Capital.ba

Dodijeljene subvencije za 22 kompanije koje ulažu u Srbiji

15.10.2012. / 15:26

BEOGRAD, Vlada Srbije je danas dodijelila ugovore o budžetskim podsticajima za 22 kompanije koje će u naredne tri godine zaposliti 5.000 radnika i uložiti 120 miliona evra u otvaranje fabrika u Srbiji.

“Prioritet Vlade je borba protiv nezaposlenosti i privlačenje investicija”, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije poslije dodjele ugovora.

On je istakao da su potpisani ugovori sa kompanijama iz Evrope, SAD i Kine, što pokazuje da je Srbija otvorena za investitore iz cijelog svijeta.

Kako je precizirao Dinkić, od 22 kompanije polovina je domaćih koje uglavnom ulažu u prehrambenu i laku industriju, dok preostalih 11 inostranih kompanija investira u automobilsku, tekstilnu i elektronsku industriju i izvozno orjentisane grane.

Dinkcić je kazao da je, poslije italijanskog proizvođača obuće Geoks, sa kojim je potpisan ugovor o podsticajima prošle nedjelje, među dobitnicima podsticaja najveća investicija američke firme Cooper Standard koja će uložiti 20 miliona evra u fabriku automobilskih dijelova u Sremskoj Mitrovici i zaposliti 500 radnika.

“Vlada Srbije će nastaviti u sljedećoj godini sa programom podsticanja investicija i otvaranja radnih mjesta”, najavio je Dinkić i dodao da će Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, preko koje se dodijeluju te subvencije, za taj program u 2013. dobiti osam milijardi dinara, a u 2012. je imala 6,5 milijardi dinara.

Direktor SIEPE Božidar Laganin je rekao da su 22 firme kojima su danas dodijeljeni ugovori dobile iz budžeta Srbije ukupno 32 miliona evra. On je istakao da je to najisplativiji način ulaganja novca iz budžeta, jer se uložen novac vrati u budžet za dvije godine.

Laganin je kazao da je od 2006. godine do sada kroz 16 javnih konkursa za podsticaje investitorima finansirano 248 projekata koji su omogućili 1,4 milijarde evra investicija i otvaranje više od 45.000 radnih mjesta.

Predstavnici stranih kompanija koje su dobile subvencije su istakli da su Srbiju izabrali za investiranje zbog dobrog geografskog položaja i obučenosti radne snage i da očekuju da će njihov primjer slijediti druge kompanije.

Investitori su u zavisnosti od razvijenosti opštine u kojoj ulažu i vrste proizvodnje dobili podsticaje od 4.000 do 10.000 evra po otvorenom radnom mjestu. Beta

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti