Capital.ba

„Delta“: Inspektorat RS nas još nije obavijestio o rušenju šoping mola

27.12.2017. / 15:49

– Rješenje inspektora juče poslato iz centralne pisarnice Vlade RS
– Inspektorat RS: Investitor dužan da postupi po rješenju odmah po prijemu odluke
– Radojičić: Pitanje vremena da se u potpunosti ispune uslovi i nastavi sa ovom investicijom

BANJALUKA/BEOGRAD – Na beogradsku adresu firme „Delta Real Estate“ srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića još nije stiglo rješenje Inspektorata Republike Srpske prema kojem je dužna da obustavi izgradnju šoping mola „Delta Planet“ u Banjaluci i u roku od dva mjeseca sruši dvije bespravno izgrađene etaže. Za CAPITAL kažu da će o daljim koracima odlučiti tek nakon što pogledaju šta su inspektori utvrdili.

Iako su polovinom mjeseca tvrdili da prate procedure i propise BiH i RS i u roku prilažu sve neophodne dokumente i ažurno odgovaraju na povratne informacije nadležnih institucija, ispostavilo se da su prekaljeni graditelji „zaboravili“ da im je potrebna građevinska dozvola.

„Kompanija ‘Delta Real Estate’ nije upoznata sa detaljima pomenutog rešenja. Komentar i odluku o daljim koracima bićemo u mogućnosti da damo nakon što pročitamo sadržaj rešenja. ‘Delta Real Estate’ će, kao i do sada, nastaviti da posluje u skladu za zakonima i propisima zemlje u kojoj posluje“, navode u današnjem pisanom odgovoru za našu redakciju.

Rješenje je, kako nam je potvrđeno u Inspektoratu RS, iz centralne pisarnice Vlade RS poslato juče, pa bi u „Delti“ trebalo da bude sutra.

„Rješenje ‘teče’ od datuma prijema“, kratko su potvrdili u Inspektoratu RS.

Tako je, praktično, „Delta“ od CAPITAL-a saznala da bi trebalo da sruši nelegalno izgrađene spratove, kao što je i Inspektorat RS, iako im se kancelarije nalaze nekoliko stotina metara od lokacije gdje se gradi šoping mol, saznao da Miškovićeve bespravne etaže „niču“.

Za to vrijeme, radnici su i danas na gradilištu, a radove izvode upravo na posljednjem bespravno podignutom spratu, na čemu se novinar CAPITAL-a lično uvjerio.

Dozvola važila do nulte kote

Inspektori su prošle sedmice kontrolisali “dozvole za građenje, usaglašenost gradnje sa dokumentacijom i tehničkim normativima, nadzor, posjedovanje i vođenje gradilišne dokumentacije, organizaciju i bezbjednost gradilišta, kao i licence za izvođače radova”.

Njima je, kako navode, predočeno rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kojim se investitoru daje dozvola za izvođenje pripremnih radova, što podrazumijeva izgradnju ograde oko gradilišta, postavljanje privremenih objekata, pripremu unutrašnje saobraćajne komunikacije, rušenje postojećeg potpornog zida, izmještanje postojećih instalacija, te iskope i izbijanje tla, odnosno pripreme za temelje.

“Ministarstvo je dozvolilo izvođenje radova do nulte kote. Utvrđeno je da izvedeni radovi iznad kote nula nisu obuhvaćeni građevinskom dozvolom čime je odstupljeno od vertikalnih gabarita objekta. Investitor je, prema riječima prisutnih, podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i u više navrata dopunjavao zahtjev potrebnom dokumentacijom. Međutim, građevinska dozvola u trenutku kontrole još uvijek nije pribavljena”, pojasnili su u Inspektoratu

Investitor, prema zakonskoj proceduri, ima pravo na žalbu čime će “kupiti vrijeme” do izdavanja građevinske dozvole. Firma “Delta Real Estate” 14. septembra podnijela je Ministarstvu zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, ali je, bez obzira na to što su nadležni tražili dopunu dokumentacije, ipak nastavila da gradi velelepni trgovački obajekat na oko 62.000 kvadratnih metara.

Ni Ministarstvo se nije bunilo, već čak pokušalo da “opere” cijelu priču. Iako su priznali da je u toku gradnja bez dozvole, za CAPITAL su polovinom ovog mjeseca naglasili da je dozvola za izvođenje pripremnih radova izdata 4. avgusta ove godine, a onda tvrdili da ona važi i za “izvođenje dijela građevinskih radova na samom predmetnom objektu, odnosno za izvođenje radova na podzemnoj etaži, a što obuhvata i stropnu konstrukciju iznad te etaže”.

Dvije podignute etaže zaobišli su u odgovoru, a juče su istakli da je postupak izdavanja dozvole u toku.

“Investitor „Delta Real Estate” je izgradnju ovog kompleksnog objekta započeo na zakonit način, u toku je postupak za izdavanje konačne građevinske dozvole, u skladu sa članom 128. Zakona o uređenju prostora i građenju koja će obuhvatiti sve radove do završetka ovog trgovačkog centra. Kad se kompletira dokumentacija zakonski rok za izdavanje građevinske dozvole je 15 dana”, zaključili su u Ministarstvu.

Nakon što je CAPITAL objavio informaciju o gradnji bez dozvole, Miškovićeva “Delta” ekspresno je, naknadno počela da rješava problem sa nepostojećom građevinskom dozvolom. Iako je mjesecima građeno bez adekvatne dokumentacije, tek prošle sedmice u gradsku kasu uplatio je rentu od 2,6 miliona KM.

„Nikakve povlastice ova firma nije tražila. Na osnovu ranije odluke, investitori kada uplate komplatan iznos, imaju umanjenje iznosa od 30 odsto. Kada se sve sabere, grad će od ovoga objekta imati 4,9 miliona KM. Građevinska dozvola koju će dobiti ‘Delta Real Estate’ sada važi do kraja gradnje“, kazali su u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Radojičić: Grad ispoštovao propise

Istovremeno, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da su „gradske strukture u skladu sa zakonom ispoštovale sve propise i izdale sve potrebne dozvole i rješenja za gradnju šoping mola “.

“Sa naše strane su u skladu sa zakonom ispraćeni svi propisi i urađene sve potrebne dozvole i rješenja. Vjerujem da je jedino pitanje vremena da se u potpunosti ispune uslovi i nastavi sa ovom investicijom“, rekao je Radojičić ne komentarišući što investitor gradi nezakonito, bez nema građevinske dozvole za koju je nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje RS.

Mišković preko Laktaša do državnog zemljišta u Banjaluci

Inače, „Delta Real Estate“, kako je CAPITAL pisao polovinom prošle godine, platila je laktaškoj firmi „Lakting“ 7,5 miliona KM za zemljište u Banjaluci na kojem se gradi šoping mol vrijedan oko 60 miliona evra. Iako je ovo bilo državno zemljište na koje je prethodni vlasnik imao samo pravo  korišćenja, „Delta“ je uspjela da se u Geodetskoj upravi RS upiše kao vlasnik i pored protivljenja Grada Banjaluka i Pravobranilaštva RS.

Firma “Mikon Lakting“ koja je prodala plac Miškoviću imala je samo pravo korišćenja neizgrađenog gradskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji na Banjalučkom polju i to na upitan način. Nezvanično, „Lakting“, kao firma koja je prije privatizacije bila u 100 odstotnom vlasništvu opštine Laktaši, izgradila je zgradu u centru Laktaša.

„U toj zgradi su Vojsci RS dali devet stanova, a zauzvrat od nje su dobili više od četiri hektara gradskog zemljišta u Banjaluci. Grad Banjaluka je osporio zamjenu, navodeći da se zemljište ne može prenijeti na pravno lice, već isključivo na Grad. Kompromis je pronađen odlukom da ‘Lakting’ ima privremeno pravo korišćenja (ne i vlasništva), ali i to pravo samo do trenutka privođenja stvarnoj namjeni, nakon čega se ono mora vratiti Gradu“, rekao je tada dobro upućeni izvor CAPITAL-a.

Nekoliko godina kasnije, usvajanje diskutabilnog Zakona o stvarnim pravima RS koji omogućava da se pravo korišćenja pretvori u pravo vlasništva, firmi „Lakting“ koja je već postala potpuno privatna, otvara se jedinstva prilika da zaradi 7,5 miliona KM.

Privremeno pravo korišćenja pretvara se u pravo vlasništvo, jasno je iz dokumentacije koja je u posjedu naše redakcije.

Pravosnažnom presudom iz maja 2016. godine Okružni sud u Banjaluci odbio je tužbu Pravobranilaštva RS za poništenje rješenja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS kojim je „Delti“ omogućeno da pretvori pravo korišćenja nad tim zemljištem u pravo vlasništva.

Tim rješenjem „Delta Real Estate“ je omogućeno da se upiše kao vlasnik zemljišta u banjalučkom naselju „Borik“ koje je bilo u društvenoj svojini, a na kojem je ona imala pravo korišćenja.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Delta“: Inspektorat RS nas još nije obavijestio o rušenju šoping mola

  1. PSP

   Nemaju ..da da vas obavijeste. Znaju, kad bi vas obavijestili, letili bi kolektivno sa posla. I, usput, naletili bi na koru od banane. Trenutno je pola beogradske mafije okupljeno u Banja Luci. A ni banana nema više u trgovinama. Neki pošteni i hrabri inspektor se odvažio da radi svoj posao, ne razmišljajući s kojim otpadnicima ljudskog roda ima posla. Ni Lokalni Vođa, a ni beogradksi karington, s tim nemaju veze. Mođda neki mali procenat. Sve je to u rukama i vlasništvu “Braće Međunarodnih, a naših, Krimosa”. Ko ne vjeruje, bolje je da ne provjerava. Jednog dana će mu se samo kas'ti.