Capital.ba

„Comsar“ nakon nekoliko godina oživljava „HE Mrsovo„

10.06.2021. / 13:32

RUDO – Kompanija „Comsar Energy Hidro“ ruskog milijardera Rašida Serdarova predala je resornom ministarstvu procjenu uticaja na životnu sredinu za hidroelektranu „Mrsovo“ na rijeci Lim koja je uslov za dobijanje ekološke dozvole, i sa čime je nakon skoro decenije od dobijanje koncesije, najavljeno oživljavanje ovog projekta.

Mrsovo

Polaganje kamena temeljca za HE Mrsovo 2014. godine, Foto: Srna

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 200 miliona marka, a koja je stala nakon pripremnih radova.

U studiji koju je izradio Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske se navodi kako će izgradnja i rad ovog elektro-energetskog objekta najveće posledice ostaviti na čovjeka.

Institut u studiji navodi da velikog uticaja na zdravlje neće biti, ali 16 stambenih i 20 pomoćnih objekata će morati biti izmješteno zbog izgradnje brane i stvaranja akumulacije. Takođe iz sela Dorići i Polimje će se morati skloniti 40 grobnih mjesta.

Generalno, prema idejnom rješenju iz 2012. godine ukupno će se otkupiti 222 hektara zemlje od čega je trećina poljoprivredno zemljište dok je ostatak neplodna i neproduktivna zemlja.

U studiji se navodi kako će prvi problemi nastati kada krenu radovi na izgradnji brane gdje će prilikom ulaska mehanizacije u korito doći do zamućenja vode i obrušavanja materijala.

Brane predstavljaju fizičku barijeru koja onemogućava migraciju riba i prekidaju prirodne tokove života. Ukoliko se ne izgrade riblje staze na brani mnoge autohtone vrste riba više nisu u mogućnosti da sa mjesta svog staništa migriraju na svoja prirodna mrijestilišta koja se obično nalaze u gornjim tokovima rijeka i njihovih pritoka“, piše u ovom dokumentu.

Autori studije tvrde kako postojanje hidroelektrane „Mrsovo“ generalno neće narušiti staništa životinja koje žive na ovom prostoru, osim u aktuelnom priobalnom dijelu, već suprotno, da će imn to biti siguran izvor vode koji je značajan u sušnim periodima.

Kažu kako će izgradnja centrale imati i niz pozitivnih uticaja ekonomske prirode.

Doći će do povećavanja privrednih aktivnosti koje prate izgradnju ovakvih objekata, te s tim u vezi i zapošljavanja kvalifikovanog i nekvalifikovanog lokalnog stanovništva i domaćih građevinskih firmi u toku izgradnje. Takođe se može očekivati razvijanje turizma i rekreacije, kao i uzgoj riba, koji prate eksploataciju ovakvih objekata. Generalno, društveno ekonomska vrijednost područja će dobiti na aktivnosti i vrijednosti“, navodi se u studiji.

Podsjećamo, instalisana snaga „HE Mrsovo“ je 26,8 megavata. Riječ je o najnizvodnijoj centrali na rijeci Lim. Uzvodno, izgrađene su još četiri.

Vlada Srpske je Serdarovu koncesiju dala 2012. godine na 30 godina, a kasnije aneksima taj period produžila na 50 godina.

Iako je Elektroprivreda Republike Srpske bila zainteresovana da kupi njegove koncesije, nedavno su iz „Comsara“ poručili kako nastavljaju sa svojim projektima u Srpskoj.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!