Capital.ba

Čobanov: Usorac nepotrebno uznemirava javnost

06.02.2012. / 13:17

SARAJEVO, Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH Darko Čobanov izjavio je da predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac svojim sumnjama da ”Hrvatska želi da se oslobodi loših proizvoda prije ulaska u EU, izvozeći ih u BiH” – ”neosnovano i nepotrebno uznemirava javnost”.  

”Pročitao sam izjavu gospodina Usorca i sve što mogu reći jeste da je to neutemeljeno i nepotrebno uznemiravanje javnosti u dijelovima koji se odnose na nadležnost rada Kancelarije za veterinarstvo BiH”, naveo je Čobanov u pisanoj izjavi Srni.

On tvrdi da u izjavi Vladimira Usorca nije pronašao da su njegove sumnje, barem što se tiče veterinarskog segmenta,  nijednim argumentom ili solidnom indicijom potkrijepljene ili osnovane.

”Svjestan sam da su naši poljoprivrednici u nezavidnoj poziciji i da im nije lako, te da im skretanje pažnje javnosti može pomoći da olakšaju svoju poziciju, ali smatram da u tim svojim zahtjevima ne smiju donositi neargumentovane ocjene i blatiti rad institucija i ljudi koji ih vode, jer ne vidim kako im to može pomoći, a sigurno otežava međusobnu komunikaciju i kontaminira medijski prostor”, istakao je Čobanov.

On naglašava  da je Kancelarija za veterinarstvo BiH blagovremeno odgovorila na dopis Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske (kojeg Usorac pominje), i to na osnovu informacija dobijenih od nadležnih tijela Republike Hrvatske u vezi sa  pojavom  enzootske leukoze goveda u Hrvatskoj, tako da je izjava da ”Čobanov nije odgovorio resornom ministru Milovanoviću – netačna”.

”Činjenica je da Kancelarija nije postupila prema zahtjevu iz dopisa zato  što smatramo da, s obzirom na okolnosti i vrstu bolesti koja se pojavila, nije bilo opravdano preduzimati mjere zabrane uvoza koje su od nas tražene. To nalažu međunarodni standardi koje utvrđuje međunarodna organizacija za zdravlje životinja (OIE) i njih je jednostavno provjeriti čak i putem veb-stranice, a naša nadležnost je da vršimo takve procjene i donosimo odgovarajuće mjere u skladu sa tim istim standardima”,  pojasnio je Čobanov.

Prema njegovim riječima, tvrdnja o postojanju tobože loših proizvoda koji se ne mogu izvesti u EU i njihovo “guranje” u BiH uz spominjanje GMO-proizvoda zahtijeva dodatnu argumentaciju o tome na koju vrstu proizvoda se misli i u kojem smislu su ti proizvodi loši.

”Odgovorno tvrdim da nije bilo promjena u režimu trgovine sa Hrvatskom  i da je on posljednjih godina ujednačen u smislu i količina i vrsta proizvoda koji se uvoze. Kontrole koje se provode na granici na robama koje se uvoze jednak je za sve proizvode bez obzira na njihovu zemlju porijekla i tu nema izuzetaka”, kategoričan je Čobanov.

On je dodao da se ”već neko vrijeme u medijima provlači informacija o navodnom uvozu smrznutog mesa koje je staro desetine godina, ističući da je na to Kancelarija za veterinarstvo BiH nedavno reagovala informacijom za javnost koja je dostupna na njenoj veb-stranici i u kojoj je podrobnije objašnjena kontrola koja se provodi prilikom uvoza robe životinjskog porijekla.

”Izjava da sam ja – državljanin Hrvatske na privremenom radu u Kancelariji –  zlonamjerna je i mogu samo naslućivati što se njom želi reći, tako da je ne bih želio komentarisati, a ostavku nemam namjeru da podnesem”, podvukao je Čobanov.

On je potvrdio da je u toku konkurs za izbor novog rukovodstva Kancelarije. ”Ako smijem spekulisati, s tim bih i najprije doveo u vezu ovu izjavu, s obzirom da je usmjerena protiv mene imenom i prezimenom”, rekao je v. d. direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Čobanov je  pojasnio da je za probleme o GMO-proizvodima nadležna Agencija za bezbjednost hrane BiH, a u vezi s tvrdnjama o sudbini uvezenih pošiljki, nadležne su inspekcije koje su organizovane na nivoima entiteta, kantona i opština i koje su nadležne za provođenje kontrole u unutrašnjem prometu.

”Kancelarija za veterinarstvo ima nadležnost samo za provođenje kontrole pošiljki na granici i prilikom izdavanja rješenja za uvoz za dio robe koja podliježe izdavanju rješenja posredno preko priložene dokumentacije koju pregledavamo, a koja se odnosi na provedene propisane kontrole pošiljki koje prethodno uveze ista firma, i u slučaju otkrivanja bilo kakvih nepravilnosti obavještavamo nadležna tijela na nižim nivoima”, zaključio je Čobanov.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je prošle sedmice da postoji sumnja da se Hrvatska želi osloboditi loših proizvoda prije ulaska u EU, izvozeći ih u BiH, kao i da se veliki broj genetski modifikovanih proizvoda uvozi u BiH.

Usorac je ukazao i na problem pokušaja zabrane izvoza mlijeka iz BiH u Hrvatsku, kao i problem leukoze goveda u Hrvatskoj. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!