Capital.ba

CG: Usvojen plan suzbijanja sive ekonomije za ovu godinu

18.03.2016. / 6:45

crna_goraPODGORICA, Vlada Crne Gore usvojila je juče Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije za 2016. godinu, uz napomenu da je borba protiv sive ekonomije, uz mjere fiskalne konsolidacije, u prethodnom periodu imala veoma značajan uticaj na ostvarenje prihoda i time poboljšanje fiskalnih parametara.
Vlada je konstatovala da su u periodu od 2013. do 2015. godine planirane mjere realizovane u skladu sa utvrđenom dinamikom, te da su potvrdile svoj cilj i doprinijele značajnom smanjenju sive ekonomije.

“Međutim, i pored svih realizovanih aktivnosti, u pojedinim segmentima poslovanja, prisustvo sive ekonomije i dalje je evidentno”, saopšteno je iz Sekretarijata Vlade Crne Gore za odnose s javnošću.

Planom za tekuću godinu, poseban akcenat usmjeren je na dalje unapređenje regulative s ciljem smanjenja prostora za izbjegavanje plaćanja obaveza, što je jedan od prioriteta poreske politike koju je Vlada utvrdila na duži period.

Jačanje poreske discipline, kroz strože sankcionisanje, kao i jačanje svijesti građana o negativnim posljedicama nelegalnog poslovanja kroz edukaciju i javne kampanje i dalje će biti osnovni cilj, a što je apostrofirano kroz mjere koje su definisane Akcionim planom.

Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici usvojila je Analizu realizacije poreske politike za 2015. godinu, čiji je cilj da se kroz sadržaj poreskih i carinskih propisa i naplatu poreza, doprinosa i drugih javnih prihoda sagledaju efekti primjene poreske politike u prošloj godini i njen uticaj na privredu i budžet.

U skladu sa novim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Vlada je donijela Odluku o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2016. godinu. Obračunska vrijednost koeficijenta iznosiće 90 evra za sve zaposlene u javnom srktoru.

Vlada je usvojila Plan redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za 2016. godinu.

U tekućem budžetu planirano je 9,70 miliona evra i to za redovno održavanje i zaštitu državnih puteva i Službu pomoći i informisanja na javnim putevima, dok je kapitalnim budžetom opredijeljeno 34,4 miliona evra za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju državnih puteva.

Usvojen je i Plan pripreme ljetnje turističke sezone za 2016. godinu, čiji je cilj da se tješnjom saradnjom institucija na državnom i lokalnom nivou, kao i saradnjom sa turističkim privrednicima, obezbijede kvalitetni preduslovi i ostvare što bolji rezultati i minimiziraju uočeni nedostaci iz prethodnih sezona. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!