Capital.ba

Direktor Šuma Srpske “frizirao” finansijski izvještaj za 2014.!

13.05.2015. / 14:39

   – Lažno prikazana dobit Šuma RS od 661.773 KM
   – Šume RS 2014. završile sa gubitkom od 715.151 KM
   – Grabovac odbio izvršiti ispravku po nalogu NO – Moralo reagovati resorno Ministarstvo

sume srpskeBANJALUKA, Vršilac dužnosti Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ Dragan Grabovac „frizirao“ poslovno-finansijske izvještaje preduzeća da bi prikazao da su Šume RS 2014. godinu završile pozitivno, sa dobiti od 661.773 KM, iako je zapravo godina završena sa gubitkom od blizu milion KM, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Dobit sa gubitkom

U posjedu CAPITAL-a su dva različita„Izvještaja o izvršenju proizvodno-finansijskog plana za 2014. godinu“ sa potpuno drugačijim rezultatima poslovanja. Oba je potpisao vd direktor.

Grabovac u prvom Izvještaju je naveo da su Šume imale dobiti 661.394 KM.

„Generalno uzevši, u većini segmenata planiranja su postignuti dobri rezultati, a posebno se to odnosi na ispunjenje plana proizvodnje i realizacije ŠDS, te poslovanje sa dobiti na kraju 2014. godine u iznosu od 661.394 KM“, navodi se u završnim zaključcima vd direktora u „Izvještaju o izvršenju proizvodnog-finansijskog plana“.

Međutim Nadzorni odbor Šuma RS odbio je usvojiti ovakav izvještaj, uz otvorenu sumnju da su izvršena pogrešna knjiženja, kako bi se prikazalo pozitivno poslovanje i zatražio od direktora da se izvrše ispravke.

„Odlukom Nadzornog odbora od 16.02.2015.godine …..naloženo je ŠG „Romanija“ Sokolac da izvrši ispravku potraživanja u iznosu od 788.775,13 KM (a.d. „Nova Romanija“ Sokolac 740.627 KM i sedam drugih kupaca u iznosu od 48.147 KM) kao i pripadajuće kamate na sva potraživanja od a.d. „Nova Romanija“ Sokolac koja su sporna po pitanju naplate, tj potraživanja su ranije knjižena na ispravku i potraživanja iz 2013.godine“, navodi se dokumentu koji je u posjedu CAPITAL-a.

Slijedi šok. Direktor Grabovac i ŠG „Romanija“ su se potpuno oglušili o izričitu naredbu Nadzornog odbora „Šuma RS“. O tome svjedoči sledeći dio dokumenta.

Međutim, ŠG „Romanija“ Sokolac nije postupilo po Odluci Nadzornog odbora od 16. februara 2015.godine kada je u pitanju knjiženje ispravke potraživanja od „Nova Romanija“ Sokolac, nije ispravilo potraživanja po osnovu duga iz 2013.godine u iznosu od 740627 KM kao ni pripadajuće kamate od 635.917 KM“, navodi se u pisanoj reakciji NO.

To nije bilo dovoljno za Grabovca, već je primjedbe NO odbio i Finansijski izvještaj bez traženih ispravki proslijedio APIF-u.

 

Ministar morao intervenisati

Nevjerovatno, ali bilo je potrebno da interveniše resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da bi se Grabovac ispravio frizirani izvještaj.

Zaključkom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS od 25.03.2015.godine naloženo je da se preduzmu sve mjere kako bi se realizovala Odluka Nadzornog odbora vezano za Izvještaje o izvršenju proizvodno-finansijskog plana JPŠ za 2014.godinu“, navodi se u dokumentu u drugom izmijenjenom Izvještaju koji je u posjedu CAPITAL-a, a iz kojeg se vidi da su Šume umjesto prvobitno, lažno prikazane dobiti, 2014.godinu završile sa gubitnom većim od 700.000 KM.kritike NO f

„Generalno uzevši, u većini segmenata planiranja su postignuti dobri rezultati, osim činjenice da je Preduzeće poslovalo sa gubitkom u iznosu od 715.151 KM“, navodi ovaj put u zaključcima vd direktor Dragan Grabovac.

Analiza recesije u Srbiji

Grabovac u svojim završnim zaključcima o poslovanju 2014. godine „Šuma Srpske“ prvo je analizirao ekonomsku situaciju u svijetu, čak se usuđujući ocijeniti da je Srbija upala u recesiju.

Globalni ekonomski rasta u 2014. godini je iznosio 3,3 %, a za 2015.godinu se očekuje 3,8 % navodi Svjetska banka u svojoj Globalnoj prognozi. Ekonomski rasta BiH je u 2014.godini bio skromnih 0,4 %, a za 2015. Godinu prognoze su da će biti 1,5 %. Privreda BiH je u regionu imala najslabili privredni rast ne računajući Srbiju koja je u 2014. godinu ponovo upala u recesiju sa negatinim privrednim rastom od minus dva procenta“, upoznao je NO direktor Šuma RS.recesija srbije 1

Igra brojeva

Portal CAPITAL je tražio od JP Šuma objašnjenje različitih rezultata poslovanja u 2014. godini. Iz Šuma nam je potvrđeno da su prvobitno iskazali dobit od 661.773 KM, ali da su „naknadnim kontrolama“ utvrdili da „knjiženja nisu bila u skladu sa računovodstvenim standardima“ te su „nakon izvršenih ispravki iskazali gubitak u poslovanju od 715.151 KM“.

Ono što je zanimljivo u odgovoru, da JP Šume navode da su prvobitno iskazali dobit od 661.773 KM, međutim taj iznos nije tačan jer su u prvobitnom Finansijskom izvještaju iskazali dobit od 661.394 KM. Očito da u Šumama RS ne znaju tačno ni koliku su dobiti pokušali prvobitno prikazati.

CAPITAL: Siniša Vukelić

IMG_6290

kritike2 Kritike Odgovor JPS

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Direktor Šuma Srpske “frizirao” finansijski izvještaj za 2014.!

  1. pošteno

   Pa to su kadrovi Petra Đokića, tako ih on uči.

   Nije kriv direktor, pomoga Peri pa se morao čupati.
   Razumite ga.

  2. mirko

   Ko im vodi finansije, ništa nije čudno u Šumama !

  3. Igor

   Provala ziva..