Capital.ba

Đurđević neće više da vodi stečaj „Bobar banke“

13.09.2017. / 15:58

– Đurđević vodi ubjedljivo najviše stečajnih postupaka u RS
– Zahtjev za razrješenje podnio u ponedjeljak
– Đurđević jedan od upravnika koje je sudija Nađ-Mađarac nezakonito imenovala

BIJELJINA – Stečajni upravnik bijeljinske „Bobar banke“ Lazo Đurđević podnio je zahtjev za razrješenje sa ove dužnosti, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

U zahtjevu koji je u ponedjeljak uputio Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, a koji je u posjedu CAPITAL-a, Đurđević nije detaljnije obrazložio ovaj potez.

„Obraćam vam se sa zahtjevom da me razriješite dužnosti stečajnog upravnika „Bobar banke“ u stečaju jer nisam u mogućnosti da više vodim ovaj postupak“, naveo je Đurđević u svom zahtjevu.

Đurđević danas  nije htio da kaže zbog čega je podnio zahtjev za razrješenje uz obrazloženje da ne daje izjave telefonom.

Stečaj u „Bobar banci“ pokrenut je krajem januara ove godine, a za stečajnog upravnika imenovan je Đurđević.

Lazo Đurđević je stečajni upravnik koji vodi ubjedljivo najviše stečajnih postupaka u RS, a među najznačajnijim svakako su stečaj Fabrike glinice „Birač“, Fabrike šećera Bijeljina i stečaj u Bobar banci.

Pored tih, Đurđević vodi i stečaj u “Panafleksu”, Rudniku “Miljevina”, “Trudbeniku” iz Doboja i drugim.

Lazo Đurđević jedan je od stečajnih upravnika koje je, prema navodima iz optužnice koja je podignuta protiv sudije Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alide Nađ-Mađarac, ona nezakonito imenovala u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina hiljada maraka godišnje.

Sudija Alida Nađ – Mađarac krajem aprila je suspendovana sa ove funkcije, a u optužnici koja je podignuta protiv nje stoji da je mimo Zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka, iako stečajni upravnik može da vodi samo jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dva.

Optužnicu podignutu 10. aprila, koja je tereti da je kao sudija u sudskom postupku imala cilj da drugom pribavi korist, Okružni sud u Bijeljini potvrdio je 14. aprila, a potom je Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH donijela odluku o suspenziji do okončanja krivičnog postupka.

Prema navodima optužnice, zakon je prekršila i jer je Đurđevića, koji je iz Šamca, imenovala za upravnika iako on nije sa područja mjesne nadležnosti Okružnog privrednog suda u Bijeljini, nego Okružnog privrednog suda u Doboju.

Đurđevića je od 8. aprila 2013. do kraja 2016. godine imenovala za stečajnog upravnika u velikim i značajnim preduzećima – u Rudniku olova i cinka “Sase” Srebrenica, u “Panafleksu” Bijeljina, Fabrici glinice “Birač” Zvornik, Fabrici šećera Bijeljina, te u firmi “Leder” Bijeljina. Optužena je da je Đurđevića, suprotno Zakonu o bankama, imenovala i za stečajnog upravnika Bobar banke, iako je propisano da za stečajnog upravnika može biti imenovano samo lice koje ima bankarsko iskustvo. Navedeno je da je rješenje o imenovanju donijela dan prije stupanja na snagu tog zakona 25. januara da bi izbjegla njegovu primjenu.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Đurđević neće više da vodi stečaj „Bobar banke“

 1. Mile

  Ovaj stečaj po Zakonu mogu da vode samo tri stečajne upravnice koje su radile u bankama.
  To su veoma uvažene, iskusne i sposobne gospođe
  Dušanka Novaković, Mirjana Golić i Ljiljana Mandić,
  Sudinica iz Bijeljine je zbog ovog propusta i ,,slabosti” prema Lazi suspendovana.

  • Odbor za finansije Narodne skupštine

   Da li možete direktore Agencije za bankarstvo da objasnite za šta plaćate tri savjetnika: Dragana Serdara, Zeljku Rakociju i Slavicu Injac? Da li možete da objasnite da li ste za račun prikrivanja kriminala obezbjedili sebi medijski prostor na televiziji da reklamirate sebe i porodicu, direktore Rastoka?

   • Odbor za finansije Narodne skupštine

    Da li možete direktore Rastoka da objasnite kako je moguće da Vi koji ste u Agenciji od 2004. godine, prikrivate stanje u bankarskom sektoru i ne sprovodite mjere adekvatne, a da ne informisete javnost i građane? Da li ste sproveli disciplinski postupak protiv Kondic Srdjana koji prikriva kriminal u Pavlović banci i koji istovremeno daje izjave da je predložen na funkciju prethodno da bi sakrio činjenice da ta banka ne ispunjava zakonske standarde?

 2. Bijeljinci

  Baksuz unisti zeni reputaciju i karijeru…sad se povlaci iz banke…neka se razrijesi duznosti i u ostalim firmama kad vec vodi Birac jer vise mu i ne treba a po zakonu ne bi smjeo istovremeno voditi tolike stecajeve! Ovako su ovu zenu kompromitovali suspendovali a on ostade na svom pozicijama,pa ako je protivzakonito trebao je odmah biti smjenjen..Smrdi postupak a o doticnom nije potrebno trositi rijeci.

 3. Mani

  Namirio se kako i sta je trebalo pa sad iskrsli problemi sa velikim ribama pajtosima sto se ne moze vise prikrivati pa ko veli,da ja begam dosta mi problema a i $ u Bircu,nek ovu mutnu baru preuzme neko drugi i na*ebe,bolje neko nego ja.Jadan li si u svojoj nezasitosti i sposobnosti da se lagano povuces kada nastanu problemi i iste u*alis nekom ko ne zasluzuje,ko i ova jadna sudinica koju si bas na kvarno srozao.Alal ti cufte.

  • Povjerilac

   Sve se slažem izuzev u ovome da Lazo bjezi zbog problema. On se sastane sa “zainteresovanima”, sve lijepo dogovori i uzme pintu. A onda traži da odbor povjerilaca donese odluku kakva treba njemu a ide u korist “zainteresovanima”. Tako je on pokriven tudjom odlukom. Lukavac je to teski. Ovde je u pitanju nesto drugo.

 4. Upuceni.

  Stečajni upravniк Lazo Đurđević је rekorder u Srpskoj po broju stečajnih postupaka koje vodi. Đurđević vodi dvanaest stečajeva i to onih najvećih, najsloženijih i ono što se preskače – onih stečajeva u kojima je kriminal odigrao ogromnu ulogu pa sada treba “čistač” a to je narečeni. Treba reći da je samo po osnovu angažmana u Fabrici glinice „Birač“ u stečaju Zvornik do kraja 2014 godine, inkasirao 129.126 KM. Ovo sve iako je zakonom propisano da jedan stečajni upravnik može voditi samo dva stečajna postupka velike vrijednosti. Najveću “zaslugu” da bude toliko puta angažovan ima upravo sudija Alida Nadj Madjarac. Sada se kroz krivični progon sudije radi na istrazi šta to povezuje ovaj dvojac u nezapamćenom dilu koji kreće nakon aprila 2013 godine.
  Lazo Đurđević je angažovan u privrednim sudovima u Bijeljini, Doboju i Trebinju, iako je na listu suda u Doboju.

  Pored „Birča“, Đurđević pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini vodi i stečaj „Fabrike šećera“ i Fabrike savitljivih cijevi i vratila “Panaflex” iz Bijeljine, te Rudnika olova i cinka „SASE“ iz Srebrenice. Pred sudom u Trebinju vodi stečajeve Tekstilnog kombinata „Bilećanka„ i Rudnika mrkog uglja „Miljevina“, dok pred sudom u Doboju vodi stečaj preduzeća za proizvodnju i promet elektrometalnih i hemijskih proizvoda „Meboš“ Šamac i „Gradske toplane“ iz Broda.
  Sudija Alida Nadj Madjarac mu je omogućila da vodi i stečajni postupak “Bobar banke” iz Bijeljine, pogodujući mu na način da je donijela rješenje o njegovom imenovanju samo dan prije stupanja na snagu novog Zakona o bankama, prema kojem Lazo Djurdjević ne bi ispunjavao uslove za stečajnog upravnika banke. Lazo Djurdjević je i predstavnik četiri zavisna preduzeća „Birča“ jer predstavlja Skupštinu „Alumine“, „Mehanike“, „Birač enrgo“ i „Birač Evropa“ iz Litvanije“. Zaboravlja se da je Lazo Djurdjević stečajni upravnik i “Trudbenika FPA” iz Doboja, kao i Društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, promet robe na veliko i malo “Leder” Bijeljina. Zaboravlja se i da je isti sudija Alida Nadj Madjarac, odlučujući po prijedlogu predlagača, dužnika – generalnog direktora Srdjana Tekića iz Bijeljine za otvaranje stečajnog postupka nad Akcionarskim društvom „ELVACO“ Bijeljina, donio R J E Š E N J E kojim pokreće prethodni postupak za uvrđivanje uslova za otvaranje postupka stečaja nad Akcionarskim društvom „ELVACO“ Bijeljina, Šabačkih Đaka i opet za privremenog stečajnog upravnika imenuje nezamjenjivog Lazu Djurdjevića. Ima toga još.
  Sada Lazo Djurdjević, kao svjedok u postupku protiv sudije Alide Nadj Madjarac, daje iskaz da je on samo postupao po sudskom rješenju tj. vadi sebe. Kaže da je taj sudija Alida Nadj Madjarac donio rješenje o njegovim imenovanjima i platama u postupcima, uključujući i ono najveće od 4 000 KM u Biraču.

  Praksa je pokazala da stečajni upravnik i ne bi trebalo da vodi više od dva stečaja, ako hoće da ih vodi kako treba, što nije slučaj sa Lazom Djurdjevićem kada se pogleda imovina kojom on raspolaže u BiH i inostranstvu tj Srbiji. Prijeratni referent za cijene u “Bosanki” je sada prebogat.

 5. Laci, Laci.

  Pa sto tako ruzno o, kako Lazo sam za sebe kaže, kvalitetnom stečajnom upravniku!? Nemojte. On je rako dobar. Slatkorjeciv. Dobar sa vlastima. Voli pojest i popiti.
  Pa on se jos vise prodobrio pa hoće da pomogne Alidi jer nju najviše tereti bas to sto je imenovala Lacija (da, tako mu je tepala) u Bobar banci. Pomaže drugarici.

 6. Znam ga dobro

  Lazo nečovječe.

  • Marko

   Lazo je dobar čovjek ljudina.

   • Žare

    Vodi ga kuci.

 7. Juka

  Pa gdje si posao,ajde stani malo i suoci se sa problemima i samim sobom nije ti niko mogao tek tako dodjeliti stecajeve/slucajeve a da nije bilo zahtjeva i urgencije najblaze receno,pa gdje to ima tek tako pa hajdmo ljudi u red stati…sram te bilo ukaljao si ime i zvanje ove zene a sad se ko hijena povlacis.Kad si tako posten povuci isti potez i u drugim stecajevima ili mozda i hoces jer si licni cilj postigao a Birc ti je dovoljan,sada.

 8. Evo kako je bilo.

  Neposlušne sudije na udaru vlasti

  Sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alida Nađ-Mađarac, sada privremeno suspendovana, u službenoj zabilješci 2013. godine je navela da je imala velike pritiske tokom rada na provođenju stečajnog postupka u Fabrici glinice Birač koji je urađen na krajnje neobičan i nezakonit način. Privremeno je suspendovana i zbog imenovanja stečajnog upravnika u Fabrici glinice Birač, što je učinjeno bez nje, a pod velikim pritiskom je i otvorila stečajni postupak u tom preduzeću.

  Vijesti Republika SrpskaPonedjeljak, 01.05.2017. | 16:14

  U službenoj zabilješci Nađ-Moravac, a u koju je BN imao uvid, navodi da je dan prije nego joj je u aprilu 2013. godine dodijeljen predmet obaviještena da je tražena iz Ministarstva pravde nakpn što nisu našli predsjednicu suda. Pozivi iz Ministarstva pravde su bili 04. aprila 2013. godine, a ona o njima je obaviještena dan kasnije od saradnice kada je i dobila predmet o otvaranju stečajnog postupka u Fabrici glinice Birač.

  Predmet je uzela odmah u rad i utvrdila da nedostaje dokumentacije, pa je donijela rješenje na kojem je od predlagača tražila da izvrše predujam sredstava za pokriće troškova u postupku.

  U toku dana, kako se navodi u zabilješci, traženi predujam je uplaćen, jer je pravnik predlagača Djuja Ćirković preuzela pomenuto rješenje. Ćirkovićevu je stečajni sudija upoznala da je nepotpuna dokumentacija i šta sve treba da se dostavi kako bi bio potpun predmet.

  Navodi se da priložena rješenja predlagača (poreske uprave Zvornik) na osnovu kojih su tražili direktno otvaranje stečajnog postupka nisu imala klauzulu pravosnažnosti kao i ostalu dokumentaciju.

  U službenoj zabilježci stoji da su i nakon toga ponovo uslijedili pozivi predsjednici suda iz Ministrastva pravde, Poreske uprave i od same premijerke da se predmet mora hitno uzeti u rad i hitno donijeti rješenje o otvaranju stečajnog postupka.

  “Predsjednici sam izjavila da ne mogu donijeti rješenje o direktnom otvaranju stečajnog postupka bez potrebne dokumentacije i da je to direktan uticaj na nezavisnost suda i mene kao sudije. Objasnila sam joj da kada se otvori stečajni postpak nastupaju određene pravne posljedice poslije kojih nema vraćanja natrag i da je želim samo da radm po zakonu, a ako mi neko naređuje da mi dostavi pismeno naređenje kako bi stajalo u spisu”, stoji u sudskoj zabilješci.

  Dalje se navodi da je nakon kratkog vremena predsjednica suda rekla da što se nje tiče i ministrice pravde Republike Srpske (Gorane Zlatković) treba da se radi u skladu s zakonom.

  Međutim, pred kraj radne sedmice i radnog vremena od 14 časova, prema toj zabilješci, u sdu faksom su pristizala rješenja poreske uprave o prinudnoj naplati s klauzolom pravosnažnosti. Neka dokumenta su bila kompletna, a neka nekompletna što je sudija, prema zabilješci, utvrdila u ponedeljak, 08. aprila 2013. godine.

  Da tu nešto ne štima dokaz je, kako se navodi, i pojavljivanje u sudu i Laza Đurđevića iz Šamca, inače stečajni upravnik koga su poslali, a sudija ne zna ko, po rješenje o otvaranju stečajnog postupka.

  Sudija Nađ-Mađarac tvrdi da ona određuje koga ću imenovati od stečajnih upravnika i da u ovom slučaju ne zna od koga je Đurđević nametnut.

  “Njemu sam rekla da ja nisam uradila rješenje iz razloga što nemam potpunu dokumentaciju na osnovu koje mogu utvrditi da li su zakonom ispunjeni uslovi za direktno otvaranje stečajnog postupka”, navodi se u službenoj zabilješci…

  Ponovo su, kako se navodi, uslijedili pozivi u popodnevnim satima 5.aprila od predsjednice suda s navodima da je imala pozive iz Ministarstva pravde i da su joj rekli da to riješi i da mora da se sve uradi preko vikenda…

  Tako joj je predsjednica suda rekla da u nedelju obavezno dođe u sud i provjeri faksom pristiglu dokumentacija, što je i učinila zajedno sa predsjendicom suda.

  “U ponedeljak 08. aprila u 07:00 časova ujutro u sudu sam zatekla stečajnog upravnika Lazu Đurđevića, ispred Poreske uprave, područni centar Zvornik, Dragana Božovića i Đuju Ćirković kod predsjednice suda. Tu su bili iz Ministarstva pravde Branka Orezina i Slobodan Zec. Kada me predsjednica pozvala u svoju kancelariju gdje su bili svi sem Đjuje izjavila sam da ja nisam uradila rješenje i da je ovo ipak pritisak na sudije. Pitala sam ih da li oni znaju na koliko imam zaposlenih radnika kao dužnika, jer danom otvaranja stečajnog postupka svim zaposlenima prestaje radni odnos, Da li su o tome razmišljali.., samo su mi izjavili da ne smije da stane proces proizvodnje, na što sam im rekla da iz predmeta ne vidim ni da se konkretno proces proizvodnje odvija baš nad dužnikom nad kojim traže otvaranje stečaja”, navodi se u službenoj zabilješci.

  Ta upozorenja sudije Nađ-Mađarac nisu prihvaćena, nego je nakon toga Slobodan Zec iz Ministarstva pravde razgovarao sa premijerkom Željkom Cvijanović. Rečeno je da rješenje mora biti doneseno, jer poslije 11:00 časova toga dana biće kasno.

  Rješenje, kako su i tražili iz vlade, doneseno je tog dana o stečaju u fabrici glinice “Birač”.

  Sudija Nađ-Mađarac konstatuje na kraju službene zabilješke da u svojoj dosadašnjoj sudijskoj karijeri nije imala veći pritisak kao u ovom predmetu, ali navodi da nju nisu zvali, već joj je poruke od vladinih funkcionera prenosila predsjednica Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

  Krajem prošle sedmice, sudija Nađ.Mađarac je privremeno suspendovana sa ove dužnosti, nakon što je optužena da je mimo zakona imenovala stečajne upravnike u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina hiljada maraka godišnje.

  U optužnici protiv Nađ-Mađarac stoji da je mimo zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala i Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka.

  Ovu službenu zabilješku Osnovnom privrednom sudu u Bijeljini stečajni sudija je napisala odmah nakon što je pod pritiskom otvorila stečajni postupak u Fabrici glinice Birač.

  Prema saznanju BN, sudiju Nađ-Mađarac od optužbi brani advokatska kancelarija Stojanović iz Bijeljine.

  • ZAŠTO?

   I poslije ovoga nemoj da neko hvali Alidu a kudi Lazu. Pa Alida je kriva 100%, jer ga je trebala izbaciti naglavačke iz suda. Cuj to, Lazo se pojavio u sudu kao stečajni upravnik a Alida nije donijela rjesenje kojim otvara stecajni postupak u Birču i imenuje Lazu kao stečajnog upravnika!!!!!! Pa trebala je odmah znati da ga salje neko, da se već dogovorio tamo s nekim kako i šta. Da ga je tada otjerala sad ne bi bila u problemu. Jasno ko dan. A ona se uhvatila njega ko pjan plota. ZAŠTO?

 9. Zna se

  Niko u Bijeljini ne sumnja u postenje gospodje A.N.Madjarac a sto se za doticnog ne bi moglo reci obzirom na bogatstvo,broj stecajeva koje vodi zatim privatne poslove koje obavlja kao i sveopste ponasanje sto dokazuje i ovo povlacenje iz B.banke kada je postupak pokrenut..

 10. Vasa Pezogrnjci

  Ubrzo ce dati ostavku i na mesto stecajnog upravnika u rudniku Sase u Srebrenici posto je novim korisnicima drzavnog rudnika jednoj mafijaskoj grupi iz Beograda u bescenje po nalogu kuma Velje prodao sve sto se moglo vredno proati iz stecajne mase

 11. Durlakovic

  Ako je Dodik toj udbaskoj kamarili iz Beograda poklonio bez tendera rudnik sase zasto im Lazo ne bi mogao pokloniti drzavnu imovinu rudnika

 12. Zna se

  Pa naravno cisti jedno po jedno a tu je i procenat i na kraju ce ostati tamo gdje najbolje funkcionise, a sta mislite gdje?

 13. FocaZoveZvornik, javi se

  Lazo je stara komunjara u debeovac. Zesci i od Pavica. Nisam rekao da je i mason, jer te dvije funkcije ne idu uvijek ruku pod ruku. Birac i Rudnik Sase su povezane price. Obe povezije istocnorepublikosrpski dezerter i namesnik cija je adresa ZP Indjija. Cuvar kesa i trezorskih kljuceva. Covek od max poverenja i uvek sa prtom -tudjim- na obaracu. Kako samo smiri respekabilni krimi klan pavlovickostevanovicevog okruzenja. Za krim udzenike

 14. Zna se

  Za Zasto,sta mislis zasto se doticni pojavio i po cijem nalogu je imenovan na sve stecajeve i da li je ova zena imala izbora i da li je znala kolika je nezasitost ovih igraca?

 15. Klik Klik

  Hoće li ikada u ovoj tzv državi doći do obračuna sa stečajnom mafijom, sa finansiskom mafijom, sa medicinskom mafijom, sa građevinskom mafijom, sa gradonačelničkom mafijom, sa koncesionom mafijom, sa koncesionom mafijom, sa javnopreduzetničkom mafijom. NIKADA, JER POSTOJI I MAFIJA NAD SVIM MAFIJAMA, ILI KAPO NAD SVIM KAPAMA