Capital.ba

Da li su ugrožena prava 10.000 zaposlenih

07.07.2020. / 11:05

BANJALUKA Kolektivni ugovori, kojima su definisana prava oko 10.000 zaposlenih u organima uprave i javnim službama u Srpskoj, ističu u avgustu, a to je ovih dana povod za prozivke između predstavnika Sindikata uprave i Vlade RS.

Vlada je, naime, propustila priliku da prošlog mjeseca potpiše produženje dva posebna kolektivna ugovora za zaposlene u ovim oblastima, a što je, tvrde iz Sindikata uprave RS, obećala da će uraditi. Ovim posebnim kolektivnim ugovora definisana su prava zaposlenih u Inspektoratu, Geodetskoj upravi, fondovima PIO, zdravstvenog osiguranja, dječije zaštite, Zavodu za zapošljavanje, Civilnoj zaštiti, ministarstvima, agencijama…

Sada se, umjesto produženja važenja aktuelnih ugovora, priprema pregovaranje za nove kolektivne ugovore u ovim oblastima, koji bi važili naredne tri godine.

Poziv za početak pregovora za oblast javnih službi Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS je već uputilo na adrese dva sindikata – Sindikata uprave RS i Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS.

U Sindikatu uprave RS smatraju, međutim, da to nije slučajno. Kako kažu, ministar rada Duško Milunović krajem maja je s dnevnog reda sjednice Vlade RS povukao inicijativu ovog sindikata za produženje važenja kolektivnog ugovora, a na taj način je, tvrde, zapravo u pregovore o pravima radnika uvukao manji, “žuti” sindikat.

– Javno pitam pod čijim pritiskom i po čijem nalogu je povučen zahtjev da se potpiše sporazum o produžetku važenja kolektivnog ugovora. Mi smo 4. juna, na poziv Vlade RS, održali sastanak na kojem smo razgovarali s ministrima i takođe dobili uvjeravanje da će do 18. juna biti potpisan sporazum, da je to tehničko pitanje, a nije potpisan ni do 24. juna. Na taj način više od 10.000 zaposlenih, protokom vremena, ostaje bez prava utvrđenih u kolektivnim ugovorima – upozorava predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Za Vladu RS ovaj sindikat ima mnogo pitanja, a među njima je i ono da li o pravima zaposlenih žele da pregovaraju sa sindikatom koji samo u organima uprave predstavlja oko 4.000 radnika ili s predstavnicima sindikata koji, tvrde, gotovo da nema članstvo u oblastima o kojima treba da se pregovara.

– Dobili smo poziv da dođemo na pregovore u vezi s novim kolektivnim ugovorom, a da će početni osnov biti kolektivni ugovor koji smo mi tražili da produžimo. Moram da poručim da će Sindikat uprave RS tražiti da naknada za vrijeme bolovanja poveća sa sadašnjih 70 na 90 odsto, da ćemo sigurno imati određene zahtjeve koji su opravdani, jer u ovom periodu pandemije se pokazalo da nisu baš najsrećnije uređena prava kada su u pitanju rad u posebnim i vanrednim uslovima. Očekujem da će Vlada biti spremna da uvaži naše zahtjeve, ali i da se preispita rad samog ministra rada, koji je na politički način dozvolio da proteknu svi rokovi i da se uvede jedan politički sindikat u pregovore koji ne znam koga predstavlja – poručuje, između ostalog, Marić

Istovremeno, u “žutom” sindikatu, kako ga Marić naziva, odnosno u Sindikatu lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS ističu da su oni uputili inicijativu za pregovore o novom kolektivnom ugovoru, te da su dobili poziv za sastanak u Ministarstvu rada.

– Ugovore ćemo potpisati s predstavnicima Ministarstva rada i Ministarstva uprave i lokalne samouprave za ove dvije oblasti i mislim da nema potrebe za širenje neke panike u ovom momentu. Svako ima svoje članstvo koje predstavlja i naša je dužnost da zastupamo prava naših članova, pa makar da imamo i samo jednog člana sindikata iz tih oblasti. Vlada mora da uvaži činjenicu da su oba sindikata reprezentativna – kaže predsjednik ovog sindikata Branko Zelenović.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite oštro su odgovorili na istupe i upozorenja iz Sindikata uprave. Još prije nekoliko dana su poručili da predsjednik Božo Marić „neprimjereno širi paniku među zaposlenima u javnom sektoru izjavom u vezi sa gubitkom prava radnika zbog nezaključivanja Sporazuma o produženju važenja posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u ovim oblastima“. Sada ponovo ističu da nije tačno da će radnici zbog toga ostati bez prava, te da ima sasvim dovoljno vremena da se do 24. avgusta „obave pregovori Vlade i reprezentativnih sindikata i zaključi novi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama RS, s rokom važenja od tri godine“.

– U potpunosti osporavamo navode da ministarstvo u pregovore pokušava da “uvuče politički žuti sindikat“, jer nije riječ o žutom sindikatu, već o reprezentativnom sindikatu za oblast uprave, javnih službi i lokalne samouprave iz druge sindikalne asocijacije koja djeluje na nivou RS i ima legitimitet da učestvuje u pregovorima. Ističemo da je osnovno pravo reprezentativnih sindikata utvrđeno Zakonom o radu učestvovanje u procesu kolektivnog pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora – saopšteno je iz Ministarstva rada RS.

Ćerketa: Htjeli smo da sačekamo novi zakon

– Naša namjera je bila samo da produžimo kolektivni ugovor upravo zbog ove situacije oko korone, a drugi razlog je i reforma javne uprave, koju očekujemo do kraja ove godine. Ne bi imalo smisla donošenje novog kolektivnog ugovora, jer će ići usklađivanje nakon donošenja novog zakona o državnim službenicima. Zato smo htjeli samo da ovaj produžimo i da sačekamo period kada donesemo novi zakon koji se očekuje do Nove godine – kaže potpredsjednik SU RS za organe uprave Siniša Ćerketa, dodajući da uvođenje “žutog” sindikata služi da bi, u slučaju da veliki sindikat kao što je ovaj ne pristane na određene uslove, manji sindikat potpisao kolektivni ugovor.

Po njegovim riječima, za ovaj sindikat je to nedopustivo, te će se protiv toga boriti i neće to ni dozvoliti. Srpskainfo.com

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!