Capital.ba

Deficit Fonda dječije zaštite RS milion KM

30.12.2016. / 12:31

– Sadašnji prihodi dovoljni samo za pomoć najugroženijim kategorijama

– Dugovanja za refundaciju naknada plata tokom porodiljskog deset miliona KM

– Moguće uvođenje poreza za mladu populaciju bez djece

BANJALUKA, Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske završiće ovu godinu sa deficitom od oko milion maraka, rekao je za CAPITAL pomoćnik direktora Fonda za pravna pitanja Momir Popić.

Popić je rekao da ukupni prihodi Fonda u ovoj godini iznose oko 60 miliona od čega je 57 miliona KM prikupljeno iz doprinosa.

Iako kaže da je stanje u Fondu bolje nego ranijih godina, priznaje da prihodi Fonda nisu dovoljni i da je sadašnji iznos dovoljan samo da obezbijedi socijalno-zaštitnu funkciju najugroženijih kategorija.

„Ove godine ćemo imati manji deficit nego ranijih godina i on će biti oko milion KM. Međutim, imamo oko deset miliona KM neizmirenih obaveza iz ranijeg perioda po osnovu refundacija naknada neto plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva. Taj dug se uglavnom odnosi na budžetske korisnike, dok realnom sektoru u kojem je stanje teže redovno izmirujemo obaveze“, rekao je Popić.

Govoreći o zlupotrebama kojih je sa ovim refundacijama bilo u ranijem periodu, jer je zakonom bilo predviđeno da se radnicama na porodiljskom isplaćuje plata u visini prosječne zarade koju su ostvarile u zadnja tri mjeseca rada, pa su im poslodavci za taj period značajno povećavali platu, Popić je rekao da je to sada svedeno na minimum jer je promijenjena ta zakonska odredba.

Novim Zakonom o radu predviđeno je da se porodiljama isplaćuje prosječna plata koju su imale u zadnjih godinu dana, zbog čega su i poslodavci odustali od prakse da povećavaju plate pred porodiljsko.

„Međutim, sada imamo pojedinačne zloupotrebe kada su u pitanju porodilje koje nemaju 12 mjeseci rada prije stupanja na porodiljsko odsustvo, jer je zakon rekao da se njima isplaćuje naknada u visini plate koju bi ostvarivala da je radila i tu poslodavci samovoljno ponekad odrede iznos plate. Međutim, pokušavamo da spriječimo i te pojedinačne zloupotrebe“, kazao je Popić. 

U pripremi novi zakon o dječijoj zaštiti

Popić je najavio da bi RS u idućoj godini mogla da dobije novi zakon o dječijoj zaštiti.

Kazao je da je cilj novog zakon da se postojeća prava zadrže na postojećem nivou, te poboljša položaj nezaposlenih majki koje su korisnici materinskog dodatka i poveća imovinski cenzus za ostvarivanje prava na materinski dodatak, s obzirom na to da nezaposlene majke rađaju oko 70 odsto djece.

Međutim, sve to će teško biti spovodivo ukoliko se ne obezbijede novi izvori prihoda.

„Moramo napraviti veći obuhvat djece koja dobijaju dodatak. Takođe, moramo ispoštovati konvenciju Ujedinjenih nacija koja kaže da se djecom smatraju djeca do 18 godina, a mi sada obuhvatamo kategorije do 15 godina i moramo povećati imovinski cenzus za ostvarivanje prava na način da se stimulišu i višečlane porodice koje imaju veće prihode. To je spektar mjera koji bi trebalo da obezbijedi novi zakon, ali uslov za to je da se obezbijede izvori sredstava jer mi sa sadašnjih 57 miliona koje prikupimo od doprinosa samo održavamo sistem i obezbjeđujemo socijalno-zaštitnu funkciju najugroženijih kategorija“, istakao je Popić.

Dodatni izvori se mogu obezbijediti iz budžeta, povećanjem doprinosa ili nekim donacijama.

„Jedan od prijedloga biće i da mladi bračni parovi, ali i žene i muškarci koji nisu u braku, odnosno mlada populacija koja nema djecu, a da za to ne postoje objektivni razlozi, daju doprinos natalitetu odnosno da se dio poreza ili doprinosa za njih poveća i da oni materijalno pomažu cijenu rađanja“, naglasio je Popić.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!