Capital.ba

Cvijanović: Budžet može podnijeti povećanje penzija i sredstva za nezaposlene porodilje

09.10.2017. / 9:50

BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da budžet može podnijeti izdvajanje za povećanje penzija, koje će ga za posljednja tri mjeseca u ovoj godini koštati oko 7,2 miliona KM, kao i za naknade nezaposlenim porodiljama, te najavila povećanje minimalne plate.

“Nismo se upustili u priču o povećanju penzija napamet, nego na osnovu određene računice. Zato smo i rekli da je realno da u ovoj godini to bude tri odsto od oktobarske penzije. Takvu odluku donijeli smo na prošloj sjednici Vlade. Drugi dio će ići sljedeće godine, mislim da je realno da to bude u drugom kvartalu”, rekla je Cvijanovićeva sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ranije najavljeno da će se povećanje penzija od ukupno pet odsto dogoditi u dva koraka, te da nije prvi put da se pribjegava takvoj formuli.

“To smo radili i u prethodnom periodu. Mi smo u proteklih nekoliko godina povećali penziju za nekih 11,5 odsto i to se nije dogodilo odjednom, nego smo se postepeno kretali da ne bismo ugrozili budžet i neka osnovna davanja, a da bismo opet išli naprijed i obezbjeđivali kontinuirano rast”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je saglasna da su to mali pomaci, mali rast, ali je ukazala na važnost opredjeljenja Vlade da se kreće tim putem.

“Druga stvar koja je bitna, i možda i najvažniji korak, jeste da smo zaštitili penzije u smislu redovnosti. Od početka 2016. godine penzije su prešle na trezor, penzioneri dobili budžetsku poziciju broj jedan, prvi su u isplatnom redu, nema više čekanja i razmišljanja kojeg datuma počinje isplata penzija”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je prošlog mjeseca isplata penzija počela dva dana prije predviđenog datuma.

“Penzije počinju 10. u mjesecu, a mi smo isplatu počeli 8. To je jedna dimenzija – zaštititi u smislu redovnosti, a druga dimenzija je stalno povećavati iznos penzije, ma kako to djelovalo malo. Kada to sve saberete, kada pogledate koliko to iznosi za budžet, onda to predstavlja krupan korak”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, povećanje penzije za posljednja tri mjeseca u ovoj godini dodatno će budžet koštati oko 7,2 miliona KM, ali to budžet može da podnese.

“Mi se ne bismo odlučili za takav korak da nismo izračunali da je to moguće. Što se tiče opozicije, oni godinama govore da je budžet pred kolapsom ili u kolapsu, godinama predviđaju da neće biti plata ni penzija ni socijalnih davanja, a sve to teče uredno bez ikakvih problema. Pritom smo uspjeli da povećavamo penzije, da obezbjeđujemo izvršenje nekih obaveza”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je prošle ili pretprošle godine godine u ovo doba bilo značajnih problema, ali da su najveći problemi prevaziđeni.

“Sada se krećemo uzlaznom linijom i naši pokazatelji, koji govore kako smo završili prošlu godinu i kakav je trend ove godine, upućuje na to da mi izlazimo iz krize, da smo sve stabilniji i da postoji čitav niz sistemskih mjera koji to treba da omogući”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je visina prosječne penzije za puni radni staž 500 KM, a ne 300 KM, ali da je slabost sistema u tome što je samo osam odsto penzionera koji su na osnovu punog radnog staža otišli u penziju.

“To je jedna od nekoliko ranjivih stvari u okviru penzionog sistema. Pri tome moramo da znamo da ni svi penzioneri nisu istog materijalnog statusa”, naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske izjavila je i da će izdvajanja za naknade za nezaposlene porodilje predstavljati dodatno izdvajanje iz budžeta, ali da je i to ukalkulisano.

Ona je napomenula da je željela da ta mjera bude uvedena od početka ove godine, ali je splet okolnosti doveo do toga da će to ići od 2018. godine.

“Mislim da je to dobra mjera. Ali isto tako, da nije bilo blokada na nivou Sarajeva i uskraćivanja sredstava ta bi mjera sigurno bila u funkciji od januara ove godine. To znači da bi naše nezaposlene porodilje već deset mjeseci uživale jednu takvu privilegiju”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da je kriterijum, za sada, da to bude nezaposlena porodilja, jer je prioritetni cilj da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih majki.

“Na neki način to bi trebalo da predstavlja stimulans majkama koje su nezaposlene, imaju potomstvo, da u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci dobijaju ovakvu vrstu podrške. I opredijeljeni smo za to”, naglasila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske naglašava da se za tu mjeru može reći da predstavlja jednu od pronatalitetnih, a da se kriterijumi mogu širiti tek kada bude izrađena pouzdana socijalna karta.

Ona je ponovila da će nezaposlene porodilje primati mjesečnu naknadu u visini najniže plate, što implicira da će se i ona povećati, što bi građani veoma brzo mogli da očekuju.

“To je naše opredjeljenje za sljedeću godinu. To je jedna od mjera koje su predviđene. Moramo ići dalje na povećanje minimalne plate”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da bi ona trebalo da bude 405 KM.

Premijer Srpske smatra da bi sve bilo puno lakše i bolje da opozicija, koja stalno predviđa neki kolaps sistema ili kolaps budžeta, u Sarajevu nije zaustavila silni novac koji je trebalo da stigne Republici Srpskoj, ali da se uprkos svim tim blokadama budžet uspio održati funkcionalnim.

“Uprkos tome što su nas upravo ti opozicionari koji predviđaju navodno neki kolaps zaustavili na svakom koraku u finansijskom smislu, ali i u političkom, uspjeli smo da održimo budžet ne samo funkcionalnim nego da stignemo da izmirimo neke obaveze koje su prošle godine bilježile određene zaostatke, i to ozbiljne zaostatke”, objasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da Vlada više nema nikakvih problema kada je riječ o poljoprivredi, te podsjetila da je godinama bila tema da kasne podsticaji. “Evo sada smo u potpunosti ažurni. Ono što dospijeva biva izvršeno i tako će biti do kraja godine”, rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o pronatalitetnoj politici u Srpskoj, ona je navela da se mora ući duboko u sistem i pregledati određena prava, te vidjeti šta su kočnice za neko pravednije dodjeljivanje i uživanje određenih prava, što je ogroman posao.

Govoreći da li će biti izmjena u pravima na dječiji doplatak, Cvijanovićeva je rekla da to podrazumijeva sistemsko otvaranje, odnosno da treba raspakovati mnogo stvari.

“Mi smo opredijeljeni da to radimo. Razgovarali smo i sa poslodavcima i sa sindikatom, razgovaraćemo i u budućem periodu na koji način uvesti više reda u ta prava”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da će socijalna karta dati odgovore na mnoga pitanja, te se nada da će uskoro početi aktivnosti na tom planu. “To sam namjeravala davno da uradim, a moram da kažem da je bilo mnogo prepreka”, dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da država mora da obezbjeđuje sistemske mjere i napomenula da su tokom proteklih godina širili lepezu određenih prava i davanja, te podsjetila da se već deset godina zadržala mjera da učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola dobijaju besplatno udžbenike, kao i da svi odlikaši iz višečlanih porodica dobijaju udžbenike tokom osnovnog obrazovanja.

“Izgradili smo 96 kuća za višečlane porodice, uvodili smo i neka druga prava. To mora da bude široka lepeza, veća, bolja, sadržajnija, održivija nego što je sada slučaj. To povlači mnogo poteza i raspakivanje cijelog paketa prava, ali smo opredijeljeni da idemo u tom pravcu”, navela je Cvijanovićeva.

Ona smatra da bi najpravednije bilo da se pomoć upućuje samo onima koji su zaista ugroženi, jer “nije isto ako je majka nezaposlena porodilja u porodici u kojoj ima prihode od nekoliko hiljada maraka i tamo gdje je majka nezaposlena porodilja i nema nikakvih drugih prihoda”. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!