Capital.ba

Direktor gipsare „Volari“ nezakonito otpušta „neposlušne“

18.04.2018. / 13:28

– Nebojša Ćurko započeo otvoren obračun sa štrajkačima, najglasnijeg sindikalca Gorana Bogdanovića jutros dočekao otkaz
– Direktor mobinguje radnike prijeteći novim otkazima
– Savez sindikata RS: Nezakonit otkaz će vrlo vrzo biti „oboren“ pred nadležnim institucijama
– Inspektorat RS kreće u kontrolu rada gipsare, Poreska uprava RS i dalje ćuti

ŠIPOVO – Strahovanja najglasnijeg sindikalca šipovačke gipsare „Volari“ Gorana Bogdanovića jutros su se obistinila. Direktor Nebojša Ćurko, uz navode da je štrajkujući odao poslovnu tajnu firme, dao mu je otkaz, a „kako bi ga ispoštovao“ ponudio mu i otpremninu od 800 KM. Dvadesetak radnika odbilo je da se vrati među pogone, dok je troje ipak prihvatilo Ćurkov poziv, saznaje portal CAPITAL.ba.

Direktor uništene gipsare, direktno kršeći Zakon o radu RS, nije uspio da smiri radnike isplaćujući im januarsku i februarsku platu u kešu, ali, očigledno, ni da pokrene proizvodnju. Bogdanović ističe da će se za svoja prava boriti i da neće odustati od dokazivanja kriminalnih radnji u „Volarima“.

„Ćurko me jutros pozvao da mi kaže da sam dobio otkaz. Za 36 godina, koliko sam proveo u gipsari, ponudio mi je 800 KM neke otpremnine. Kao razlog mi je naveo neposlušnost, odnosno odavanje poslovne tajne. Kaže da su Upravni odbor i vlasnik firme odlučili da me se riješe. Boriću se“, ogorčen je Bogdanović.

Iako direktor „Volara“ juče nije spomenuo dugovanja za plate za sedam mjeseci prošle godine, a naveo je da će deceniju stare milionske obaveze po osnovu poreza i doprinosa biti „riješene u tranšama“, radnike koji su jutros odbili da rade potpuno obespravljeni uslovio je novim nezakonitim otkazima.

Ćurko ne brine, ali ni Poreska uprava RS

Sa detaljima kriminalne priče iz „Volara“ upoznati su i u Savezu sindikata RS odakle su najavili prijave protiv čelnika gipsare koje će podnijeti nadležnoj inspekciji rada, tužilaštvima, obratiće se i Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova, ali i sudovima, ukoliko se problem ne riješi.

„Znamo za dešavanja u gipsari. Poslodavac je prekršio Zakon o radu RS. Uključićemo sve relevantne instuitucije. Radnici samo traže svoja prava, zarađene plate i uplatu doprinosa i sve što nalaže Zakon. Jutrošnji otkaz je apsolutno nezakonit. Postoji procerdura prema kojoj prestaje radni odnos. Radnik može dobiti otkaz ukoliko je višak iz organizaciono-tehničkih razloga, što u ‘Volarima’ nije slučaj, ili u slučaju da načini povredu radne obaveze ili radne discipline. Ali, i tu postoji postupak. Ovo će vrlo vrzo biti oboreno pred nadležnim institucijama“, kazao je za CAPITAL pravnik Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Bahato stavljanje iznad zakona i drsko kršenje prava radnika Ćurka ni juče, ali ni danas nije posebno uznemirilo. Pozive novinara CAPITAL-a danas je uporno odbijao, ali je juče najavio da će remontovani pogoni biti pokrenuti.

„Remontovali smo mašine i fabrika počinje s radom već sutra. Doprinosi su uplaćeni i radnici mogu da ovjere knjižice. Sve obaveze su plaćene. Radnicima su obezbijeđena primanja, a ko ispunjava uslove za penziju, biće i penzionisan“, zaprijetio je juče Ćurko ne precizirajući kada su obaveze izmirene i koliki je iznos uplaćen, s obzirom na to da se zna da su dugovanja unazad deset godina dostigla milionske iznose.

Na konstataciju novinara da je radnicima rečeno da obaveze ipak nisu plaćene, povukao je svoje prethodne tvrdnje i rekao „da će sve biti podmireno u više tranši“.

Ćurko se ne brine, ali ni Poreska uprava RS, koja ni nakon direktorovog priznanja da plate isplaćuje „na ruke“ nije odreagovala i ponovo poslala kontrolu. Odgovori nisu stigli ni CAPITAL-u.

„Volarima“ se, zbog nepravilnog izdvajanja sredstava preduzeća, ali i kršenja osnovnih prava radnika bavila tokom 2005. i prošle godine. Tada su Okružnom javnom tužilaštvu protiv Ćurka podnesena dva izvještaja prema kojima je on budžet RS oštetio za 2.488.552 KM. Osnovni sud u Mrkonjić Gradu praktično ga je nagradio izrekavši mu novčanu kaznu od tek 5.000 KM. Iako je odgovoran za milionsku rupu u budžetu, Ćurko kaže da je presuda njegova privatna stvar i da o tome neće diskutovati.

U Inspektoratu RS naveli su da će provjeravati navode radnika gipsare te da će kontrola uslijediti nakon saznanja do kojih je došla naša redakcija. Ovo, ističu, neće biti prvi put da se bave nezakonitostima u gipsari.

Radnike „Volara“ sutra će, prema najavama, primiti ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Tužilaštvo istraživalo nezakonitosti, MUP RS zaustavljen

O nezakonitostima u gipsari sve znaju i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA, ali i u Ministarstvu unutršnjih poslova RS. SIPA je MUP-u 31. oktobra 2016. godine proslijedila prijave sindikalaca iz “Volara”, nakon čega je dokumentacija završila u Policijskoj upravi Mrkonjić Grad.

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka 3. maja 2017. godine obavijestilo je Policijsku upravu Mrkonjić Grad da nije potrebno da ona provjerava navode iz prijave, s obzirom na to da to radi tužilaštvo zajedno sa drugim nadležnim institucijama”, navode u MUP-u RS.

Obustavom istraga dobar dio nezakonite priče iz “Volara”, koju su radnici potkrijepili i dokumentacijom, ostao je sakriven.

Najbolji gips u bivšoj Jugoslaviji, još od kada je privatizovao kontroverzni prnjavorski biznismen Radojica Ratkovac prije petnaestak godina, proizvodila je samo povremeno, a i to je, tvrde radnici, prodavano „na crno“. Plate su isplaćivane „na ruke“, u kešu. Milionskim iznosima oštećena je i RS, jer ovoj firmi nikada nije odobrena koncesija za eksploataciju rudnika gipsa.

Iza malverzacija, ističu radnici, osim Ratkovca, stoji i aktuelni načelnik Šipova Milan Kovač, koji je prnjavorskom biznismenu tada pomogao prilikom privatizacije, „a zauzvrat dobio mjesto direktora ‘Volara’“.  Sve je počelo 5. avgusta 2003. godine potpisivanjem ugovora između Ratkovčevih firmi – „Gipsare Volari“ s jedne i „R&S Company“ iz Prnjavora s druge strane. Ipred šipovačke gipsare dokument, koji je u posjedu CAPITAL-a, potpisao je upravo Kovač.

Slikovni rezultat za milan kovač šipovoKako bi izbjegao plaćanje poreza, ali i „oprao“ ogromne iznose, prema Ratkovčevom ugovoru, gipsara prihvata „da da ekskluzivitet za nabavku repromaterijala, ambalaža i opreme te da sve vrste proizvoda isporuči firmi ‘R&S Company’“. Gipsara je ovo, dakako, plaćala gipsom koji je, prema tvrdnjama radnika i sindikalaca, završavao na crnom tržištu. Sve ovo se, tvrde radnici, radi samo iz jednog razloga – kako bi firma ostala bez radnika, otišla u stečaj i bila prodata za nekoliko desetina hiljada maraka potpisniku svih ugovora Milanu Kovaču.

Kovač, s druge strane, ima drugu priču – sve čini da „Gipsaru“ podigne na noge, ali je niko, tvrdi, ne želi jer pala tržišna cijena gipsa. Radnici, ističe, lažu. Tvrdi da nema informacija o optužbama da se gips preprodavao na crno, ali potvrđuje da se godinama eksploatisalo bez koncesije.

Istina je da koncesioni ugovor nije potpisan ni 12 godina nakon što je gipsara “Volari” podnijela zahtjev za dodjelu koncesije za eksploataciju rudnika. Za sve ove godine rudnik je eksploatisan na osnovu rješenja tadašnjeg Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS, a u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS tek nedavno su namjeravali da provjere da li ovo preduzeće ispunjava obaveze, kako bi postupak dodjele koncesije bio okončan.

To praktično znači da niko od nadležnih već više od deceniju nije vodio računa o tome da li gipsara “Volari” plaća naknadu u visini od 3,2 odsto od ukupnog prihoda ostvarenog prodajom ili korišćenjem sirovine na ležištima Dočići i Orlovača.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!