Capital.ba

Dodijeljeno 19.407 platnih kartica

04.11.2014. / 18:15

karticeBANJALUKA, Vlada Republike Srpske do danas je u procesu “Obnova Srpske” od predviđenih 19.780 dodijelila 19.407 platnih kartica domaćinstvima koja su oštećena u poplavama.

“Preduzeto je niz značajnih aktivnosti u saniranju šteta od majskih i avgustovskih poplava, među kojima je donošenje uredba kojom je regulisana dodjela 5.000 KM po domaćinstvu posredstvom platnih kartica, a formiran je i Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske”, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske zaključio je do sada 185 ugovora sa privrednim subjektima kod kojih korisnici elektronske kartice “Obnova Srpske” mogu kupiti robu, platiti uslugu ili kreditnu obavezu.

Ovaj fond izmirio je sve dospjele obaveze po osnovu prve rate prema poslovnim subjektima koji su u procesu “Obnove Srpske” prodali robu ili usluge po osnovu elektronskih platnih kartica u iznosu od 813.243 KM.

Građani su na osnovu potpisanih ugovora sa poslovnim subjektima do 1. oktobra ove godine preuzeli robe ili usluge u vrijednosti od 49.338.167 KM, dok je na račun Fonda solidarnosti, po osnovu zakonom definisanih obaveza, zaključno sa 1. novembrom prikupljeno 33.969.465 KM.

Ukupna vrijednost robe kojom su “Robne rezerve Republike Srpske” pružile pomoć stanovnišvu ugroženih podučja, zaključno sa 1. septembrom ove godine iznosi 6.876.637 KM.

“Kada je riječ o sanaciji putne infrastrukure oštećene u poplavama, vrijednost dosadašnjih radova je 10.070.159 KM. Sanacija je finansirana iz Fonda solidarnosti i sa računa posebnih namjena”, ističe se u saopštenju i dodaje da je 15 miliona KM kreditnih sredstava Svjetske banke planirano za sanaciju putne infrastrukture.

“Željeznice Republike Srpske” su iz vlastitih sredstava u osposobljavanje pruge uložile oko 810.000 KM.

“Riječ je o dionicama pruge Doboj – Kostajnica /oko 100.000 KM/, Dragalovci – Ukrina /oko 60.000 KM za prevoz kamena/, Zvornik – granica sa Srbijom /oko 50.000 KM/ i klizište u Potkozarju /oko 600.000 KM/”, pojašnjava se u saopštenju.

“Pošte Srpske” su u sanaciji svojih objekta u Doboju uložile 66.753 KM da bi bio uspostavljen poštanski saobraćaj u ovom gradu.

Poljoprivrednim gazdinstvima, koja su pretrpjela štetu od poplava, obezbjeđene su mjere podrške za zanavljanje proizvodnog ciklusa u vidu repromaterijala za obnovu proizvodnje, kao i potrebne količine stočne hrane ukupne vrijednosti koja je veća od 2,4 miliona KM.

“Vlada Republike Srpske prihvatila je dodatne mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima u poplavljenim područjima, a koje se odnose na otpis godišnje koncesione naknade i zakupnine za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Srpske za ovu godinu, te otpis 13 miliona KM duga za đubrivo za 2012. godinu svim poljoprivrednim proizvođačima”, ističe se u saopštenju.

Poljoprivrednim gazdinstvima obezbjeđeno je više od 25 miliona KM za tekuću proizvodnju i kapitalne investicijame.

“Investicije uključuju mjere podrške proizvodnji i otkupu pšenice, proizvodnji i otkupu svih količina domaćih poljoprivrednih proizvoda, a prvenstveno voća i povrća, podršku proizvođačima povrća i voća za sanaciju šteta od drvenara, grada i drugih elemntarnih nepogoda”, navodi se u saopštenju.

Obezbjeđene su i mjere podrške jesenjoj sjetvi, a one se odnose na regresirani dizel za jesenje radove u poljoprivredi, premiju po hektaru sjetvene površine za proizvođače pšenice, premiju po kilogramu proizvedene i predate pšenice i druge mjere podrške.

Sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima po osnovu podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela biće izvršene do kraja ove kalendarske godine, dok će prenos uslijediti samo za one obaveze koje će zbog prirode obračuna biti realizovane do kraja budžetske godine.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuju opsežne programe sanacije hidro-melioracionih sistema, koji osim raspoloživih sredstava Evropske investicione banke u iznosu od 74 miliona KM uključuju i više od 10 miliona KM sredstava obezbjeđenih iz Fonda solidarnosti za podršku lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!