Capital.ba

Bogati sabiraju zaradu

01.03.2012. / 8:15

BEOGRAD, Građani Srbije sa primanjima daleko većim od prosječnih za srpske prilike broje „sitno“ do plaćanja poreza.

Rok za podnošenje prijava za porez na godišnji prihod ističe 15. marta. Do tada svako ko je tokom 2011. godine zaradio više od 1.898.388 dinara treba da filijali Poreske uprave, u mjestu svoga prebivališta, podnese prijavu.
Popunjeni obrazac, PPDG-5, mogu da pošalju i poštom, takođe do 15. marta. Ko zakasni, prijeti mu kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

Oporezuju se prihodi isplaćeni od 1. januara do 31. decembra prošle godine, bez obzira na koji se period odnose. U sumu ulaze zarada, oporezivi prihod od samostalne djelatnosti, autorskih i srodnih prava, oporeziva primanja od nepokretnosti, iznajmljivanja pokretnih stvari, prihod od osiguranja, primanja sportista i sportskih stručnjaka. Ali i svako primanje po ovom osnovu ostvareno i oporezovano u drugoj zemlji.
– Poreski obveznici su dužni da prijave dostave do 15. marta, a porez plaćaju kada prime rješenje – objašnjavaju u Poreskoj upravi. – I za to postoji rok, 15 dana od prijema poreskog rješenja. Za neke se obračunom utvrdi i da nisu obveznici, jer postoji niz odbitaka. Ukupan iznos ovih odbitaka, međutim, ne može da bude veći od polovine dohotka koji se oporezuje.
Neoporezivi dio godišnjeg dohotka je 1,89 miliona dinara. Da bi se došlo do poreske osnovice, ukupan iznos ostvarenih prihoda se umanjuje i za plaćeni porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Umanjenje po ovom osnovu može da bude najviše 3,16 miliona dinara, jer je to najveći iznos godišnje osnovice za doprinose i socijalno osiguranje. I prihodi ostvareni u inostranstvu se umanjuju za onoliko koliko su od njih već uzeli tamošnji poreznici.
Oporezuje se, na kraju, razlika između ukupnih primanja i neoporezivog dijela i plaćenih poreza, a stopa je progresivna. Porez od deset odsto se obračunava na osnovicu do 3,79 miliona dinara. Iznosi veći od ove cifre oporezuju se sa 15 odsto.

Gdje su?
Srbija, već tradicionalno, broji do 20.000 bogataša, odnosno obveznika ovog poreza. Mnogi tokom godine zarade i potroše više od ove sume, ali izmiču poreznicima. To bi uskoro moglo da se promijeni. Poreska uprava najavljuje da će ove godine proraditi Centralni registar. U njemu će biti svi obveznici, ali i vlasnici svih nepokretnosti u zemlji. Ukrštanje prijavljenih prihoda i posjeda otkriće ko je godinama izbjegavao porez. Novosti

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!