Capital.ba

BRANISLAVA MILEKIĆ: ERS PONOVO POČELA IZVOZ STRUJE!

27.08.2007. / 9:28

“Elektroprivreda RS” juče je ponovo počela sa izvozom, poslije dvomjesečnog zastoja. Izvoz, kao glavni oslonac elektrosistema, koji, kao jedini od tri postojeća u državi, proizvodi više nego što se kod nas potroši, bio je ozbiljno narušen posljednja dva mjeseca, zbog sporog vraćanja u sistem Termoelektrane Gacko i praznih hidroakumulacija.

Sistem, suočen sa gubicima od 35 miliona KM, prema riječima Branislave Milekić, v.d. generalnog direktora, ipak, može pokazati prve znakove oporavka, i to do kraja godine, pišu Nezavisne novine.

“Već danas (petak) nastavili smo sa izvozom, nakon dvomjesečnog zastoja. Teško je predvidjeti kakva će biti hidrološka situacija do kraja godine, ali uložićemo maksimalne napore da termoelektrane, koje su u dosta dobrom stanju, do kraja godine proizvedu znatno više struje. Očekujemo značajne rezultate u izvozu, a učinićemo sve što možemo kako bi srezali troškove. Teško je sada reći kakav će biti rezultat na kraju godine, ali očekujemo značajna poboljšanja”, kazala je Milekićeva, koja je nedavno imenovana umjesto smijenjenog Pantelije Dakića.

NN: Gdje ćete srezati troškove?

MILEKIĆ: Tamo gdje stručna analiza pokaže da je to moguće. Pokušaćemo da smanjimo one troškove na koje možemo uticati. Činjenica je da, ipak, postoje veliki troškovi koji ulaze u rashode, kao što su usluge prenosa i razne druge fiksne obaveze, te vodoprivredne naknade, rudarska renta, amortizacija i drugi troškovi. Na sve to mi ne možemo uticati.

NN: Gubici na mreži, što je drugo ime za krađu struje, još je na visokih 20 odsto. Šta ćete učiniti da smanjite te gubitke?

MILEKIĆ: Vlada je ranije naložila da se gubici na mreži smanje na 14 odsto. Po podacima za prošlu godinu, oni iznose 19,6 odsto. Ipak, nije moguće očekivati da se ti gubici smanje za kratko vrijeme. Distributivna preduzeća su i u prethodnom periodu preduzela značajne mjere, kako bi smanjile ove gubitke, a veoma ozbiljno se ušlo u otkrivanje nesavjesnih potrošača, koji manipulišu sa električnom energijom. Ali, da bi se gubici sveli na razuman nivo, potrebno je obaviti tehnička unapređenja. Upravo se bavimo takvim projektom u “Elektrokrajini”, preko kojeg se plasira 48 odsto struje, a koji za cilj ima izmještanje mjernih stanica. Tek uz takve projekte moguće je značajno smanjenje gubitaka, jer će ta mjerna mjesta biti dostupna za očitavanje i kontrole. Ali, to je proces koji traži vrijeme i novac. Ipak, mi smo odlučni da to sprovedemo u što kraćem vremenu, što podrazumijeva i da obezbijedimo novac za projekat.

NN: Kako je “Elektroprivreda” zapala u gubitak od čak 35 miliona?

MILEKIĆ: Glavni krivac su nedovoljni prihodi. Proizvodnja je bila znatno smanjena zbog nepredviđenih okolnosti. Ove godine je, inače, znatno lošija hidrološka situacija nego lani, na što su se nadovezali i problemi sa remontom TE Gacko. Sve to je dovelo do smanjenih prihoda.

NN: Očekujete li da Regulatorna agencija za energetiku prihvati zahtjev ERS za poskupljenjem?

MILEKIĆ: Oni sigurno neće odbiti zahtjev za poskupljenjem, već će poslije analize zahtjeva zauzeti stav o tome da li su troškovi koji učestvuju u cijeni električne energije opravdani i u kojem iznosu. Njihov zadatak i nije da prihvate ili odbiju zahtjev za poskupljenjem, već da razmotre opravdanost zahtjeva, odnosno analiziraju sve stavke o troškovima koji utiču na cijenu.

NN: Dakle, očekujete skuplju struju?

MILEKIĆ: Svjesna sam da je stav Vlade da u ovom vremenu nema prostora za povećanje cijena, ali, dugoročno gledano, poskupljenje je neminovno.
Kadrovske promjene

NN: Mogu li se očekivati kadrovske promjene u sistemu?

MILEKIĆ: Raspisan je konkurs za generalnog direktora, a taj postupak će biti završen za 10 do 15 dana. Nakon toga će biti raspisan konkurs za izvršne direktore, čime će se zaokružiti uprava preduzeća. Istovremeno, uskoro će biti konstituisane uprave zavisnih preduzeća, kao i formiranje nadzornih u preduzećima koja to još nisu učinila.

Share Tweet Preporuči

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!