Capital.ba

„Bobar banka“ ne može da naplati 220 miliona KM

12.04.2017. / 17:06

– Banka od fizičkih i pravnih lica potražuje 295 miliona KM
– Povjerioci prijavili mnogo veća potraživanja od evidentiranih obaveza banke u poslovnim knjigama

BANJALUKA, „Bobar banka“ u stečaju od 312 pravnih lica potražuje 245 miliona KM, a veći dio tog duga, čak 221,4 miliona KM, pokušava da naplati sudskim putem, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

U Izvještaju o ekonomskom stanju stečajnog dužnika i uzrocima tog stanja, koje je stečajni upravnik Lazo Đurđević pripremio za povjerioce, a koji se nalazi u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da „Bobar banka“ stečaju od pravnih i fizičkih lica potražuje čak 295 miliona KM.

Veći dio tog iznosa, ukupno 245 miliona KM, odnosi se na potraživanja od pravnih lica.

„Od ukupnog iznosa potraživanja od pravnih lica, a koja iznose 244,9 miliona KM, utuženo je 221,4 miliona KM, dok je neutuženo 23,5 miliona KM. Naznačeni iznos od 244,9 miliona KM banka potražuje od 312 pravnih lica“, navodi se u izvještaju.

Najveći dužnici Bobar banke u stečaju su: Bobar Autosemberije – 13,37 miliona KM, BMD Bijeljina – 8,86 miliona KM, Rudnap Banjaluka – 8,03 miolina KM,  Adrial plus Šibenik – 7,8 miliona KM, NCR grupa Šibenik – 7,78 miliona KM, Težište Osijek – 7,23 miliona KM, Autokamp Imperial Vodice – 6,84 miliona KM, Autoprevoz Banjaluka – 6,37 miliona KM, Kriška DOO Bijeljina – 5,98 miliona KM, Bobar grupa Bijeljina – 4,99 miliona KM, Unis Fabrika cijevi Derventa – 4,99 miliona KM, Ming coffe Bijeljina – 4,93 miliona KM, Univerzal Bijeljina – 4,89 miliona KM.

Čak 30 dužnika ima kreditnu obavezu prema Bobar banci koja iznosi od milion do 13,37 miliona KM, koliko banka potražuje od Bobar Autosemberije.

Đurđević je u izvještaju naveo i da su povjerioci prijavili potraživanja od 233,8 miliona KM, a da ukupno evidentirane obaveze na dan otvaranja stečajnog postupka u poslovnim knjigama iznose 177,4 miliona KM.

Ovolika razlika pojavljuje se, kako obrazlaže stečajni upravnik, jer su neki povjerioci po istom osnovu prijavili dva puta potraživanja, te su prijavljivali i kamate obračunate za period trajanja likvidacionog postupka, što čini niži isplatni red.

Đurđević ističe da je, s obzirom na broj pokrenutih parničnih postupaka i izvršnih postupaka u toku likvidacionog psotupka, te s obzirom na broj dužnika banke protiv kojih još uvijek nije pokrenut parnični ili izvršni postupak, teško predvidjeti period trajanja ovog stečajnog postupka.

Kad je u pitanju stanje imovine „Bobar banke“ u stečaju iz koje bi se mogli namiriti povjerioci, Đurđević je naveo da knjigovodstvena vrijednost imovine i ukupna potraživanja od pravnih i fizičkih lica na dan 24. januara ove godine iznose 322,3 miliona KM.

Na žiro – računima banke trenutno ima 15,6 miliona KM (oročena sredstva do kraja juna), građevinski objekti i zemljište procijenjeni su na 9,7 miliona KM, pokretna imovina na 1,4 miliona KM, potraživanja od pravnih i fizičkih lica iznose 295 miliona KM, a tu su i osnovna sredstva i inventar (136.675 KM), putnički automobili (39.712 KM), auto – gume (170.788 KM), računarska i kancelarijska oprema (116.586 KM).

Na ročištu ispitano 301 potraživanje povjerilaca

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je ispitano 301 potraživanje povjerilaca „Bobar banke“, od ukupno prijavljenih 570 potraživanja.

Priznata su potraživanja u iznosu većem od 27 miliona maraka, ali je bilo i osporenih potraživanja u dijelu koji se odnosio na obračunatu kamatu u vrijeme trajanja likvidacionog postupka. Stečajni upravnik se nije mogao danas izjasniti o ptraživanju Atlas banke iz Podgorice u iznosu od 1.759.868 KM

Stečajni upravnik Lazo Đurđević priznao je potraživanje Javnog preduzeća „ Elektrohrvatska zajednica „Herceg Bosna“ u iznosu od 4.985.766 KM, dok im je osporio dio potraživanja u iznosu od 1.894.522 KM, te su predstavnici ovog preduzeća najavili pokretanje parnice.

Od  milionskih potraživanja priznato je i potraživanje  Herceg banke u likvidaciji iz Mostara u iznosu od 4.722.414 KM, te preduzeća“ Prehrana“ AD u stečaju iz Gradiške u iznosu od 1.797.836 KM, dok im je osporen iznos od 620.990 KM. Preduzeću „Zvornik putevi“ iz Zvornika priznato je potraživanje u iznosu od 976.000 KM, dok im je  osporen iznos od 117.000 KM, „Poštama srpske“ priznato je potraživanje u iznosu od 909.146 KM. Velikom broju fizičkih lica, deponenata banke priznata su potraživanja od nekoliko stotina, hiljada, pa sve do 200.000 KM i ona su svrstana u prioritete namirenja.

Povjerioci skeptični po pitanju naplate

Advokat Aleksandar Sajić koji zastupa „Lutriju RS“ i Područnu privrednu komoru Banjaluka rekao je da je teško davati bilo kakvu ozbiljnu procjenu koliko će se potraživanja od Bobar banke moći realno naplatiti.

„Plašim se da taj procenat neće biti veliki. Vidjećemo nakon izvještajnog ročišta, kako će se sve dalje odvijati. Plašim se da će povjerioci u velikoj mjeri ostati nenamireni“, rekao je Sajić.

Predstavnica Zavoda za zapošljavanje RS koji od Bobar banke potražuje 17 miliona KM Svjetlana Pržulj je rekla od tog iznosa na osnovni dug otpada 12 miliona maraka, dok se ostatak odnosi na kamate.

„Ne znamo kakva je mogućnost naplate potraživanja, sve dok ne bude izvještajno ročište. Nadamo se najboljem“, kaže Svjetlana Pržulj.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Aleksandra Tučić kaže da oni potražuju od Bobar banke 14,7 miliona KM.

Nastavak ispitnog ročišta zakazan je za 24. i 25. maj, kada će biti ispitana preostala potraživanja povjerilaca, nakon čega će biti održano i izvještajno ročište i formirana Skupština povjerilaca.

CAPITAL: Lj. Lj.

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: „Bobar banka“ ne može da naplati 220 miliona KM

  1. Djurdja

    Moze Lazo,moze