Capital.ba

Dijelovi iz Gradiške u sportskim automobilima „Audija“ i „Mercedesa“

20.09.2018. / 14:16

BANJALUKA – Za nešto manje od deceniju i po postojanja firma „TIKT manufaktura“ iz Gradiške uspjela je da osvoji zahtjevno evropsko tržište i da postane partner auto – gigantima poput „Audija“, „Mercedesa“ i „Poršea“ u čijim sportskim automobilima su dijelovi proizvedeni upravo u ovoj firmi.

Braća Krešimir i Tomislav Bodrožić osnovali su firmu „TIKT manufaktura“ u Gradišci 2004. godine. Na samom početku firma je zapošljavala svega pet radnika, a danas je izrasla u respektabilnu kompaniju koja zapošljava oko 70 radnika, prisutna je na zhtjevnom evropskom i svjetskom tržištu i bazirana na metalsku, auto i medicinsku industriju.

Jedan od vlasnika i direktor firme Krešimir Bodrožić kaže da su on i brat vlasnici ove firme koja se bavi CNC obradom metala i nemetala. Osim u Gradišci, imaju i u firmu u Njemačkoj koja je baziranja na prodaju i razvoj dijelova.

„Kupci su nam uglavnom firme iz Njemačke, Austrije i Švajcarske dijelom iz autoindustrije, a dijelom iz mašinske i medicinske industrije. Radimo za odjeljenja razvoja i trkaća odjeljenja „Audija“, „Poršea“ i „Mercedesa“. To nije velika serija, ali jeste značajna za nas jer se radi o veoma komplikovanim komadima za trkaće automobile“, rekao je Bodrožić i dodao da su se trenutno posebno bazirali na saradnju sa „Mercedesom“ i američkim korvetama gdje su među najboljima u Evropi i svijetu.

Ističe da je na saradnju sa svjetskim automobilskim kompanijama uticala njihova ljubav prema automobilima, ali i poznavanje materije.

„Brat i ja volimo automobile, imamo malo benzina u krvi tako da je ta veza nekao sama po sebi nastala. Kroz razvoj naših automobila smo bili prisutni na brojnim stazama i privukli smo pažnju različitith firmi. Oni su prepoznali da smo jako fleksibilni, brzi i precizni i da se razumijemo u to što proizvodimo. Sve to dovelo je do saradnje sa poznatim svjetskim firmama“, rekao je Bodrožić.

Kaže da se firma iz godine u godinu razvija i da su ti rezultati posebno vidljivi u posljednjih godinu dana. Ne krije da imaju velike planove za naredni period.

Firma godinama unazad posluje pozitivno, trenutno zapošljava oko 70 radnika, a u ovoj godini planira da ostvari prihod između četiri i pet miliona KM.

„Svih godina poslujemo pozitivno, ali tu dobiti uglavnom reinvestiramo. Upravo zbog toga i nismo mnogo zaduženi“, kaže Bodrožić.

Nakon godina provedenih u iznajmljenom prostoru, braća Bodrožić planiraju da izgrade i sopstvenu halu u kojoj planiraju da prošire proizvodni proces.

„Kupili smo oko 4.500 kvadrata zemljišta na kojem planiramo da gradimo svoju proizvodnu halu kao dodatnu mogućnost proširenja proizvodnje. To je prekoputa sadašnje proizvodnje, tako da je usko vezano. Ostaćemo na sadašnjem mjestu, a proširićemo se i na novu halu koju ćemo početi graditi na proljeće. Prošle godine smo, takođe, imali velike poduhvate kada smo kupili sedam – osam novih mašina koje su nam bile potrebne. U roku od jedne godine povećali smo naš kapacitet za jednu trećinu“, kazao je on i dodao da je od prošle godine do sada zaposleno oko 25 do 30 novih radnika.

Govoreći o problemima sa kojima se susreću, Bodrožić je rekao da ih i nemaju previše, ali da bi kao jedan od problema izdvojio „neke nelogične interpretacije zakona“. Takođe, problema ima i sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

„Dobiti kvalifikovanu radnu snagu koja brzo može biti produktivna je zaista veliki problem. Jedan od problema je i što su bankovne usluge jako skupe“, istakao je Bodrožić.

Kazao je da i dalje najviše rade u mašinskoj industriji, a poseban akcenat stavio je na saradnju sa firmama koje proizvode specijalne mašine, između ostalog, mašine za testiranje mikročipova, za bušenje štampanih ploča, koje rade procesnu tehnologiju u autoindustriji i druge.

„To su nam najveći kupci. Ali, značajan prihod ostvarujemo i u autoindustriji“, naglasio je Bdrožić.

Kazao je i da su brat i on veći dio vremena proveli u Njemačkoj i da nemaju nikakvih političkih niti drugih veza u RS. Za pokretanje firme u Gradišci odlučili su se, kako kaže, čisto praktičnh razloga, a jedan od glavnih je blizina granice.

Poslovni portal CAPITAL.ba će u narednom periodu objaviti niz priča o kompanijama u BiH koje su uspjele na domaćem ili stranom tržištu bez političkih veza ili dobijanjem unosnih poslova od države i vlasti.  Pozitivnim primjerima poslovanje želimo ohrabriti i podstaknuti mlade i inovativne ljude da se počnu baviti privatnim preduzetništvom, te pokazati da je moguće biti uspješan bez politike i javnih budžeta. Projekat “Svijetla strana BiH” se realizuju uz pomoć granta ambasade SAD u BiH. 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!