Capital.ba

Budžet za iduću godinu garantuje stabilnost

14.12.2011. / 20:50

PODGORICA, Crnogorski ministar finansija Milorad Katnić rekao je u Skupštini da će državni budžet za narednu godinu obezbijediti finansijsku i fiskalnu stabilnost, kao i efikasno funkcionisanje državnih instucija.

“Predloženi budžet za 2012. godinu obezbijediće uslove za nastavak ekonomskog oporavka i integracionih procesa što su apsolutni prioriteti državne politike i on je najbolji odgovor koji možemo ponuditi na ekonomske izazove sa kojima se suočava Evropa, a time i Crna Gora”, istakao je Katnić u uvodnom izlaganju o najvažnijem zakonskom aktu.

Prema Prijedlogu zakona o budžetu za 2012. godinu, planirano je zaduženje od 230 miliona evra za servisiranje deficita, finansiranje duga i stvaranje fiskalne rezerve.

“Državni dug na kraju naredne godine iznosiće 46,9 odsto bruto društvenog proizvoda /BDP/ i niži je skoro upola od evropskog prosjeka, ali predstavlja veliki teret za našu budućnost”, rekao je Katnić.

On je naveo da godišnji troškovi kamata koje Crna Gora plaća iznose 57 miliona evra i taj trošak predstavlja više od dvije trećine kapitalnog budžeta i pet puta je veći nego što su sredstva koja se ulažu u turizam ili dvostruko veći nego što je državna potrošnja za sektor poljoprivrede.

“Svaki poreski obveznik (stanovnik) plaća godišnje 91 evro po osnovu troškova kamata. I taj novac ne umanjuje ni evro našeg duga”, rekao je Katnić. On je istakao da troškovi kamata umanjuju mogućnost poboljšanja životnog standarda, kao i mogućnost investiranja za budućnost.

“Zato moramo budžetske uštede i povećane prihode opredijeliti za smanjenje deficita i državnog duga. Moramo poboljšati rejting, profil duga i plaćati manje kamate. Svaka druga alternativa je nepravedna prema poreskim obveznicima i bila bi ekonomski veoma opasna”, naglasio je Katnić.

Budžetski primici planirani su u iznosu od 1,37 milijardi evra i kao takvi raspoređeni su u iznosu od 605,8 miliona za tekući budžet, 576,5 miliona za budžete fondova, kapitalni budžet 70,1 milion i transakcije i finansiranja 125,8 miliona. Budžetski izdaci projektovani su na 1,37 milijardi i niži su u odnosu na ovogodišnje koji su projektovani na 1,4 milijarde za 22 miliona.

“Najveće povećanje budžetskih rashoda za 2012. godinu odnosi se na penzije, socijalna davanja, zarade i kamate koje čine 70 odsto ukupnih. Budžetski prihodi su za 40 miliona viši u odnosu na plan za 2011. godinu. Povećanje prihoda biće rezultat rasta ekonomije, proširenja poreske osnovice i smanjenja sive ekonomije”, rekao je Katnić.

Rasprava o Prijedlogu zakona o Budžetu za narednu godinu trajaće do petka, kada je planirao glasanje o ovom zakonskom aktu. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!