Capital.ba

Blizu milion akcija Nove banke ide na aukciju

25.12.2018. / 15:53

BANJALUKA – Nova aukcija za paket akcija Nove banke biće održana iduće sedmice, a predmet prodaje biće blizu milion akcija čija će početna cijena biti 0,70 KM po akciji.

Banjalučka berza objavila je da će se aukcija za paket akcija emitenta Nova banka Banjaluka održati 3. januara 2019. godine.

„Predmet prodaje će biti 982.731 akcija, po početnoj cijeni od 0,70 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM, a rok plaćanja T+2. Aukcija će se održati prema rasporedu određenim Uputstvom za trgovanje“, saopšteno je iz Banjalučke berze.

Od današnjeg ukupnog trgovanja na berzi u iznosu od 888.365 KM, najveći promet je ostvaren sa akcijama Nove banke, i to u iznosu od 335.816 KM.

Prosječna cijena po kojoj je trgovano bila je 0,54 KM, čime je ostvaren pad u odnosu na prošlo trgovanje za -4,42%.

Aukcija za paket akcija Nove banke održana je i 17. decembra ove godine kada je prometovano 1.298.665 akcija po cijeni od 0,70 KM, u ukupnoj vrijednosti od 909.065 KM.

U tekstu „Kaja preuzima Novu banku“, portal CAPITAL objavio je da će „MG Mind“ kroz nekoliko milionskih transakcija postati najveći pojedinačni akcionar banke, što se i desilo. Kaja, prema podacima sa berze, trenutno ima 20,8 odsto akcija Nove banke.

Pored Kaje, na kupovinu akcija Nove banke odlučio se i Saladomir Đurić, jedan od suvlasnika banjalučkog „Autoprevoza“. Njegova firma “Respect plus” ima 9,2 odsto akcija Nove banke.

Pored Mladena Milanovića Kaje i Sladomira Đurića, među deset najvećih akcionara Nove banke našli su se i firma „New Concept“ iz Banjaluke, te Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“.

Pored firme „Financ“ i Tihomira Rožića, koji su prvi od deset najvećih akcionara prodali akcije, isto su odlučili i bivši direktor Nove banke Milan Radović koji je imao 7,9 odsto, a koji je već potpisao prodaju.

Akcije je prodao i Goran Avlijaš koji je imao udio od 3,2 odsto, te „Euroline“ koji je imao 2,5 odsto.

Ostali promet na berzi

Ukupan promet sa obveznicama na današnjem trgovanju iznosio je 479.692 KM. Najviše se trgovalo sa obveznicama Republika Srpska – izmirenje ratne štete 9 u vrijednosti od 275.319 KM. Prosječna cijena ovih obveznica ostvarila je rast od 0,78%.

Najveći promet na tržištu fondova ostvaren je sa DUIF Invest nova – OMIF Invest nova, trgovalo se u iznosu od 3.247 KM, po prosječnoj cijeni od 0,125 KM po akciji.

Udjeli/akcije 2 fonda su ostvarile rast prosječne cijene, od čega je najveći rast imao DUIF Polara Invest – OAIF Polara Adriatic Fond (3,00%), i danas se ovim fondom trgovalo po prosječnoj cijeni od 0,412 KM.

Udjeli/akcije jednog fonda su ostvarile pad prosječne cijene, a gubitnik dana među fondovima je DUIF Management Solutions – OAIF Profit Plus (-2,14%), i danas se ovim fondom trgovalo po prosječnoj cijeni od 1,37 KM.

Od hartija od vrijednosti na slobodnom tržištu najveći promet je ostvaren sa Drina osiguranje Milići akcijama, trgovalo se u iznosu od 5.184 KM, po prosječnoj cijeni od 1.728 KM, čime je ostvaren pad u odnosu na prošlo trgovanje za -56,80%.

Od akcija na slobodnom tržištu rast cijena akcija zabilježile su akcije tri emitenta, a najveći rast imale su akcije preduzeća Rafinerija nafte Brod (48,33%), i sa ovim akcijama danas se trgovalo po cijeni od 0,0089 KM, u vrijednosti 540 KM.

Od akcija na slobodnom tržištu pad cijena akcija zabilježile su akcije samo jednog emitenta, od čega su akcije preduzeća Drina osiguranje Milići ostvarile pad od -56,80% i trgovalo se po cijeni od 1.728 KM po akciji, u vrijednosti od 5.184 KM.

CAPITAL: Svjetlana Š.

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!