Capital.ba

Bojić: Katastrofalno stanje po pitanju harmonizacije legislative

04.03.2016. / 17:23

bruno bojicSARAJEVO, U BiH je katastrofalno stanje kada je riječ o legislativi jer nisu harmonizovani zakonski propisi BiH, entiteta, kantona, a sve to nije usklađeno sa legislativom EU, rekao je danas u Sarajevu predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.
Bojić je u Sarajevu na radionici pod nazivom “Pristupanje BiH Revidiranoj Kjoto konvenciji” istakao da BiH očekuje težak put na usklađivanju legislative.

“Da bismo bili konkurentni i prihvatljivi inostranim investitorima, moramo napraviti iskorake, najprije u harmonizaciji zakonskih propisa, revidirati budžetske ustanove, ubrzati proces registracije firmi”, rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, ovakve radionice su dobre da bi se čulo šta sve treba promijeniti u zakonodavnom okviru da bi BiH bila prilagodljiva svim investitorima, a to će se odraziti na konkurentnost u svijetu.

Pomoćnik ministra za carinsku politiku i tarifu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hajrudin Podbićanin rekao je da je Ministarstvo pokrenulo postupak o pristupanju BiH Revidiranoj Kjoto konvenciji i tekst Nacrta je dostavljen Savjetu ministara BiH na usvajanje.

Podbićanin je napomenuo da je Revidirana Kjoto konvencija osnov za uspostavljanje modernih i efikasnih carinskih procedura, te da je riječ o instrumentima olakšavanja trgovine s ciljem smanjenja troškova za privredne subjekte koji su učesnici u međunarodnoj trgovini.

On je istakao da su ključna načela Kjoto konvencije transparentnost, predvidivost carinskih postupaka, pojednostavljenje carinskih procedura, smanjenje kontrola, maksimalna upotreba informacionih tehnologija.

“Sve su ovo instrumenti olakšavanja trgovine koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ugradilo u novi Zakon o carinskoj politici koji je stupio na snagu 29. jula 2015. godine, a sve s ciljem podizanja konkurentnosti privrednih subjekata i uštede troškova i vremena”, naveo je on.

Podbićanin je podsjetio da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ratifikovalo i sporazum o pristupanju Programu EU “Carina 2020”, gdje Uparava za indirektno oporezivanje BiH može povlačiti sredstva iz programa EU i na taj način modernizovati carinsku upravu u smislu implementacije i primjene moderne tehnologije.

“Sve ovo je s ciljem pružanja kvalitetnih i brzih usluga svim učesnicima u carinskim postupcima”, naglasio je Podbićanin.

On je naglasio da je BiH pristupila i Pan-evropskoj konvenciji o preferencijalnom porijeklu robe, što privrednim subjektima omogućava da koriste repromaterijale iz zemalja potpisnica konvencije, ugrade ih u svoje proizvode, i onda ih prodaju bez carina u zemlje potpisinice Konvencije.

Ekspert Svjetske carinske organizacije Ed Brukem naglasio je da je Revidirana Kjoto konvencija međunarodni okvir za razvoj zakonodavstva i da je BiH dostigla značajan nivo u sprovođenju međunarodnih carinskih procedura.

Brukem je naglasio da je većina stvari već implementirana i izrazio nadu da će u budućnosti BiH implementirati kompletnu Revidiranu Kjoto konvenciju.

Učesnicima radionice, koju je danas u Sarajevu organizovalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, uručeni su serifikati. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!