Capital.ba

Cijela „Elektroprivreda RS“ zaradila duplo manje od „Male stanice“! (FINANSIJSKI IZVJEŠTAJI)

08.07.2020. / 15:59

 • Neto dobit holdinga pala sa 18,6 miliona na samo 455 hiljada KM
 • Obaveze porasle za 72 miliona i iznose 574 miliona KM

TREBINJE – Cijela „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS), uključujući Matično i deset zavisnih preduzeća, „teška“ je 3,5 milijardi maraka, a u prošloj godini je imala neto dobit od svega 455 hiljada maraka, otkrivaju finansijski izvještaji tog Mješovitog holdinga.

ERS

Dobit cijele “Elektroprivrede” manja je deset puta od nekoliko banjalučkih restorana, a duplo više je zaradio samo Dalibor Šajić, vlasnik poznatog lanca restorana „Mala stanica“.

Nakon što je, protivno Statutu, Matično preduzeće ERS prethodnih godina krilo, sada je konačno objavilo finansijske izvještaje o svom poslovanju u 2019. godini, kao i za cjelokupan Mješoviti holding.

Obaveze premašile 570 miliona KM

Konsolidovani finansijski izvještaj Mješovitog holdinga ERS, koji obuhvata sva preduzeća, pokazuje da njihov kapital iznosi 3,5 milijardi KM, a obaveze 574 miliona KM, što je za 72 miliona više nego na kraju 2018. godine.

Neraspoređena dobit je dostigla 319,8 miliona i povećana je za 31,8 miliona KM.

Holding je 2019. godinu završio u poslovnom gubitku od 13,1 milion, te uz povećane finansijske rashode, dostigao gubitak redovne aktivnosti od 21,9 miliona KM.

Međutim, zahvaljujući „ostalim prihodima“ holding je pokrio gubitak redovne aktivnosti i na kraju 2019. godine imao neto dobit od svega 455.368 KM. To je drastičan pad u odnosu na dobit iz 2018. godine od 18,6 miliona KM.

Matično preduzeće: Enorman rast „ostalih prihoda“

Ono što je poznato i objavljeno je da je neto dobit Matičnog preduzeća u 2019. godini bila 33 miliona KM. Izvještaj pokazuje da je godinu ranije, odnosno u 2018. godini dobit bila svega 1,8 miliona KM.

Iako su se u ERS hvalili velikom dobiti, nikada nisu objasnili kako je ona ostvarena, a izvještaj pokazuje da je to zahvaljujući „ostalim prihodima“ koji su porasli sa 91.629 KM u 2018. godini na čak 31,7 miliona KM u 2019.

Najveći dio (29,7 miliona KM) odnosi se na dobitke po osnovu prodaje nematerijalnih sredstava, nekretnina, postrojenja i opreme.

Poslovna dobit Matičnog preduzeća iznosila je 2,1 milion u 2019. godini i malo je veća nego godinu ranije kada je iznosila 1,5 miliona KM.

Finansijski prihodi porasli su sa jedan na 5,4 miliona, pa je tako dobit redovne aktivnosti dostigla 6,9 miliona u 2019. godini (u 2018. godini je bila 1,8 miliona).

Kada se sve sabere, dobit prije oporezivanja iznosi 36,1 milion, a nakon oporezivanja (neto dobit) je na kraju 2019. godine bila 33 miliona KM.

Neraspoređen dobitak koji Matično preduzeće knjiži na kraju 2019. godine iznosi 49,5 miliona i veći je za 31,1 milion nego na kraju 2018.

Obaveze su im povećane sa 258 na 270,9 miliona KM.

Plate u Matičnom preduzeću povećane za više od milion

Ono što je zanimljivo po pitanju rashoda Matičnog preduzeća je da su troškovi zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda porasli sa 8,1 na 9,2 miliona KM.

Značajno su rasli i „ostali rashodi“, odnosno gubici po osnovu prodaje i rashodovanja nematerijalnih sredstava, nekretnine, postrojenja i opreme, kao i rashodi po osnovu rashodovanja zaliha materijala i robe i ostali rashodi. U ukupnom isnosu „ostali rasodi“ iznose 2,6 miliona KM, dok su u 2018. godni bili svega 2.671 KM.

Manjinski akcionari

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je kada su manjinski akcionari u maju zatražili objašnjenje kako je moguće da zavisna preduzeća ERS posluju s gubitkom, dok je Matično preduzeće prikazalo dobit od 33 miliona KM.

Akcionari otvoreno sumnjaju da je dobit Matičnog preduzeća ostvarena zloupotrebom položaja i na štetu zavisnih, akcionarskih preduzeća, zbog čega su zatražili izjašnjenje holdinga i objavu finansijskih izvještaja.

Bez obavještavanja javnosti, izvještaji su stavljeni na zvanični sajt ERS, odnosno bilansi stanja i uspjeha, bez napomena i dodatnih informacija.

U Udruženju manjinskih akcionara energetskog sektora su za CAPITAL rekli da su tražili objavu finansijskih izvještaja jer i Statut Matičnog preduzeća propisuje da je njegov rad javan.

„Finansijski izvještaji poslovanja istog su, do sada, skrivani od javnosti. Oglasićemo se nakon što analiziramo podatke“, rekli su u Udruženju manjinskih akcionara.

FINANSIJSKE IZVJEŠTAJE MOŽETE POGLEDATI U NASTAVKU:

Finansijski izvještaji Matično preduzeće 2019. god.
Konsolidovani finansijski izvještaji Mješoviti Holding ERS 2019. god.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Cijela „Elektroprivreda RS“ zaradila duplo manje od „Male stanice“! (FINANSIJSKI IZVJEŠTAJI)

  1. Sorbon

   hvala Svjetlani i Capitalu na ovim informacijama. bez njih i mnogih drugih stanje u RS, sto se tice objave vijesti i infromacija (a realno i mnogih drugih stvari) bi se moglo oznaciti kao TAMNI VILAJET sektor CRNA RUPA EVROPE

  2. bauk

   ovakav naslov vam je pravo smecarski. nije mi sajic neka faca pa da mu zavidim, ali ovako ne treba naslovljavati

  3. Petar B.

   Cijenim i rado citam Kapital, prije svega zbog hrabrosti da pisete o politicki osjetljivim temama. Ali sa ovim naslovom i clankom zvucite ocajno, kao zuta stampa. Koliko Sajic zaradi je slika njegovog licnog uspjeha, a ne nesto za indirektno prozivanje. Trebate nastaviti graditi svoj kvalitet kroz iskreno i objektivno novinarstvo, a manite se ovih malogradjanskih stvari.

  4. Radnik

   Dobar tekst, naslov jos bolji.

  5. Banda Belosvetska

   Banda je to belosvetska. Isisase po patisoj liniji sve sto se isisati moze. Za potrebe partisko sektaskih kadrova i kupovinu glasaca. Izmislili recept po kome pred izbore naprimaju i alu i vranu, a onda daju debele otpremnine. Kriminal nevidjeni koji za sada ostaje bez kazne. Ali, nece to dugo potrajati. I krcag ide na vodu dok se ne razbije. A ovi su pred pucanjem.