Capital.ba

CBBiH: Konvertibilna marka stabilna i uživa povjerenje

03.04.2020. / 16:22

SARAJEVO – Centralna banka BiH saopštila je da je konvertibilna marka stabilna i da uživa potpuno povjerenje, čime Banka najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak.

obveznice

“Centralna banka je fokusirana na svoju ključnu ulogu, a to je očuvanje monetarne stabilnosti, te doprinosi finansijskoj stabilnosti u turbulentnim okolnostima izazvanim pandemijom. Stoga nam je od izuzetne važnosti adekvatno upravljanje deviznim rezervama Banke, s akcentom na sigurnosti ulaganja, zbog očuvanja aranžmana valutnog odbora”, ističe se u saopštenju.

Iz Centralne banke navode da bi učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli dovesti do mnogo veće i trajnije krize, jer poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu.

U saopštenju se ističe da bi napuštanje ili narušavanje valutnog odbora imalo katastrofalne posljedice po finansijsku i ekonomsku stabilnost i perspektive razvoja BiH, a pala bi vrijednost domaće valute, došlo bi do dodatnog osiromašenja ljudi, raširio bi se osjećaj nesigurnosti.

Iz Centralne banke navode da institucije BiH, u okviru svojih mandata, nastoje obezbijediti povoljne finansijske aranžmane u okviru kojih bi se mobilizovala domaća i međunarodna bankarska sredstva kojih na tržištu ima u velikim iznosima.

“Višak rezervi na računu kod Centralne banke koji je na raspolaganju bankama bio krajem marta iznosi 2,45 milijardi KM. Svi zajedno dužni smo čuvati vrijednost i likvidnost sredstava koje su naši građani i privreda povjerili bankarskom sistemu. Raspoloživost i vrijednost tih sredstava uslov su našeg opstanka”, ističu iz Centralne banke.

U saopštenju se naglašava da najviše što Centralna banka u takvim uslovima može učiniti, u okviru svog mandata, jeste razmotriti smanjenje stope obavezne rezerve, ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za finansiranje javnih programa.

“Ako se pojavi takva situacija, budite sigurni da ćemo to i učiniti”, navode iz ove banke.

Iz Centralne banke podsjećaju da Banka redovno snabdijeva komercijalne banke gotovim novcem, u skladu sa zahtjevima, te dodaju da gotovog novca ima dovoljno u opticaju, u šta su se uvjerili i građani, kao i da je evidentno da građani koriste i druge vidove plaćanja.

“U ovim vanrednim okolnostima, prioriteti su nam obezbijediti potpuno nesmetano funkcionisanje međubankarskih poravnanja u platnom sistemu. Centralna banka u skladu sa Zakonom pruža usluge bankarskog i fiskalnog agenta, te u skladu s tim, po nalogu svojih deponenata, a u skladu sa zaključenim ugovorima, obavlja i poslove inostranog i domaćeg platnog prometa”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Centralna banka radi u standardnom radnom vremenu za ove vrste poslova i u potpunosti je usklađena sa radom korespondentnih inostranih banaka i platnih sistema, te dodaje da je Banka uvijek sve zaprimljene naloge deponenata realizovala u za to predviđenom roku.

“Centralna banka svoju aktivu nastavlja ulagati samo u najkvalitetnije hartije od vrijednosti zemalja članica Evropske monetarne unije i depozite najkvalitetnijih banaka. Razlog tome je što su ta sredstva garancija sistema valutnog odbora. Stoga svako kada god poželi može svoje KM zamijeniti za evre i mi mu to garantujemo”, naglašavaju iz Banke.

Da bi to mogla garantovati, navodi se u saopštenju, Banka mora biti sigurna da će moći povući svoja sredstva /ulaganja/ u potpunosti /solventnost/ i na vrijeme /likvidnost/ kada joj zatrebaju, odnosno kada građani to žele, što je temelj na kojem počiva valutni odbor, ali i stabilnost cijelog finansijskog sistema u BiH više od 20 godina.

“Ukoliko bi se ulaganja Centralne banke vršila u hartije od vrijednosti nižeg kvaliteta, ne samo da je to protivno propisima, već bi to značajno smanjilo vjerodostojnost cijelog sistema”, naglašava se u saopštenju.

Iz Centralne banke dodaju da će ova finansijska institucija izvršiti svoj mandat, te da nikada neće odstupiti od principa očuvanja dovoljnih deviznih rezervi koje garantuju monetarnu stabilnost u BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: CBBiH: Konvertibilna marka stabilna i uživa povjerenje

  1. Direkt

   Koji je smisao tolikog kapitala, ako će samo ležati u banci?

   • Zaratustra

    @Direct
    https://www.investopedia.com/terms/c/currency_board.asp
    Možda je pitanje zašto baš tolike rezerve?
    Dolazimo do klasičnog sukoba monetarnog i fiskalnog stuba i stepena tolerancije njihove isprepletenosti.
    Dva su stanovišta – jedno da ta isprepletnost može dovesti do čvora koji znači da više nema stubova i da će se sve urušiti, drugo da sinergija ova dva može biti efikasnija od samostalnog djelovanja.
    Možda je to pitanje, o pravi odgovor vjerovatno nikada nećemo sazanti.