Capital.ba

Crna Gora: Marković predstavio drugi paket ekonomskih mjera

24.04.2020. / 15:12

PODGORICA  – Premijer Crne Gore Duško Marković predstavio je javnosti drugi paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi koji je Vlada danas usvojila i čiji je fiskalni efekat 71,4 miliona evra bruto, odnosno 40 miliona neto u tri mjeseca.

Premijer je saopštio na konferenciji za novinare da paket obuhvata podršku privredi i zaposlenima za više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća u kojima radi više od 100.000 zaposlenih.

“Obuhvat podrške je veoma širok i podrazumijeva zaposlene u zatvorenim i ugroženim djelatnostima, zaposlene na plaćenom odsustvu, zaposlene u karantinu i samoizolaciji, pa sve do subvencija za novo zapošljavanje”, rekao je Marković.

Ekonomske mjere predviđaju oslobađanje od fiskalnog dijela računa za struju za april, maj i jun – koji se neće obračunavati korisnicima u zatvorenim djelatnostima, te dodatno ojačavanje instrumenata finansijske podrške kod Investiciono-razvojnog fonda i obustavu određene prinudne naplate u korist budžeta.

Paket mjera podrazumijeva i posebni program podrške poljoprivredi i ribarstvu koji je samo dio šireg paketa, a kojim se stvaraju pretpostavke za proizvodnju i rast kroz angažovanje svih stvaralačko-proizvodnih i prerađivačkih resursa.

U oblasti poreza i carina predviđeno je skraćivanje rokova za povrat PDV-a, produžavanje limita izloženosti carinske garancije za plaćanje carinskog duga.

“Pored toga, intervenišemo u oblasti zarada smanjivanjem plate funkcionerima iz kategorija A i B u Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Napominjem da su to zaposleni sa najvećim zaradama u javnoj administraciji”, rekao je Marković.

Na osnovu novih mjera u oblasti socijalnih davanja biće isplaćena novčana pomoć nezaposlenim licima i još jednoj kategoriji penzionera koji nisu bili obuhvaćeni prvim paketom mjera pomoći.

U dijelu najranjivijih kategorija, “Elektroprivreda” će dati dodatne subvencije korisnicima koji su već prepoznati kao najsiromašniji, gdje će se subvencije udvostručiti.

Marković je rekao da se iz predloženog paketa mjera vidi da je Vlada radila predano da pronađe najbolja rješenja i da obezbijedi dodatni finansijski potencijal za podršku građanima i privredi.

“Fiskalni efekat mjera koje smo danas usvojili iznosi 71 milion i 400 hiljada evra u bruto iznosu. NJegova neto vrijednost je 40 miliona evra za period od tri mjeseca”, rekao je Marković.

On je pozvao preduzetnike, kompanije i posebno bankarski sektor da angažuje stečeni kapital i ostvareni profit i da ga vrati u ekonomske tokove, tamo gdje je to najpotrebnije i da se odrekne bezuslovnog profita.

Marković je ocijenio da se Crna Gora već dva mjeseca uspješno suprotstavlja epidemiji virusa korona oslanjajući se na sopstvene snage i potencijal.

Premijer je podsjetio da je Vlada povela sveobuhvatan dijalog sa svim važnim društvenim akterima da bi ovaj drugi u nizu paket mjera bio efektan, da bi bio usmjeren prema onima kojima je najpotrebniji.

“Pozvali smo socijalne partnere, ekonomske eksperte i pojedince iz akademske zajednice i sve to predstavili parlamentu. Uzeli smo u obzir na desetine obraćanja i inicijativa pojedinaca i udruženja”, rekao je Marković.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!