Capital.ba

Đokić ozvaničio izgradnju vjetroelektrane koja ga je koštala raspada partije

04.12.2020. / 14:29

BANJALUKA – Dvije godine nakon što je preduzeću “Grebak” dodjeljena koncesija za izgradnju istoimene vjetroelektrane u Nevesinju, počeli su radovi na njenoj izgradnji. Riječ je o projektu koji je i pored negativnog mišljenja Pravobranilaštva RS od početka imao podršku ministra Petra Đokića i zbog kojeg je žrtvovao i sopstvenu partiju.

Grebak

FOTO: Srna

Riječ je o prvom objektu ovakog tipa u Srpskoj, a u koji bi prema najavama, investitori trebali da ulože 130 miliona maraka. Nakon naknadnog povećanja, snaga vjetroelektrane će biti 6,6 megavata, a godišnja proizvodnja oko 180 gigavat-časova.

Đokić je danas u Nevesinju poručio kako je još prije četiri godine prepoznao važnost projekta koji može obogatiti privredu Republike Srpske, te da je bio istrajan da se on realizuje.

On je rekao da je bilo mnogo opstrukcija ovog projekta, ali da je sve uspješno prevaziđeno i da će od ovoga projekta korist imati i investitor i energetski sistem Republike Srpske, ali i opština Nevesinje koja do sada nikada nije imalo ovoliku investiciju.

Kada je riječ o opstrukcijama, ministar Đokić je možda mislio na Pravobranilaštvo Republike Srpske koje je ukazalo kako je ugovor o izgradnji sa koncesionarom pun neregularnosti, što ga ipak na kraju nije spriječilo da ga potpiše.

Republika Srpska ulazi u jedno novo područje energetskog razvoja, podstičući izgradnju energetskih objekata koji proizvode zelenu energiju koristeći obnovljive izvore energije“, rekao je Đokić.

Izvršni direktor Vjetroelektrane “Grebak” Miralem Čampara, a oko koga se prije nekoliko mjeseci podigla velika prašina u javnosti, zahvalio je opštini Nevesinje i Ministarstvu energetike i Vladi Republike Srspke koji su imali veliko razumjevanje i profesionalan odnos prema investitorima.

Radi se o velikom projektu. Vjetroelektrana će biti instalisane snage 66 megavata i imaće godišnju proizvodnju oko 180 gigavat sati. Pojedinačno turbine su 6,6 megavata i najsavremenije koje se počinju proizvoditi u ovom momentu i biće ih deset“, rekao je Čampara.

Pojasnio je kako će biti postavljeno deset turbina od kojih svaka može snabdijevati oko 4.500 domaćinstava. Ovaj elektro energetski objekat trebao bi biti završen za 24 mjeseca a do kraja 2022. godine pušten na mrežu.

FOTO: Srna

Podsjećamo, zbog navodne uloge direktora preduzeća Miralema Čampare u posljednjem ratu, dio članova Socijalističke partije tražio je ostavku Petra Đokića. Umjesto ostavke Đokić ih je isključio iz članstva stranke, a oni su osnovali novu partiju gdje su im se kasnije pridružili i brojni drugi koji nisu bili zadovoljni Đokićevim vođenjem Socijalističke partije.

Kako je portal CAPITAL otkrio u avgustu prošle godine, ministar Đokić je prekršio niz zakona kako bi ovom preduzeću namjestio vjetroelektranu “Grebak”.

Đokić je posljednju uslugu Čampari i njegovom preduzeću napravio prije nekoliko dana kada je potpisao aneks ugovora o koncesiji za izgradnju kojim se povećava instalisana snaga vjetroelektrane.

Razlog aneksiranja ugovora u koncesiji leži u činjenici što je od vremena podnošenja zahtjeva za dodjelu koncesije do danas došlo do tehnološkog napretka i značajne promjene u proizvodnji vjetroturbina s obzirom na instalisanu snagu i njihovu efikasnost, tako da se znatno povećala snaga vjetroelektrane po jednom stubu. Iz tog razloga, otvorila se mogućnost povećanja instalisane snage vjetroelektrane, a samim tim i povećanja proizvodnje električne energije na ovoj lokaciji, što je veoma značajno za Republiku Srpsku, a posebno za lokalnu zajednicu, koja će po tom osnovu, putem koncesione naknade koju će plaćati koncesionar, imati niz pozitivnih efekata”, naveli su iz resornog ministarstva nakon potpisivanja aneksa ugovora.

Od avgusta prošle godine do danas, ministar Đokić se nije udostojio da odgovori na pitanja portala CAPITAL i pojasni brojne nedostatke i nezakonitosti na koje je ukazivalo Pravobranilaštvo Republike Srpske u ovom projektu, zbog čega je i premijer Srpske Radovan Višković tražio njegovu smjenu, ali za to nije dobio podršku predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Đokić ozvaničio izgradnju vjetroelektrane koja ga je koštala raspada partije

  1. Žikica J. Španac

   Nisu problem obnovljivi izvori energije. Naprotiv. Nego je problem što povećane otkupne cijene električne energije plaća i običan narod, sirotinja. Kroz povećane račune za utrošene uelektričnu energiju. Ni to ne bi bio problem, da obaveza proizvodnje električne energije iz onovljivih izvora (koju nameću evropski sporazumi) ne proističe, i u srazmeri je, sa proizvodnjom električne energije iz fosilnih izvora. Kao što su termoelektrane. I u tom grmu leži zec. Vlada Republike Srpske obobrila je Hamoviću izgradnju nove termoeletrane, čime je automatski povećana obaveza da se , na drugoj strani, to kompenzuje sa proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora. Pa nam ove vjetroelektrane, kako se ističe, dođu kao spas. Ali samo za neupućene. Znači, Vlada RS na jednoj strani odobrava izgradnju termoelektrana (vidjeli smo i Ugljevik 3) i pristaje na nove enormne zagađivače, i time uvećava svoju obavezu da to izbalansira kroz obnovljive izvore, a na drugoj strani, zavlači ruku u džep običnom čovjeku da bi premijama pokrila raziku u tržišnoj cijeni struje i onoj koju plaća povlaštenim proizvođačima. U prevodu : katastrofalna strategija i politika zvaničnih organa u RS – Đokić je tu sporedni igrač – kojom se zagašuje vlastito stanovništvo i dodatno osiromašuje plaćanjem premija za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Pametnom dosta.

  2. Dado

   Vjetroelektrane izgledaju ruzno naruse pejzas.A drzava i narod kao i od minihidroelektrana nema nikakve koristi.Nevesinje ce od ove vjetroelektrane dobivati samo 1 milion km godisnje