Capital.ba

Budžet Srpske prijedlogom rebalansa povećan za 60,6 miliona KM

03.10.2019. / 14:53

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu u iznosu 3,316 milijardi KM, što je za 60,6 miliona KM ili 1,9 odsto više od prvobitno usvojenog budžeta.

Cilj rebalansa budžeta jeste da iz viška ostvarenih prihoda bude omogućena realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Prihodi i primici za nefinansijsku imovinu planirani Prijedlogom rebalansa budžeta za ovu godinu iznose 2,848 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 52,4 miliona KM, odnosno 1,9 odsto u odnosu na budžet za 2019.

Najznačajnija povećanja na prihodovnoj strani odnose se na prihode od doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za 19 miliona KM, naknade za organizovanje igara na sreću za 10,4 miliona KM, poreza na dobit za 9,8 miliona KM i poreza na dohodak za 7,2 miliona KM.

Osim toga, povećani su primici od naplate datih zajmova u iznosu 8,2 miliona KM.

Na rashodovnoj strani povećana su lična primanja za 7,3 miliona KM, prvenstveno zbog povećanja naknada i plata pojedinim kategorijama zaposlenih u policiji i pravosuđu.

Uvećane su i doznake na osnovu penzijskog osiguranja za 12 miliona KM zbog vanrednog usklađivanja i rasta penzija od dva odsto u toku godine, a čija primjena je počela od 2. jula.

Izdaci za nefinansijsku imovinu uvećani su za 16,7 miliona KM, a uzimajući u obzir i uštede na pojedinim pozicijama u okviru ove grupe rashoda obezbijeđena su sredstva za značajne kapitalne investicije.

Prijedlogom rebalansa ovogodišnjeg budžeta planiran je budžetski suficit u iznosu 67,6 miliona KM.

Vlada Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2019. godinu.

Budući da je budžetski okvir Prijedlogom rebalansa budžeta uvećan u odnosu na usvojeni budžet Srpske za ovu godinu potrebno je prilagoditi član 2. Zakona o izvršenju republičkog budžeta tako da se sredstva raspoređuju budžetskim korisnicima na osnovu Odluke o usvajanju Prijedloga rebalansa budžeta. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!