Capital.ba

Cijena kvadratnog metra stana 64.356 a zemljišta 6.050 dinara

25.11.2015. / 6:10

jagodinaJAGODINA, Skupština grada Jagodine, utvrdila je prosječnu cijenu kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za narednu godinu i donijela odluku da kvadratni metar stanova i kuća u prvoj zoni iznosi 64.356 dinara, a građevinskog zemljišta 6.050 dinara.

Cijena kvadratnog metra poslovnih zgrada u ovoj zoni je 101.550 dinara a garaža i garažnih mjesta 30.000 dinara, stoji u odluci koju su odbornici usvojili jednoglasno i bez diskusije.

U drugoj zoni kvadratni metara stanova i kuća je 52.131, građevinskog zemljišta 1.956, poljoprivrednog zemljišta 540, šumskog zemljišta 275 dinara, poslovnih zgrada 59.776, garaža i garažnih mjesta 28.000 dinara.

U trećoj zoni, građevinsko zemljište je 792 dinara, poljoprivredno 91,60, šumsko 55 dinara a stanova i kuće 28.544, poslovnih zgrada 30.000 i garaža 15.000 dinara.

Sjednici je presjedavao predsjednik Skupštine grada Dragan Marković – Palma.

Cijena za stanove i kuće su neznatno uvećane u odnosu na ovu i prošlu godinu, a smanjene na poslovni prostor, stoji u obrazloženju odluke. Stopa poreza na imovinu građana za narednu godinu, prema odluci je do 0,3 i do 0,4 odsto, zavisno dali porezni obaveznik vodi poslovne knjige i “one su kao prošle godine i u okviru poreskih stopa definisanih zakonom”.

Odbornici su donijeli i odluku da stopa amortizacije bude 0,8 odsto, kakav je bila i prethodne dvije godine.

Odluka je juče stupila na snagu a cijene će se primjenjivati od 1. januara 2016. godine.

Odbornici su donijeli i Odluku da se male firme naredne godine oslobode plaćanja lokalne takse a većim firmama taksa se umanjuje za oko 5,7 odsto.

Prema ovoj odluci preduzetnici i pravna lica sa godišnjim prihodom do 50 miliona dinara na teritoriji grada Jagodine, oslobođeni su plaćanja takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, a drugima je umanjena i određuje se prema prosječnoj zaradi.

Srednja preduzeća, sa prihodom iznad 50 miliona plaćaće “do dvije prosječne zarade, a velika do tri prosječne zarade”, stoji u obrazloženju.

Prosječna plata u Jagodini od januara do avgusta bila je 45.914 dinara što je manje za oko 5,7 odsto u odnosu na isti period lani (48.563) i za toliko je manja visina lokalne komunalne takse sada.

U odluci Skupštine grada, stoji, “da će pravna lica koja obavljaju djelatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i naftinim derivatima, proizvodnje i trgovine na veliko duvanom i duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefinskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, noćnih barova, diskoteka, bingo sala, komunalne takse plaćati najviše do deset prosječnih zarada, što je oko 451.940 dinara”.

Preduzetnici i pravna lica sa prihodom do 50.000.000 dinara i lani su u Jagodini bile oslobođene komunalne takse.

Skupština je donijela i odluku o oslobađanju poljoprivrenika poreza na imovinu za poljoprivredno i šumsko zamljište u 2016.godini.

Ova odluka je donesena “zbog teške ekonomnske situacije i stvaranja boljih uslova za razvoj poljoprivrede”, navodi se u obrazloženju.

Poljoprivrednici Jagodine su ovog poreza bili oslobođeni i posljednjih šest godina “u cilju prevazilaženja ekonomske krize i pomoći poljoprivredi grada Jagodine da ublaži posljedice krize u ovoj grani djelatnosti”.

Prema posljednjem propisu poljoprivrede, u Jagodini ima 6.358 poljoprivrednih domaćinstava, koji obrađuju 18.790 hektara zemljišta. Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!