Capital.ba

Đokić: Uređen način funkcionisanja sektora prirodnog gasa

04.07.2017. / 13:45

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je pred poslanicima Narodne skupštine Srpske da se Nacrtom zakona o gasu uređuje način organizovanja, regulacija i funkcionisanje sektora prirodnog gasa, uslovi za uredno, kvalitetno i sigurno snabdijevanje kupaca prirodnim gasom, te pristup tržištu.

Đokić je dodao da se uređuje i način obavljanja djelatnosti transporta, distribucije, skladištenja i snabdijevanja prirodnim gasom na teritoriji Republike Srpske.

U obrazloženju ovog nacrta navedeno je da su djelatnosti u sektoru prirodnog gasa – transport i upravljanje transportnim sistemom, snabdijevanje prirodnim gasom, kao i snabdijevanje prirodnim gasom u obavezi javne usluge, te distribucija i upravljanje distributivnim sistemom, skladištenje i upravljanje sistemom za skladištenje prirodnog gasa i upravljanje postrojenjem za tečni prirodni gas.

“Dozvole za obavljanje djelatnosti transporta i upravljanja sistemom za transport i za distribuciju i upravljanje sistemom za distribuciju prirodnog gasa izdaju se na period od najmanje 15 godina, a najduže do 30 godina, a za sve ostale djelatnosti, najduže do deset godina”, rekao je Đokić.

On je naveo da su ovim nacrtom proširene nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske u segmentu nadzora, naročito nad primjenom pravila rada operatera sistema u dijelu pristupa i korišćenja sistema i dodjeli kapaciteta, kao i nadzora nad primjenom pravila za upravljanje i raspodjelu kapaciteta interkonekcije.

S obzirom na obaveze koje proističu iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, materija koju uređuje ovaj zakon usklađena je i sa odgovarajućim direktivama Evropske unije.

U ovaj nacrt unesene su odredbe koje jasno definišu obavezu pravnog, funkcionalnog i računovodstvenog razdvajanja energetskih djelatnosti u okviru integrisanih privrednih društava, da bi se spriječilo međusobno pokrivanje gubitaka, kao i diskriminatorsko ponašanje, te je energetski subjekat obavezan da izradi i objavljuje godišnje finansijske izvještaje, a Regulatorna komisija da vrši uvid u njihove poslovne knjige.

“U cilju pravne sigurnosti i zaštite interesa energetskih subjekata zbog neovlašćene potrošnje prirodnog gasa u nacrt zakona unesene su odredbe koje definišu prava i obaveze kupaca i neovlašćenu potrošnju prirodnog gasa. Unesene su odredbe koje definišu određene mjere i aktivnosti nadležnih institucija da bi se obezbijedila sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom, kao i aktivnosti i obaveze snabdjevača”, zaključio je Đokić. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!