Capital.ba

Cvijanovićeva, Višković i Lukač probili budžet za 2,4 miliona KM

09.10.2019. / 15:35

BANJALUKA – Budžetski korisnici u Srpskoj potrošili su 214 miliona KM više nego što su smjeli u prvoj polovoni ove godine. Budžet su probili, između ostalog, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

lukač

Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta RS za period januar – jun 2019. godine naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS na idućoj sjednici zakazanoj za 22. oktobar.

Iz izvještaja je vidljivo da su budžetski korisnici potrošili 214 miliona više nego što su smjeli. Potrošeno je milijardu i 842 miliona maraka u prvih šest mjeseci, iako je usvojenim Budžetom bilo dozvoljeno trošenje milijardu i 628 miliona KM.

Od najvažnijih republičkih institucija njih nekoliko je probilo budžet, između ostalih, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Oni su potrošili oko 2,4 miliona više nego što im je odobreno.

Tako je budžet za instituciju Predsjednika RS u prvih šest mjeseci bio 5,42 miliona, a potrošeno je 6,12 miliona KM. Budžet je probijen na pozicijama putovanja i smještaj, za stručne usluge, za nabavku postrojenja i opreme. Značajno su veći i nepomenuti rashodi, za koje se ne navodi šta podrazumijevaju.

Vlada RS je po budžetu smjela da potroši 7,02 miliona, ali je potrošila 7,36 miliona KM. Povećan je iznos za subvencije, grantove u zemlji i inostranstvu, transfere jedinicama lokalne samouprave, kao i izdaci za nematerijalnu neproizvedenu imovinu.

Što se tiče MUP-a Srpske, budžet ove institucije za prvo polugodište bio je 87,02 miliona, a potrošeno je 88,42 miliona KM. Najveće povećanje troškova bilo je na poziciji rashodi za bruto plate, a probijen je i budžet za otpremnine i jednokratne pomoći, za utrošak struje, komunalne, komunikacione i transportne usluge, za režijski materijal, za tekuće održavanje, za putovanja i smještaj.

Druga ministarstva u Vladi nisu probila budžete, ali su institucije koje su u njihovoj nadležnosti imale odstupanja.

Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove imala je odobren budžet od 8,9 miliona, a potrošila je 17 miliona. Najviše su rasli „ostali nepomenuti rashodi“ koji su trebali da budu 17.600, a bili su 3,1 milion KM, te rahodi za struju, komunalne, komunikacione i transportne usluje koji su iznosili 1,42 miliona.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je umjesto odobrenih 14,9 miliona potrošio 18 miliona KM, dok je Univerzitet Banjaluka potrošio 25,4 miliona umjesto 20,1 milion KM.

I među sudovima je bilo više troškova, a najviše mimo plana potrošio je Okružni provredni sud Banjaluka kojem je odobren 1,1 milion, a potrošio je 3,3 miliona KM. I banjalučki Osnovni sud je probio budžet za oko milion maraka, dok su njihove kolege u Gradišci imale oko 600.000 KM troškova koji im nisu odobreni. KPZ Foča imao je oko 400.000 KM veću potrošnju od odobrene.

Ostala budžetska potrošnja odobrena je u iznosu od 327 miliona, a potrošeno je 521 milion KM. Sa ove pozicije finasiraju se otplate zajmova, kamata, nabavka postrojenja i opreme, grantovi…

Ovi troškovi biće ispeglani rebalansom Budžeta koji je na dnevnom redu iste sjednice Narodne skupštine RS.

Troškove u institucijama kojima rukovode Cvijanovićeva, Višković i Lukač pogledajte u nastavku:

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!