. Da li je on dobar direktor ili ne vidice se kad se podvuce crta u stecajnom postupku. A ni ja nisam za placanje fiktivnih dugova prema pavgorodu i slicnim lesinarima ali nisam ni slijep ni glup da podrzavam trosenje novca jednog poslovnog sistema na nesto sto ne donosi zaradu vec stvara trosak

       • Cinjenice

        Upravo ste naveli kljucne razloge zbog kojih nije moguce poistovjetiti navedena preduzeca. Klinicki centar,bolnica- pruza uslugu gradjanima! Zeljeznica- pruza uslugu gradjanima! Alumina (ili bilo koje drugo proizvodno preduzece) – pravi novac, na nacin koji ste opisali, koji se izmedju ostalog trosi i na plate radnicima kojima isti potom placaju za usluge koje ste naveli i naravno mnoge druge. Ako vi ne vidite razlike tu, stvarno nema smisla o tome dalje govoriti. Potrebno je nesto stvoriti “iz nicega” da bi se moglo kompezovati za uslugu.
        Potpuno je normalno da se ljudi razlikuju u stavovima i misljenima, ali ja pokusavam govoriti cinjenicama (bar onim dostupnim u medijima) koje su dostupne svima. Ova kompanija zadnje cetiri godine posluje pozitivno i sva ulaganja su iz sopstvenih sredstava, dakle bez ijedne marke iz kredita, cak vraca kredit od predhodnih vlasnika. Vidite i sami da su investirali u dva potpuno nova pogona sto povrgava vase navode da ne vode racuna o procesu proizvodnje i buducnosti fabrike. Saradnja sa inostranim partnerima i dolazak istih u Zvornik je samo potvrda buducnosti fabrike i pravilnog usmjerenja iste na svjetskom trzistu.
        Problem i jeste to sto ste kroz Zvornik prosli samo jednom. Trebali ste dolaziti cesce i zadrzati se tu neko vrijeme. Na taj nacin bi upoznali grad ljude i sve ostalo sto Zvornik cini Zvornikom i vidjeli bi koliki uticaj na to ima Alumina. Narocito da ste dosli u periodu dok su bili Litvanci, sad bi vidjeli kolika je razlika u zivotnom standardu gradjana, broju mladih bracnih parova, broju dijece koja ce ici u isti taj vrtic oko kog se toliko digla polemika a sve se to promjenilo kada su pravi ljudi iz Zvornika poceli da vode fabriku. Ne moze neko na daljinski da vodi fabriku i razmatra o njenoj buducnosti a sa sigurnoscu tvrdim da 90% nasih politicara predstavu nema sta je Alumina. Dok god ovaj menadzment pravi pozitivne rezultate, koje nadam se vide svi, treba ga podrzati i pustiti ih da rade. Ukoliko krene negativan “skor”- onda treba razmisljati o novi ljudima ali nikako se ne smije ugroziti egzistencija fabrike od koje zivi ova regija.

     • Narod

      Gospodine, Vaša analiza bi bila super kad bi ovaj tekst gore bio 100% tačan i netendeciozan. Međutim, i vrapcima u Zvorniku je jasno zašto se ovaj tekst pojavio, naravno zna se i ko ga je naručio i platio, ali isto tako se zna i prava istina o svim dešavanjima u i oko Alumine. E sad hajde da glumimo kako smo slučajni prolaznici i usput osudimo nekoga za nešto što je kao loše učinio i što smo kao u prolazu čuli ili pročitali. Na žalost, ubijeđen sam da ste jedan od takvih i zato Vas i slične Vama molim da se ne mučite toliko oko ispiranja mozgova, jer neće biti očekivanog efekta osim suprotnog. U javnosti, pogotovo u Zvorniku sve se uglavnom zna i skoro da nema neobavještenih.

      • Glumiti gazdu

       Vreovali ili ne to je vasa stvar ja samo pisem ono sto mislim. A ako vec citate komentar onda pogledajte sta osudjujem. Nigdje u komentaru nisam napisao da je greska graditi novi pogon ili bilo sta sto bi unapredilo poslovanje tog sistema. Po meni je greska ulagati u ono sto trosi a ispravno u ono sto donosi zaradu i prihode. Vrtic to nije kao ni mercedes.

       Prije par mjeseci su poceli praviti neke nove pogone u Bircu i to je dobro. Taj potez je za pohvalu bez obzira ko je donio odluku da se to uradi.

       I to su trebali uraditi i sa novcem koji su potrosili na vrtic i mercedes. Trositi novac na takve stvari je zlonamjerno i to je za osudu, ma ko donio odluku da se to uradi.

       Trositi novac na nove pogone i modernizaciju starih je za pohvalu i to cu uvjek podrzati.

       • Re

        Covjece taj vrtic ostaje gradjanima a automobil kompaniji…nece ga niko ponijeti u grob sa sobom. Fabrika kako radi ocito moze podnijeti i invedticiju u vrtic sto je uporedo pored izgradnje novih proizvodnih pogona stvarno za pohvalu. Ja stvarno ne mogu vjerovati kako ljudi razmisljaju.

   • skywalker

    Sta je sporno da fabrika koja napravi godisnji profit 10 miliona maraka kupi auto?i trebaju da kupe jer su je podigli iz pepela! A te blokade i kredite sto su im natovarili nije kriv niko od njih nego drzava koja je nesposobna i koju kontrolisu kriminalci.

    • Krle

     Bas je fabriku podigao iz pepela Motika. Kake on veze ima sa tim. Nije do skora znao nabrojati ni sta fabrika proizvodi.

     • Zaboravljate...

      Fabriku nije podiglo jedno ime vec svi radnici. Medju radnike se ubraja i doticni i cijeli menadzment i svih cc 1400 zaposlenih…

 3. Ivan

  Veoma ste gresni prema Alimini. Preci vam je Pavgord od Alumine. Sramota

 4. Pero

  Bolje kupiti auto za fabriku nego da Zoran Stevanovic i Zoran Tegeltija preko Gocija otmu 155 miliona evra od Alumine

 5. Zoka Debeli

  Dobar nam je ovaj tekst Goci, vidis kakvu sam logiku ufatio, aaaa, al sam pametan…

  • Goci

   Ma Zoka, ti si kralj, razbio si kao i sa tekstovima za Lein

 6. Zv

  Ovaj koncept je svima jasan, ideja je diskreditovati Aluminu kako bi se opravdala kriminalna blokada racuna.

 7. Sramno

  Trebalo bi koju vjest napisati o nezakonitostima Sudije Todorovic i Zorana Dzide, sta su oni ovdje sve uradili…. katastrofa

 8. Nije Goci a ni Zoka debeli

  A imate li odluku odbora povjerilaca da kupite merca? Ne.
  Zato sto su stecajni upravnik lažo Djurdjevic i većina upravnog odbora u TALU. I ne daju bilo kome da bilo šta iskontrolise ili promjeni. Samo da Alumina bude njihova sto duze. Da bi se oni bogatili još koju godinu. Ovo je istina.
  Ovaj stecaj se ne vodi zbog povjerilaca i nije jasno zašto sada nadlezni sudija B Guzvic cuti. Strucna javnost zna da ona nije Alida Neznalica Madjarac već neko čije se presude ne ukidaju.

  • da se zna ko je ko.

   Stečajni upravniк Lazo Đurđević је rekorder u Srpskoj po broju stečajnih postupaka koje vodi. Đurđević vodi dvanaest stečajeva i to onih najvećih, najsloženijih i ono što se preskače – onih stečajeva u kojima je kriminal odigrao ogromnu ulogu pa sada treba “čistač” a to je narečeni. Treba reći da je samo po osnovu angažmana u Fabrici glinice „Birač“ u stečaju Zvornik do kraja 2014 godine, inkasirao 129.126 KM. Ovo sve iako je zakonom propisano da jedan stečajni upravnik može voditi samo dva stečajna postupka velike vrijednosti. Najveću “zaslugu” da bude toliko puta angažovan ima upravo sudija Alida Nadj Madjarac. Sada se kroz krivični progon sudije radi na istrazi šta to povezuje ovaj dvojac u nezapamćenom dilu koji kreće nakon aprila 2013 godine.
   Lazo Đurđević je angažovan u privrednim sudovima u Bijeljini, Doboju i Trebinju, iako je na listu suda u Doboju.

   Pored „Birča“, Đurđević pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini vodi i stečaj „Fabrike šećera“ i Fabrike savitljivih cijevi i vratila “Panaflex” iz Bijeljine, te Rudnika olova i cinka „SASE“ iz Srebrenice. Pred sudom u Trebinju vodi stečajeve Tekstilnog kombinata „Bilećanka„ i Rudnika mrkog uglja „Miljevina“, dok pred sudom u Doboju vodi stečaj preduzeća za proizvodnju i promet elektrometalnih i hemijskih proizvoda „Meboš“ Šamac i „Gradske toplane“ iz Broda.
   Sudija Alida Nadj Madjarac mu je omogućila da vodi i stečajni postupak “Bobar banke” iz Bijeljine, pogodujući mu na način da je donijela rješenje o njegovom imenovanju samo dan prije stupanja na snagu novog Zakona o bankama, prema kojem Lazo Djurdjević ne bi ispunjavao uslove za stečajnog upravnika banke. Lazo Djurdjević je i predstavnik četiri zavisna preduzeća „Birča“ jer predstavlja Skupštinu „Alumine“, „Mehanike“, „Birač enrgo“ i „Birač Evropa“ iz Litvanije“. Zaboravlja se da je Lazo Djurdjević stečajni upravnik i “Trudbenika FPA” iz Doboja, kao i Društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, promet robe na veliko i malo “Leder” Bijeljina. Zaboravlja se i da je isti sudija Alida Nadj Madjarac, odlučujući po prijedlogu predlagača, dužnika – generalnog direktora Srdjana Tekića iz Bijeljine za otvaranje stečajnog postupka nad Akcionarskim društvom „ELVACO“ Bijeljina, donio R J E Š E N J E kojim pokreće prethodni postupak za uvrđivanje uslova za otvaranje postupka stečaja nad Akcionarskim društvom „ELVACO“ Bijeljina, Šabačkih Đaka i opet za privremenog stečajnog upravnika imenuje nezamjenjivog Lazu Djurdjevića. Ima toga još.
   Sada Lazo Djurdjević, kao svjedok u postupku protiv sudije Alide Nadj Madjarac, daje iskaz da je on samo postupao po sudskom rješenju tj. vadi sebe. Kaže da je taj sudija Alida Nadj Madjarac donio rješenje o njegovim imenovanjima i platama u postupcima, uključujući i ono najveće od 4 000 KM u Biraču.

   Praksa je pokazala da stečajni upravnik i ne bi trebalo da vodi više od dva stečaja, ako hoće da ih vodi kako treba, što nije slučaj sa Lazom Djurdjevićem kada se pogleda imovina kojom on raspolaže u BiH i inostranstvu. Upućeni se pitaju da slučajno Đurđević “IMT” nije stručnjak. Prijeratni referent za cijene u “Bosanki” je žico od trgovaca “rumpločice” i za nekoliko mjeseci kao Mikerevićev pulen završio ekonomski fakultet.

   • Rale

    Oooo dje si to Sonja Rubez, nije te bilo… Sta sve za tebe tuzilastva imaju… tek ce da se vidi…

    • Re Sonja

     Gaboru kako te nije sramota pisati bilo sta?! Koliko si samo ljudi unesrecila svojim bolesnim kompleksima i “strucnoscu” pa unakazila Birac i radila zla za Litvance… fujjj

 9. Makragich

  Sto je lepo videti kad se tri mafijaske grupe medjusobno prepucavaju. Jos bi lepse bilo videti, a videce se, da se upucavaju

 10. Radnica

  Pa kako vidim, do stecaja je dovela kriminalna banda koja je blokirala Aluminu. Gdje su hapsenja sudija krimosa, zasto Goci nije uhapsen, ispitan Zoran Debeli, sta je sa Sonjom Rubez?

 11. Bn

  Nisam vidjela da je neko uhapsio one sudije bandite koji su doveli do ovog stanja u Alumini.

  • Ana

   Predsednica suda je postavljena na tu dužnost kao poslušnik vladajuće stranke I ona je uradila ono što joj je naređeno ”s vrha”. To I vrapci znaju. Dodik je vrištao na ”potkupljene sudije koji štite kriminalce”, rekavši da će ”lično da se založi” kod Visokog sudskog saveta za smenu predsednice suda I sutkinje, zadužene za predmet Alumine. I šta je bilo? Ništa! Jasno je da je u Alumini u toku obračun mafije, preko leđa radnika, pa donekle I sudija.. Jer, nisu baš svi iskorumpirani….

   • Zvornik

    Upravo tako kako ste napisali Ana
    A Dodik mlati i prica gluposti. Sve je to u svrhu politickih poena. A on i ne može urgirati kod VSTV sve i da hoće. A neće jer njemu ovo sve odgovara. Polazim od pretpostavke da su ljudi koji brane Motiku prosjecni gradjani koji su zadovoljni svojim radničkim platama, zive prosječno ka skromnom ali su zadovoljni. E samo mi nije jasno i pitam se kako iko od njih moze da pravda kupovinu automobila od skoro 200 000 KM???? Zar se u tu BL ne može otici sa autom od nekih 30 000 KM? Kazu pa neće ga odnijeti sa sobom u grob, tačno neće, ali automobil čim postane polovan gubi polovinu vrijednosti. Zar je to putovanje u BL zaista vrijedno 95 000 KM? Sigurno da jednim odlaskom zaradi za Aluminu mnogo više.. I na sve to, ovu kupovinu brane oni koji nemaju u kesu ni 10 000KM da kupe neki polovni automobil star desetak godina. Lijepo je neko napisao, nije poenta potrošiti pare, nego u šta potrošiti. Potrošiti u nešto što će stvarati novi prihod a ne u nešto što treba da zamjeni magarca na putu do BL.
    A što se tiče sudija i sutkinje, svima vam je sada kriva sudija jer je blokirala račun, pa jel ona dovela Litvance, jel ona natjerala Pavgord da kupi potraživanje, jel ona natjerala Pavgord da pokrene izvrsni postupak??? Dolazi do ozbiljne zamjene teza u svemu ovome.

 12. Ljudi,

  Ovome sa slike vise bi uz gard idao traktor.

 13. Glavni rep insp

  A kupljena prljava tehnologija iz Madjarske … a inspekcija čuti…. sto će neko u zatvor ..

 14. Neutralan

  Javljam se iz BL. Nemam bas nikakve veze za Zvornikom a pogotovo sa Aluminom i ne mogu da ne kažem:
  ako ovaj Motika ovo javno radi firmi koja je posredno u stecaju, šta li tek radi tajno!?

  • Mafija

   Mjenjas lokaciju… treba objaviti koliko para je Goci dao sudijama, a koliko dvojici ministara. Treba ovjaviti da Rubezi rade za istog tog Gocija, da su uzeli stan u zgradi Zoke Debelog u BG, koga je Zoran Debeli usmjerio prema Zoranu Dzidi, predsjedniku okruznog suda u Bn, koliko para je kostala blokada. Treba objaviti koliko krivicnih ima Debeli za pritisak na pravosudje, pa sta mu dodje suprug Slavice Tadic, predsjednice suda u Zv…

 15. Besan

  Fuj na tekst,aktere price,situaciju u fabrici,prepucavanje aktera i kajmakasa i fuj na sve u vezi istog…gadite se svima smradovi prokleti dace bog da ostanete bez ista stoko nezasita

 16. Mo

  Sto nekupi mercedesa id cacovine?

 17. Realan

  Tek kad autor portala objavi imena vlasnika stanova u ulici Gospodara Vucica i koliko para uzima od debelog za svaki tekst sa kojim izadje u javnost a tice se Alumine, tek tada se mogu smatrati ozbiljnim…u protivnom nemaju kredibilitet i nisu objetivni

  • Vito Tomin

   Ako imas tacne i provjerene informacije o tome, ponudi ih portalu. Oni ce to sigurno objaviti kao i mnogo osjetljivije tekstove i teme. Da im debeli placa, ne bi ga opleli u nekoliko tekstova. Prema tome, ne blebeci i ne lapandaj bez argumenata. Bas ce tebi debeli reci kome je prodao i poklonio stanove. Nema pametnijeg posla. Taj sigurno ne poklanja. Da je poklanjao ne bi imao to sto ima.

   • Re

    Al zato tebi daje platu pa moras da enjas to sto ti on kaze…

 18. Kruno

  Ne budite naivni. Sudije i tuzioci nikad nece biti uhapseni. Nema dokaza. Slobodno sudisko uvjerenje. Penal je samo onda kad ga sudija dosudi, iliti svira.

  • Rade

   Varas se, ne moze slobodno sudijsko uvjerenje da bude opravdanjen za ocigledni kriminal. Banda je blokirala firmu ini dalje je drzi u blokadi

 19. I motika zna Sta je s klasa

  Firmu ne treba da vodi debeli ali ne treba ni ovaj Motika koji ne zna da postoji nešto izmedju magarca i s klase

 20. Problem drustva

  Drzava treba da krene u obracun sa pravosudnom mafijom koja je dovela do blokade Alumine. Pa zar da neke kriminalne sudije iz Bijeljine i Zvornika ugroze zivot Republike Srpske, i da se i dalje dice obavljanjem svoje necasne funkcije, e to je pravi problem drustva… ovi postupci su kancer drustva…

 21. Bosman

  Za tebe je i Magarac premija. Najbolje da iznajmiš na Renta Car-u neku trogodišnju Krmaču pa na njoj guzaj ka tvojoj Banja lLuci i likovima koji su te postavili da krčmiš narodnu imovinu! Narodni neprijatelj!

 22. radnik

  Motika je dobar čovek i uspješan direktor. Domaćinski vodi firmu, gradi nove fabrike da bi se zaposlili mladi ljudi, gradi obdanište za decu zaposlenih radnika, redovno isplaćuje plate. Ima li to još negde neka mi neko kaže. Niko od zaposlenih nema protiv što je kupio mercedesa, takav čovek i treba da se vozi u bezbednom i udobnom automobilu. Podrška direktoru od radnika Alumine.

  • Kaze

   Da ide u Banjaluku. Sta to ima on poslovno da radi u Banjaluci osim…

  • Drugi radnici

   Taċno. Motika i Mile Matiċ su osvjedoċeni dobri privrednici . Prvi je izvukao Pretis u Mokro a onda u staro gvożđe . Izvukao ċovjek i Guber banju i još … Matić u Zvorniku spasio svu privredu zato više ništa ne postoji , ostala Alumina . Izvukao bi on i nju još prije ali je u njoj našao više posla . Zapoċeo ranije sada se vratio da dovrši . Pomoćnici su mu plaćeni pisači komentara , sindikalni vođe i njihove supruge kojima mjesečno plaća 11 hiljada KM plus stimulacija za svaki DOBRO odrađen posao i plus procenat od prodate tone proizvoda . Zato su radnici zadovoljni , oni koje on zaduži ostale niko ne pita. Samo naprijed kome je dobro , neka uživa . Oni koji nemaju sada lakše će im biti i kasnije oni koji sada grabe neće imati kada im bude najviše trebalo.

   • Radnic

    Biće Sonja da si ti bila ozbiljan privrednik. Vidimo kako si vodila pravnu službu Birača i Alumine… Jel misliš da se ne zna za tvoje imovinsko stanje posle ovih firmi, čitaš li ti malo medije gdje se piše o tebi?

   • Posmatrac

    Ova litvansko/srpska banda sto je trebalo davno da bude pohapsena, sad pokusava da sto vise ljudi iz Alumine oblati da bi narod pomislio kako su svi isti. Problem je sto nemaju argumente, a za njihovu lopoviju dokaza na sve strane. Samo naprijed, sami cete sebi presuditi.

   • Budo

    Sonja Sonja
    kako ste vickasti

   • 110KM za sindikat

    Znaš ti Sonja koliko je 1% od 11000?

 23. maksim

  Ovaj kao da je izmislio i patentirao novi proizvod, osnovao fabriku i stvorio uspješnu pricu ,,,tako se ponaša….a on kopa NAŠU rudu koja je deficitarna u svijetu i kao zaslugu hoce s klasu,,,,,o narode otvori oči

 24. re Maksim

  a radnici su spremni da gledaju da ovaj vozi i 10 mercedsa s klase samo dok oni imaju platu…..kao i radnici Mittala….nikog nije briga za lopovluk dok ima za sve….e pa nije to domacinsko poslovanje

 25. POvjerilac

  Sta radi Odbor povjerilaca…. sto ne skida onoga LaŽu Djurdjevica …. sto ne rade svoj posao u Odboru ako znaju

 26. Mischa

  Većina ovdje se prepucava zbog lične guz…e, i što pripada određenim klanovima. Mali je broj onih koji se stvarno brinu za Aluminu.
  Iz tih razloga je toliko komentara na teme o Alumini.
  Alumina će prije ili poslije da završi u rukama mafije. Ako već nije.
  To je realnost. Sve ostalo je bla, bla….

  • Re

   Ajde burgija ne .eri….

 27. Radnik

  Ova zemlja je katastrova, sve goli kriminalac. Ovaj kupuje Mercedesa od 200 k a onaj drugi bi da peuzme onoliki kompleks za samo 6 mio € a tu su i stecajni koji samo trljaju ruke. A ja sljakam u skoli za 800 kekica i to sav sretan jer sam se izvukao od ovdašnjih privatnika. Eh, još malo da usavršim Njemački i odoh ja na truli zapad. Kad Milu i ostalu bagru zabole za narod i drzavu zabole i mene za njih. Crknite gnjide.

  • Zvornik

   Nažalost baš tako.

 28. Ja

  Ko voza audija Alumine po gradu.Reci Motika a i ti Maticu

 29. Mile Matic robiju zamijenio ....

  Mile Matić direktno iz zatvora ušao u Narodnu skupštinu

  Objavljeno: 06.05.2011. u 11:28h

  (zurnal.info)

  Narodna skupština Republike Srpske na poslednjem, aprilskom zasjedanju, usvojila je Informaciju o odlukama o pomilovanju u 2010 godini. Bivši predsjednik Rajko Kuzmanović u toku prošle godine u četiri navrata donosio je Odluke o pomilovanjima. Ukupno 13 lica je pomilovano u periodu od 29. marta do 18. oktobra 2010.

  Skandalozno je, međutim, a u najblažem slučaju neobično slažu se i pravnici, da je predsjednik Republike ukinuo kaznu i onima protiv čijeg pomilovanja su izričito bili nadležni sudovi. Sud se nije složio u četiri slučaja, ali je i pored toga ministarstvo pravde Republike Srpske na čelu sa Džerardom Selmanom dalo svoju saglasnost.

  PARTIJSKA POMILOVANJA

  Predsjednik Republike Srpske je tako, mimo saglasnosti sudova, pomilovao I oslobodio Mileta Matića, iz Zvornika, kazne zatvora od četiri mjeseca za krivično djelo „ugrožavanje javnog saobraćaja“.

  Nakon toga uslijedio je spektakl. Narodna skupština Republike Srpske na istom zasjedanju na kojem je prihvatila informaciju o pomilovanjima trinaest lica, za spoljnjeg člana Odbora za privredu ovdašnjeg parlamenta izabrala je jednog pomilovanog zatvorenika. Mile Matić iz Zvornika postao je član Odbora za privredu, iako se nadležni sud protivio njegovom pomilovanju. Tako je Matić ćeliju zamijenio skupštinskom kancelarijom.

  • radnica

   Evidentno je da je Matic sam razjebao zvorničku bandu koja je pokušala da otme Aluminu, pa mu se to ne može oprostiti… Sada banda radi kako bi ga diskreditovali, a svim je jasno da Alumine nema bez Matica.

   • Komo

    … Alumine nema bez Matica.
    Kad bi samo bila svjesna koliko si naivna…..