Capital.ba

Ćetković: Nudimo informacije za bolje pokretanje privrede

24.06.2017. / 15:30

BANJALUKA, Direktor Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Jelena Ćetković ocijenila je da ova agencija zadovoljava standarde poslovanja izvan BiH, što potvrđuje članstvo u Evropskom privrednom registru, kao jedinog predstavnika iz BiH.

Ćetkovićeva je konstatovala da je razmjena iskustava i saradnja sa sličnim agencijama u okruženju veoma važna što je regulisano sa više potpisanih memoranduma, te najavila regionalnu povezanost zemalja jugoistočne Evrope, prije svega iz bivše Jugoslavije.

“Nakon prve faze u koju su uključene Srbija i Makedonija, koje imaju oko 400.000 privrednih subjekata, u planu je uključivanje i ostalih zemalja bivše Jugoslavije, što će omogućiti cjelovitiju sliku registracije preduzeća i njihovu lakšu kontrolu”, rekla je Ćetković.

Ona je istakla da APIF kontinuirano radi na poboljšanju postojećih i uvođenju novih usluga, s ciljem pokretanja privrede, te na najbolji način koristi sve mogućnosti da privrednim subjektima blagovremeno ponudi korisne informacije, zbog čega rade na “E-informatoru” koji bi ovih dana trebalo da bude završen.

“Informator će biti od pomoći ukoliko želite da stupite u poslovni odnos sa nekim privrednim subjektom, a ne znate da li je možda blokiran. Onog trenutka kada dođe do promjena kod tog privrednog subjekta u smislu promjene ovlaštenog lica za zastupanje, adrese, informacije da li je blokiran, zainteresovani će na mejl da dobiju te informacije”, objasnila je Ćetković.

Jedna od značajnijih aktivnosti APIF-a je jednošalterski sistem registracije, nakon čijeg uvođenja 2013. godine je registracija broja poslovnih subjekata povećana za 25 odsto, odnosno osnovano je više od 3.000 subjekata.

Ćetković je naglasila da su čak oko 80 odsto tih subjekata društva sa ograničenom odgovornošću.

Ona je pojasnila da jednošalterski sistem nudi mogućnost da se na jednom mjestu u roku od tri dana, sa smanjenim brojem procedura na svega pet i osnivačkim kapitalom sa 2.000 KM na jednu KM, registruje preduzeće i pokrene biznis.

“Po projektu Svjetske banke, koja ja prepoznala šta nedostaje ovom registru, u planu je uspostavljanje `E-registracije` kojom se preduzeće može registrovati iz inostranstva. U Srpskoj bi trebalo biti imenovano sertifikaciono tijelo – možda to bude naša agencija ili Agencija za informaciono društvo. Pilot projekat bi trebao da krene 1. juna, a potpuna elektronska registracija 1. septembra naredne godine”, rekla je Ćetković.

Osim registra privrednih subjekata, APIF će imati i registar preduzetnika koji od 3. jula treba da počne da radi u punom kapacitetu.

Ćetković je dodala da do kraja godine treba da se uradi novi zakon ili izmjene i dopune postojećeg zakona o registru nevladinih organizacija, s obzirom da ne postoje ažurni podaci na jednom mjestu, te da bi APIF mogao dobiti i taj posao.

Kao novinu u radu APIF-a, ona je navela i registar boniteta, odnosno kreditne sposobnosti privrednog subjekta, koji sadrži aktuelne podatke, po čemu se razlikuje od sličnih registara ostalih institucija.

“Prvi put u BiH jedna državna institucija radi taj proizvod. Promocija tog proizvoda bi trebala da bude krajem jula”, najavila je Ćetkovićeva.

Za razliku od Federacije BiH u kojoj tek treba da zaživi registar računa pravnih lica, APIF ovaj registar vodi od 2012. godine po kojem je do 20. juna ove godine ukupno otvoreno 169.606 računa, od toga ugašeno 47.960, blokirano 41.117, a aktivno je 80.529 računa.

“Često nam kontrolni organi traže račune fizičkih lica. U kontaktu sa Centralnom bankom BiH iznijeli smo mogućnost da i to možemo da radimo. Do kraja godine bi izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu APIF bio taj koji bi vodio registar koji će najviše koristiti kontrolnim organima, a manje će biti komercijalan”, rekla je Ćetković.

Ona je konstatovala da će taj registar omogućiti i vođenje registra prinudne naplate što je sljedeći korak, čime bi baza registara bila kompletnija.

Direktor APIF-a je ocijenila da je ove godine primjetna veća disciplina prilikom predaje finansijskih izvještaja, kojih je oko 16.500, iako je riječ o blagom povećanju broja predatih izvještaja u odnosu na godinu ranije.

“Ne znamo da li je riječ o malo većoj disciplini zato što je prošle godine stupanjem na snagu Zakona o računovodstvu i reviziji definisano da je Poreska uprava pokreće prekršajni postupak protiv lica koja nisu predala izvještaje”, rekla je Ćetković i navela da je 80 odsto privrednih subjekata koristilo aplikaciju da izvještaje predaju “onlajn”.

Prema analizi o poslovanju privrede u Republici Srpskoj u 2016. godini ukupni prihodi su oko 18,8 milijardi KM, odnosno za oko pet odsto viši u odnosu na godinu ranije, a neto dobitak je veći za oko 209 miliona KM ili oko 19 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Ćetković je istakla da APIF vodi i registar stare devizne štednje u kojem je do sada verifikovano 670 zahtjeva u iznosu od oko 10 miliona KM, a rok za dostavljanje zahtjeva je 28. februar 2018. godine.

“U registar poljoprivrednih gazdinstava i registar korisnika podsticajnih sredstava, do 21. juna ove godine upisano je ukupno 37.545 gazdinstava – fizičkih lica, odnosno 1.041 pravno lice”, navela je Ćetković.

Ona je napomenula da se ovaj registar vodi već devet godina u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da poljoprivrednici imaju mogućnost da u blizini svog mjesta, odnosno na ukupno 44 lokacije u Srpskoj, ispune obavezu registracije.

Ćetković je rekla da je APIF prošle godine imao najslabije poslovanje, ali da smanjenjem troškova nastoje poboljšati finansije, te da pokušavaju metodom povećanja poslovanja povećati prihod, iako je to teži put s obzirom da treba vremena za donošenje zakonskih rješenja na osnovu kojih dobijaju određene poslove.

“Pokušavamo da se ojačamo mladim i novim kadrovima, jer su mladi ljudi kreativniji i pokretljiviji i lakše prihvataju nove tehnologije. Pokušavaćemo da stimulišemo ljude da odlaze u penziju i da uvođenjem mlađih kadrova iznesemo nove poslove”, zaključila je Ćetković.

Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!