Capital.ba

CB BiH: Moguće smanjiti stopu obaveznih rezervi

19.03.2020. / 11:58

SARAJEVO – Na sjednici Stalnog odbora za finansijsku stabilnost u BiH (SOFS) pri Centralnoj banci razgovaralo se o uticaju pandemije virusa korona na ovu oblast prilikom čega je potvrđena sigurnost, likvidnost i kapitaliziranost bankarskog sektora u BiH.

Prilikom analize trenutnog stanja utvrđeno je da banke mogu izvršiti sve zahtjeve svojih deponenata, uključujući i one za podizanjem gotovog novca i uz uvažavanje okolnosti u kojima se poslovanje trenutno odvija, one će održati kontinuitet poslovanja u skladu s potrebama građana i privrede.

“U provođenju opštih mjera preporučenih od nadležnih institucija na očuvanju zdravlja građana, sugeriše se da se, gdje je to god moguće, koriste dostupne usluge elektronskog plaćanja putem mobilnih uređaja ili putem računara (e-banking i m-banking)”, naveli su iz SOFS-a.

Na sastanku su takođe razmatrane mjere koje institucije, članice SOFS, mogu preduzeti u okviru svojih nadležnosti i u postojećem zakonodavnom okviru u cilju koordiniranog djelovanja na očuvanju finansijske stabilnosti u zemlji.

“Centralna banka BiH na raspolaganju ima mogućnost smanjenja stope obavezne rezerve, ukoliko se za tim ukaže potreba. Takođe, osiguraće se neometano funkcionisanje platnog sistema u zemlji i prometa s inostranstvom, snabdijevanjem gotovim novcem za sve komercijalne banke u BiH”, rekli su.

Podsjećamo da Agencija za osiguranje depozita BiH garantuje za depozite na računima u komercijalnim bankama do 50.000 KM.

“Entitetske agencije za bankarstvo pripremaju podzakonske akte kojima će posebno prilagoditi upravljanje nastalim rizicima i davanjem pogodnosti građanima i pravnim licima kod servisiranja obaveza prema bankama. Takođe, banke su spremne uvesti moratorijum na otplatu kreditnih zaduženja za fizička i pravna lica uz donošenje relevantne regulative. Svaka pojedinačna institucija će o konkretnim mjerama koje preduzme blagovremeno obavijestiti javnost”, naglasili su.

Jučerašnjem sastanku, koji je održan u Sarajevu, pored guvernera CBBiH Senada Softića, koji je predsjedavao sastankom, prisustvovali su ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar finansija FBiH Jelka Milićević, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Rade Rastoka, zamjenik direktora agencije za bankarstvo FBiH Dubravka Bošnjak, direktor agencije za osiguranje depozita BiH Krešimir Šoljić i direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!