Capital.ba

Dobit NIS-a za pokrivanje prethodnih gubitaka

25.06.2012. / 16:31

BEOGRAD, Dobit kompanije NIS iz 2011. godine, u visini od 40,6 milijardi dinara, biće raspodijeljena na pokrivanje gubitaka prenesenih iz prethodnih godina, odlučeno je danas na redovnoj sjednici Skupštine akcionara te kompanije.

Skupština je usvojila dugoročnu politiku dividendi, koja predviđa da se isplaćuju dividende akcionarima u ukupnom iznosu od najmanje 15 odsto od neto dobiti.

Na sjednici su usvojeni finansijski izvještaji NIS-a za 2011. godinu, Konsolidovani finansijski izvještaji za tu godinu, kao i izvještaj nezavisnog revizora – kompanije PrajsvaterhausKupers (PricewaterhouseCoopers) o izvršenoj reviziji tih izvještaja.

Za predsjednika Skupštine je izabran Petar Škundrić, a imenovani su i članovi Odbora direktora NIS-a – Vadim Jakovljev, Kiril Kravčenko, Anatolij Černer, Igor Antonov, Danica Drašković, Aleksandar Krilov, Nikola Martinović, Vladislav Barišnjikov, Stanislav Šekšnja, Slobodan Milosavljević i Volfgang Rutenštorfer.

Za revizora finansijskih izvještaja NIS-a ponovo je izabrana kompanija rajsvaterhausKupers, a usvojeno je i niz dokumenata, potrebnih za usklađivanje poslovanja kompanije sa novim Zakonom o privrednim društvima – novi Osnivački akt, Statut kompanije i Poslovnik o radu Skupštine akcionara.

Predsjednik Generalne skupštine akcionara NIS Petar Škundrić je kazao da je srpska strana zadovoljna rezultatima rada te kompanije u 2011. godini.

”Ispunjeni su svi osnovni zadaci koje su menadžmentu kompanije postavili akcionari – projekat modernizacije Rafinerije nafte Pančevo odvija se u skladu sa postavljenim rokovima i aktivno se realizuju investicioni programi u svim poslovnim segmentima kojima se bavi NIS”, istakao je Škundrić.

Ozbiljno računam da u 2012. godini neće opasti pokazatelji intenziteta razvoja NIS, bez obzira na sve težu situaciju zbog svjetske finansijske krize, rekao je on, dodavši da je važno da kompanija i nadalje bude jasno fokusirana na uvećanje sopstvene efikasnosti i rasta profitabilnosti”.

Zamjenik generalnog direktora OAD ”Gasprom njeft” Vitalij Baranov je kazao da ruski akcionar takođe visoko ocijenjuje razvoj NIS-a u 2011. godini.
”Uspješno rukovođenje poslovima dovelo je do povećanja vrijednosti kompanije, što se takođe pozitivno odrazilo na vrijednost ‘Gasprom njefta’ kao većinskog akcionara NIS”, istakao je Baranov.

Što se tiče politike raspodjele dividendi, ona mora biti izbalansirana. Prema našem mišljenju, dio profita neophodno je isplatiti vlasnicima akcija kompanije, ali to treba učiniti tako da se ne ograničavaju mogućnosti daljeg razvoja NIS”, dodao je Baranov. Tanjug

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!