Capital.ba

Dodik: Ako „Mittal“ pokrene arbitražu, RS će ih tužiti za monopol

30.04.2017. / 8:00

– Dodik: Mogli bi i mi da otvorimo ugovor kao nedopustiv  
– Vlada je napravila logičan potez i prihvatila bolju ponudu
– Ugovor koji je 2004. potpisan sa „Mitalom“ loš po RS

BANJALUKA, Ako „Arcelor Mittal“ pokrene arbitražni spor protiv Republike Srpske zbog prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“, i mi bi mogli pred sudom da pokušamo osporiti dijelove ugovora potpisanog sa njima 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan po RS, rekao je za CAPITAL predsjednik RS Milorad Dodik.

Komentarišući najavu kompanije „Arcelor Mittal“ da su spremni da se povuku iz zajedničkog preduzeća u Prijedoru i pokrenu arbitražni spor u Parizu protiv RS ako državni kapital u „Ljubiji“ bude prodat Izraelcima, Dodik je rekao da je prethodna vlast RS napravila nepovoljan ugovor po RS sa „Mittalom“ zbog čega predstavnici RS u zajedničkom preduzeću nisu imali nikakvu ulogu u donošenju važnih odluka.

„U njemu postoji najmanje četiri ili pet odredbi koje su nas dovele u potpuno nepovoljan i gotovo iritirajući položaj u vezi sa našim učešćem u „Arcelor Mittalu“ Prijedor. Kada smo mi došli na vlast, nismo mogli da upravljamo ni imovinom, niti poslovnom politikom i bilo kakvim kapitalnim odlukama, niti odlukama o kreiranju i raspodjeli dobiti. Mi smo tamo bili samo puki statisti, jer tih 49 odsto rudnika ionako nije bilo naše. Onda smo se suočili sa problemima „Mittala“ koji je sistemom transfernih cijena eliminisao bilo kakvu mogućnost da se ostvari velika dobit, a i ta dobit koja je mogla da se ostvari zavisila bi isključivo od odluke „Mittala“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je to bila potpuno monopolska i društveno štetna pozicija jedne kompanije koja je raspolagala društvenim bogatstvom bez značajne odgovornosti.

„Po tom ugovoru koji je potpisan sa njima odustalo se od ranijih pozicija koje je RŽR „Ljubija“ imao i potpuno smo svedeni na perifernu ulogu, zbog čega je bilo sasvim logično da im ponudimo da kupe i naš kapital, jer svakako sami upravljaju. Nakon toga su nam ponudili 25 miliona KM, za šta smo mi rekli da to nije ponuda već poniženje. Zatim se uključila i druga kompanija i smatramo da je to dobro. Mi smo uporno pokušavali da razgovaramo sa „Mittalom“ da riješimo pitanje vlasništva i transfernih cijena, za koje je naša Poreska uprava utvrdila da postoje, ali su oni to pobijali“, rekao je Dodik.

Naglasio je da se RS odlučila da prodaju RŽR i zbog toga što „Mittal“ tamo eksploatiše samo na mjestima gdje postoje dominantne količine željezne rude, dok se tzv. „džepovi“ prekrivaju i trajno gube. Kaže da, ukoliko se tako nastavi eksploatacioni period u „Ljubiji“ i uopšte Prijedoru neće trajati duže od osam do deset godina.

„Pretpostavka je da će nakon toga, pa neka to bude i za 20 godina, „Mittal“ otići odavde, a mi nećemo dobiti ni marke za tih 49 odsto kapitala, a sada dobijamo 93 miliona KM. Mi nemamo pravo da to prodamo za 30 miliona manje. Ako neko misli da trebamo prodati „Mittalu“ za 63 miliona i da RS izgubi 30 miliona, neka predloži“, rekao je Dodik.

On je istakao da RS ugovor sa „Mittalom“ nikada nije otvorila kao nedopustiv, ali da bi to mogla da uradi, ukoliko se oni odluče za pokretanje spora.

„Možemo i mi na taj način da postupimo i da kažemo da pojedine odredbe koje su u tom ugovoru navedene favorizuju jednog kupca, stvaraju monopol i da to nije u okvirima tržišnih principima te da pokušamo da to osporimo. Mi to nismo htjeli, naš prvi cilj nije bio rasprava sa „Mittalom“ na sudu, već da riješimo tih 49 odsto kapitala kojim mi ne možemo da upravljamo i kojim svakako „Mittal“ već upravlja“, naglasio je Dodik.

On kaže da je Vlada postupila potpuno logično i prihvatila veću ponudu, te je izrazio nadu da do sudskog spora neće doći.

„Da je „Mittal“ dao veću ponudu, ona bi bila prihvaćena. Neka oni plate koliko i izraelska kompanija. Šta im predstavlja problem da li će im partner sa tih 49 odsto biti RS ili neka druga kompanija? Problem je što će novi partner tražiti da, u skladu sa zakonima i dobrom međunarodnom praksom, poslovanje bude transparentnije i da se svaki trošak evidentira“, naglasio je Dodik.

Na pitanje zbog čega RS to nije tražila, Dodik kaže da je RS to radila i da u suprotnom ne bi ni došla u situaciju da prodaje svoj kapital.

„Mi smo osporavali, ali u isto vrijeme imali i neku socijalnu i društvenu odgovornost prema ljudima koji tamo rade i samom gradu. Ali, smo rekli da više u tome nećemo učestvovati i nismo propustili ni priliku da pokrenemo postupak u vezi sa transfernim cijenama zbog kojih je RS izgubila nekoliko stotina miliona KM. Ta stvar nije završena. Ja sam razgovarao sa predstavnicima „Mittala“ i rekli smo im da ne možemo prihvatiti nižu cijenu od one koju je ponudila druga kompanija, a onda su oni tražili da se riješi pitanje transfernih cijena. To znači da su oni na neki način i priznali da te transferne cijene postoje“, naglasio je Dodik.

On je istakao da je „Mittal“ moćna kompanija i da sigurno ima bolje advokatske kancelarije, ali da to ne znači da RS treba da bude ponižena.

„Arcelor Mittal“ Prijedoru je zajedničko preduzeće “Arcelor Mittala” i RžR „Ljubija”, pri čemu je „Arcelor Mittal“ većinski vlasnik sa udjelom od 51 odsto.

Vlada RS je 12. aprila odlučila da državni kapital u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi “Israeli Investment Gruop“, koja je za 65 odsto akcija „Ljubije“ ponudila 92 miliona KM, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM.

O privatizaciji „Ljubije“, 4. maja, biće održano javno saslušanje, a konačnu riječ o prodaji daće Narodna skupština RS.

Ponude „Israeli Investment Group“ i „Arcelor Mittala” Vlada je dva puta povlačila sa dnevnog reda Narodne skupštine RS, nakon čega su se ove kompanije odlučile da dostave i treću ponudu.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Dodik: Ako „Mittal“ pokrene arbitražu, RS će ih tužiti za monopol

  1. OKO Sokolovo

   Njemu je bolje da vidi kakav je on ugovor napravio za Rudnik olova i cinka u Srebrenici i da narodu kaže da li korisnici tog rudnika posluju sa transfernim cenama, da li im država toleriše poreze i doprinose i da li im je stečajni upravnik u bezcenje dao svu vrednu imovinu ranijeg državnog rudnika u stečaju.

   S druge strane, zašto je do sada čekao da govori o transfernim cenama Mittala, ako se zna da je kao predsednik Vlade i predsednik Entiteta znao i bio dužan da to spreči i prijavi kao kivično delo.
   Svi su to znali, pa i on, ali niko nije hteo da poteže to pitanje zbog koalicionog partnerstva sa jednim drugim trokutašem.

   Pre će biti da se neko uzimanjem predujma žestoko obavezao belosvetskoj kriminalnoj organizaciji i bivšim udbasima, koja hoda po zemljama ex YU i od naroda otima ono malo što je ostalo neoteto.

   Na žalost, u svemu tome imaju podršku i u dobrom delu saučesništvo jednog dela tzv. međunarodne zajednice u BiH, koji su na istom zadatku. Zadatku pljačke državne – narodne imovine i resursa, i stavljanja u dužnicko ropstvo izluđenog i napaćenog naroda.
   To nam je realnost. Sve ostalo je u sveri “rekla kazala”

  2. milan

   MITAL treba da se ugleda na RAFINERIJU koju je DODIK prodao Rusima,gdje nema transfernih cijena i koja svake od poslednjih deset godina uplaćuje porez na ostvarenu dobit u budžet RS.Ovo su snovi a stvarnost je pola milijarde akumuliranog gubitka.

   • Re

    Bravo za komentar. Zašto ne pričaju nikad o TIM transfernim cijenama?

  3. Mache

   Rafinerija je njegovo mezimce. Nikad niko nije otkrio ko su suvlasnici u Rafineriji. Ali je cinjenica da u RS uzivaju sve privilegije. Uglavnom nezakonito

  4. Manojlo M.

   Vise od pola izvoznika iz RS prodaje po transfernim cijenama i iznosi dobit iz RS. Cak i priozvodjaci i izvoznici jabuka

  5. Badnji Dan

   Ova je dotaklo dno dna. Gore ne postoji. Ima li iko u njegovoj blizoj okolini da mu smije reci da je smijesan

  6. Zlatan Pervan, Prvi

   Pola poreske uprave ce otici u zatvor kad se utvrdi da u nekim slucajevima svjesno nisu postupali po prijavama za koristenje transfernih cijena, ali su i sami po sluzbenoj duznosti duzni da rade provjere. Budzet RS se time svakodnevno ostecuje za stotine miliona maraka. To su uradili Litvanici, bar tako se u stampi tvrdi. To, prema pisanju medija, radi i Rafinerija Brod. To rade neki izvoznici prehrambenih proizvoda u Rusiju. Transferne cijene nije tesko utvrditi. Fakture nikad ne idu na krajnjeg kupca, nego uvijek na posrednika. Pri tome, posrednik je cesto povezano preduzece, ili na djevicanskim ostrvima ili u nekoj drugoj ofsor zoni. Poreska uprava spava i cini malo. Vjerovatno po necijem nalogu.

  7. da li postoji neko pametniji u toj drzavi? Zadnje vrijeme sve propada, sve probleme NErjesava samo 1 smjesan covjek, krade i laze se na veliko. Slede mu njemu slicni na visokih poozicijah. Uporedaju se samo još BUGARSKOM, ROMUNIJOM, MAKEDONIJOM. Pozdrav iz EU.

   OVCICE GLASAJTE VEC JEDNOM PROTIV TIM VUKOVIM KARDELOM.

  8. Volim I ja Vas

   Onaj ko je potpisao ugovor o prodaji 2004-e je član SNSD. I tada i sada.

  9. Volim I ja Vas

   Ima još ugovora i poslije 2004-e, ali svi su jo napovoljniji za RS.
   Šta ćemo sa njma?