Capital.ba

Direktor RAK-a se miješa u posao Konkurencijskog savjeta BiH

19.03.2019. / 10:32

BANJALUKA, Po saznanjima koja mi u RAK imamo „Telrad“ iz Bijeline i „BlicNet“ iz Banjaluke su u vlasništvu „Mtela“, dok je na jednoj od sjednica Konkurencijskog savjeta BiH odbijen zahtjev „M:tela“ da kupi i „Elta kabel“ Banjaluka.

To je na konferenciji za novinare u Sarajevu 10. marta izjavio generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač, u društvu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića.

Nakon novinarskih pitanja, priča je bila na fonu spekulacija pojedinih medija kako Telekom Srbija preko „Mtela“ kupuje manje operatore u BiH, stvara monopol i osim finansijskog, navodno širi i politički uticaj Srbije.

– Ono što nije dobro je izuzetni monopol bilo kojeg telekomoperatera u BiH i onog trenutka kada se analizom tržišta ispostavi da je neko operator sa značajnom tržišnom snagom ili dominantni operator na dijelu ili cijeloj teritoriji BiH, prema njemu se primjenjuju odgovarajuće regulatorne mjere. Jedan od zadataka RAK  je da obezbijedi mnogo više učesnika na tržištu nego što ih je u ovom trenutku. Nadam se da neće doći do takve situacije, a to je da jedan od operatora vlada dijelom teritorije suvereno bez mogućnosti da krajnji korisnici mogu da biraju od koga će kupovati usluge – rekao je Kovač.

U RAK nisu željeli da kažu na osnovu kojih saznanja je Kovač saopštio da je Konkurencijski savjet odbio ponudu „Mtela“ za preuzimanje „Elta kabela“.

Kažu da je ta informacija iznesena na osnovu saznanja Agencije, a ne zvanične odluke Konkurencijskog savjeta BiH.

Međutim, ostaju pitanja: Da li je RAK provela analizu tržišta, da li je ona pokazala dominaciju nekog operatora na teritoriji BiH, da li su takvom operatoru nametnuli regulatorne mjere o kojima priča Kovač? Dobili smo zanimljiv odgovor iz koga se vidi da je RAK 2017. počela da radi takvu analizu tržišta, ali da su naprasno odustali navodno zbog promjene pravila u EU.

– Tek nakon provođenja novih analiza, uključujući i analizu maloprodajnog tržišta distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, RAK će imati podatke o eventualnim operatorima sa značajnom tržišnom snagom. Trenutno, kada je u pitanju tržište distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, regulatorne obaveze nisu nametnute niti jednom operatoru koji ove usluge pruža u BiH. Aktivnosti na provođenju analiza svih tržišta su u pripremi, i planirano je da budu provedene u toku 2019. godine – kažu za Srpskainfo u RAK.

Na pitanja da li tačno da kompanija „Mtel“ ima monopol nad komunikacijskim tržištem i da li postoji bojazan da će „Mtel“ preuzimanjem manjih kablovskih operatora u RS steći monopol na tržištu, u Konkurencijskom savjetu BiH vraćaju lopticu u dvorište RAK.

Kažu da se ta Agencija bavi analizom tržišta komunikacija i da oni posjeduju te podatke. Konkurencijski savjet ističe da odluke donosi isključivo po Zakonu o konkurenciji BiH i da se svaka od njih može pročitati na njihovom sajtu.

– Što se tiče spekulacije trećih lica u vezi sa eventualnom kupovinom privrednog subjekta „Elta kabela“ od strane privrednog subjekta „Mtel“, Konkurencijski savet ih ne može komentarisati. U slučaju podnošenja zahtjeva za navedenu akviziciju, bez provedenog postupka, Konkurencijski savjet ne može prejudicirati krajnji ishod postupka jer bi to ugrozilo proceduru analize relevantnih činjenica i dokaza, kao i samo donošenje odluke – kažu za Srpskainfo u tom savjetu.

U „Mtelu“ priznaju da su Konkurencijskom savjetu BiH uputili pismo namjere u vezi sa preuzimanjem jednog kablovskog operatora sa sjedištem u BiH, da postupak nije okoncan, a da su pregovori sa navedenim kablovskim operatorom u toku.

– Nije nam jasno zašto je direktor RAK na pres konferenciji iznio neistinite tvrdnje i upustio se u komentarisanje pravnog procesa koji nije završen i za koji uopšte nije nadležan. Ovo se moze tumačiti kao namjera da se kompaniji „Mtel“ nanese šteta i naruši ugled u situaciji kada legitimno i potpuno transparentno provodi svoju poslovnu strategiju, u skladu sa zakonskim procedurama. Ko zabranjuje drugima da učine isto? Pozivamo direktora RAK neka objavi rezultate provedene analize o maloprodajnom tržistu distribucije audio – vizuelnih medijskih usluga i sadržaja jer će ta analiza pokazati sve, pa i podatke o dominantnosti – kažu za Srpskainfo u ovoj kompaniji.

Nema uzdržanih

Konkurencijaki savjet je kolektivno tihjelo i njegove se odluke donose većinom glasova prisutnih članova, s tim da za svaku odluku mora glasati najmanje po jedan član iz reda konstitutivnih naroda.

Član Konkurencijskog savjeta ne može da bude uzdržan prilikom glasanja.

Predsjednica je Adisa Begić, a članovi Ivo Jerkić, Amir Karalić, Nebojša Popić, Stjepo Pranjić i Arijana Regoda Dražić.

Srpskainfo.com

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!