Capital.ba

Do kraja godine odluka o arbitraži za RiTE „Ugljevik“

19.10.2018. / 14:20

BANJALUKA – Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova iz Vašingtona trebalo bi do kraja godine da odluči da li je nadležan za arbitražu po tužbi „teškoj“ 1,4 milijarde KM koju je „Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženiring“ podnijelo protiv BiH, a po pitanju ulaganja u Rudnik i Termoelektranu (RiTE) „Ugljevik“.

RITE-Ugljevik

Podsjećamo, u toku su dva arbitražna postupka po tužbama slovenačkog preduzeća protiv BiH i protiv RiTE „Ugljevik“. Obje tužbe su u vrijednosti od po 1,4 milijarde KM. Postupci se vode pred vašingtonskim Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova, te u Privrednom sudu u Beogradu.

U Izvještaju nezavisnog revizora o nekonsolidovanim finansijskim izvještajima RiTE „Ugljevik“ za prošlu godinu navodi se da su stranke u postupku do polovine aprila bile dužne da dostave završne pisane podneske u kojima će odgovoriti na pitanja arbitražnog vijeća Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova.

„Od momenta dostavljanja završnih pisanih podnesaka, počinje da teče rok za donošenje odluke o nadležnosti i osnovanosti tužbenog zahtjeva, a odluka se, shodno utvrđenom proceduralnom nalogu, može očekivati krajem 2018. godine“, naveo je revizor.

Revizor je skrenuo pažnju da se odluka Međunarodnog centra o njihovoj nadležnosti očekuje krajem 2018. godine, a u slučaju afirmativnog stava, odluka o osnovanosti tužbenog zahtjeva trebalo bi da bude donesena u toku iduće godine.

Slovenačko preduzeće, kao nasljednik „Elektrogospodarstva Slovenije“, tužilo je BiH i RiTE „Ugljevik“ za neisporučenu električnu energiju, s zateznim kamatama na vrijednost neisporučene električne energije u periodu od 1995. godine, te zbog sredstava uloženih u izgradnju RiTE „Ugljevik“, u skladu sa samoupravnim sporazumima.

Advokat RiTE „Ugljevik“ Miloš Sikiraš kaže da se u sporu gdje je tužena BiH, do kraja godine očekuje odluka o nadležnosti.

„Poslije toga ide faza gdje se odlučuje o odgovornosti, pa ako se utvrdi da postoji odgovornost BiH, ide druga faza o utvrđivanju visine štete. U drugoj arbitraži, koja se vodi u Beogradu, tužena je RiTE „Ugljevik“ po istom osnovu. U beogradskoj arbitraži postupak je krenuo od maja prošle godine, RiTE je do sada dalo odgovor na tužbu Slovenaca i izjavilo protivtužbu“, kazao je Sikiraš za portal CAPITAL.

Revizor je upozorio da, iako je u arbitražnom postupku pred Međunarodnim centrom tužena BiH, ipak je izvjesno da bi eventualna odluka o osnovanosti tužbenog zahtjeva imala implikacije za RiTE „Ugljevik“ jer bi se u tom raspletu događaja, BiH sasvim sigurno, sa regresnim zahtjevom obratila prema RiTE.

Postupak traje od jula 2015. godine kada je konstituisano arbitražno vijeće pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtovnu. Sjedište arbitraže je u Hagu.

RiTE tužena u 19 sporova

Pored tekućih arbitražnih postupka, revizor je naveo da je RiTE „Ugljevik“ tužena strana u 19 sudskih sporova, a procijenjeni potencijalni efekat takvih sporova na kraju 2017. godine je iznosio 66,9 miliona KM.

Među najznačajnijim sudskim sporovima izdvojio je tužbu investicionih fondova, odnosno manjinskih akcionara u preduzeću „Inženjering Ugljevik II“ protiv RiTE „Ugljevik“ za naknadu štete zbog neosnivanja navedenog društva.

„Tužbeni zahtjev po ovom osnovu iznosi 52,5 miliona KM, a pored RiTe „Ugljevik“, po istom osnovu je tužen i Mješoviti holding „Elektroprivreda RS“ Trebinje. Pored manjinskih akcionara, ZIF BLB Profit, ZIF Zepter Fond, ZIF Polar Invest Fond i ZIF Bors Invest Fond, tužbu je podnijelo i društvo „Minel kotlogradnja“ Beograd u iznosu od 5,2 miliona KM“, naveo je revizor.

Sikiraš kaže da je po ovoj tužbi RiTE „Ugljevik“ dobila spor na Vrhovnom sudu Republike Srpske.

„Vrhovni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom je odbijen tužbeni zahtjev vrijednosti 52,5 miliona KM. Mislim da su manjinski akcionari izjavili apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali ona nama nikada nije dostavljena na odgovor i nismo je zaprimili“, istakao je Sikiraš.

Istovremeno, vrijednost sporova koje RiTE vodi protiv drugih lica na kraju 2017. godine iznosila je 4,1 milion KM, bez eventualnih zateznih kamata.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Do kraja godine odluka o arbitraži za RiTE „Ugljevik“

 1. Bole

  Sve dok pravni eksperti Ace Đukanovića brane interese firme nema razloga za brigu.U ekipi je bivša kafe kuharica koja je preko noći diplomirala zajedno sa vojvodom Mirkom čije rezultate nikada neće dostići jer je tip očigledno učio a ona prepisivala.Vojvoda je to i dokazao dobivši firmu u slučaju Terex i ostali. Kada bi sabrali godišnje prihode svih diplomiranih eksperata u upravnoj zgradi čiji ukupan broj niko ne zna došli bismo do cifre za koju bi nas zastupala Advokatska reprezentacija Tokija i Toronta sa okolinom.

  • Sale

   E ovaj me nasmija do suza. Radim na rudniku u Ugljeviku i znam da je stanje zbilja tako kako je i navedeno.

   • radnik

    Sada kada firmu preuzme stručnjak za poljoprivredu od buljavog drota sklonog alkoholizmu vjerujem da će se uspostaviti red. Ipak je riječ o elektroenergetskom gigantu…