Capital.ba

Čeko: Jačanja finansijske discipline u RS

19.06.2008. / 8:20

BANJALUKA, Glavni revizor javnog sektora Republike Srpske (RS) Boško Čeko ocijenio je da je u RS došlo do jačanja finansijske discipline.

“U ovoj godini završili smo 14 izvještaja, od kojih je jedan negativan, i to onaj vezan za rad službe predsjednika RS. Jedanaest je pozitivno, a u dva smo izrazili mišljenje sa rezervom”, rekao je Čeko.

On je rekao da ne zna dokle je stigla istraga u slučaju službe predsjednika RS, nakon što je revizorski izvještaj upućen tužilaštvu.

“Svoj dio posla sam obavio pošto sam izvještaj predao tužilaštvu i MUP-u. Uskoro će se o tome odrediti i Skupštinski odbor za reviziju. Samo, nije mi shvatljivo kako je svako sa sebe skidao odgovornost kada je objavljen naš izvještaj. Tada sam u medijima pročitao da jedno tužilaštvo tvrdi da nije nadležno za istragu, ono drugo kaže da je to posao Odbora za reviziju, dok ovi kažu da to nije posao za tužioce. Iz toga mogu samo izvući zaključak da je riječ o prilično vrućem krompiru”, rekao je Čeko.

On je ponovio da je opšta konstatacija da je došlo do jačanja finansijske discipline.

“Budžet se ne probija, kao što je ranije bio slučaj. Za ovu godinu smo planirali 54 revizije, od čega se njih 26 odnosi na budžet RS, Vladu i ministarstva. Do 31. avgusta mora biti gotov konsolidovani izvještaj o budžetu RS, a poslije toga će naši revizori biti usmjereni prema opštinama i javnim preduzećima”, pojasnio je Čeko.

On je dodao da je u toku revizija o izgradnji nove zgrade Vlade RS, o kojoj se mnogo polemisalo u javnosti.

“Riječ je o specifičnoj reviziji, pošto su se poslovi u vezi izgradnje nove zgrade Vlade obavljali preko više ministarstava. Očekuje se nacrt izvještaja o radu Sekretarijata Vlade, koji će tretirati i izgradnju nove zgrade, ali kompletna slika će biti poznata kad bude izrađen konsolidovani izvještaj Vlade, zbog toga što je Vlada donosila odluke i jer su u njihovo ime potpisivani ugovori”, rekao je Čeko.

On je rekao da u tom procesu revizije za sada nema problema.

“Mi radimo svoj posao. Možda nekih problema može biti samo kad se pojavi izvještaj, ako neko bude nezadovoljan njegovim sadržajem”, reko je Čeko.

On je potvrdio da se kod većine revizorskih izvještaja primjedbe odnose na javne nabavke.

“Činjenica je da je Zakon o javnim nabavkama pun propusta i nedorečenosti, zbog čega bi ga trebalo mijenjati. Čak i instrukcije koje daje Agencije za nabavke dosta su uopštene, kao što je, na primjer, slučaj kad se primjenjuje odredba o takozvanim tajnim nabavkama. Zbog takvih rješenja danas se svako može pozvati na tajnost, bez obzira na šta se nabavka odnosi”, rekao je Čeko i dodao da je taj zakon izgubio svoju svrhu.

On je rekao da je ponovo izložen pritiscima, samo ovaj put ne od političara, kao ranije, već zbog sudskih tužbi koje “na njegovo ime i adresu” stižu već neko vrijeme.

“Neću spominjati imena, ali protiv mene je podneseno više tužbi, a neke se još najavljuju. Tužbe se uglavnom odnose na moje javne istupe u vezi sa revizorskim izvještajima od prije nekoliko godina. Želio bih sve podsjetiti da sve što radim, radim u skladu sa zakonom, jer u javnost ne iznosim nekakve privatne informacije, već one o radu službe”, rekao je Čeko.

On je podsjetio da Zakon o reviziji javnog sektora iz 2005. godine daje imunitet glavnom revizoru, naglasivši da bi sudije trebalo da pročitaju zakon i vide da revizori uživaju imunitet u radnjama koje se odnose na njihov rad, osim krivičnih djela.

“Jako je teško raditi u takvim okolnostima. Ja jednostavno ne mogu da odbijem medije i javnost od našeg rada, jer smo javna institucija. Pa, zato nam je zakonodavac i dao imunitet da bismo bili nezavisni i slobodni u svom radu”, zaključio je Čeko.  Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!