Capital.ba

ČEZ I MOL POTPISALI MEMORANDUM O STRATEŠKOM SAVEZU

31.08.2007. / 15:21

Dvije vodeće energetske kompanije centralne Evrope ČEZ, koja je smještena u Pragu, i MOL, sa sjedištem u Budimpešti, potpisale su Memorandum o razumijevanju, čime je postavljen okvir za strateško savezništvo radi uspostavljanja zajedničkog posla grijanja na gas, te energetike u zemljama u kojima je MOL najveći potrošač energije.

Kako je saopšteno iz ovih kompanija, posredstvom Agencije Pristop, kao prvi korak očekuje se da će se sa “džoint venčur” izgraditi i rukovoditi pogon grijanja i energetski pogoni primarno na gas, kao i ostatak rafinerije u Bratislavi i Šazombat rafinerije.

Ovaj savez pomoći će MOL-u pri boljem kontrolisanju troškova energije i daljem unapređenju kompleksnosti rafinerije.

Zemlje u kojima MOL djeluje podudaraju se sa teritorijom na koju se ČEZ širi.

Saradnja sa MOL-om prilika je za ČEZ da proširi svoje prisustvo na tržištu električne energije centralne i jugoistočne Evrope sa jakim partnerom koji ima iskustvo u poslovanju sa gasom, navodi se u saopštenju.

U okviru ove kooperacije, ČEZ će u bližoj budućnosti otkupiti dionički udio u MOL-u do 10 odsto, i obje strane će ući u povezane finansijske transakcije.

Finalni rokovi i obim saradnje biće tema daljih pregovora između strana i očekuje se da budu dogovoreni u iduća dva mjeseca.

ČEZ je vodeći snabdjevač energijom u regiji, te ima osnovni prihod od 1,8 milijarde američkih dolara u prvoj polovini ove godine i tržišnu kapitalizaciju veću od 30 milijardi američkih dolara.

MOL je jedna od najvećih naftnih i gasnih kompanija u novoj Evropi, koja ima u prvoj polovini ove godine osnovni prihod od 1,2 milijarde američkih dolara, kao i tržišnu kapitalizaciju veću od 14 milijardi američkih dolara.

To je vodeća ujedinjena naftna grupa u centralnoj i istočnoj Evropi, a najveća kompanija u Mađarskoj. Osnovne djelatnosti Grupe MOL su istraživanje i proizvodnja sirove nafte, prirodnog gasa, i gasnih proizvoda, prijevoz nafte, skladištenje i distribucija proizvoda sirove nafte u maloprodajnom i veleprodajnom tržištu i drugih proizvoda.

MOL posluje u 19 država širom svijeta. Formirana je 1991, te je prva državna naftna i gasna kompanija u jugoistočnoj Evropi koja je privatizovana i danas je listirana na Budimpeštanskoj, Varšavskoj i Luksemburškoj berzi.

U 2006. godini zabilježila je profit po principima osnovnog prihoda u vrijednosti od 2,1 milijardu dolara i tržišnu vrijednost od 16 milijardi dolara.

Share Tweet Preporuči