Capital.ba

BIZNISMEN U ZATVORU ZBOG PODMIĆIVANjA

31.08.2007. / 15:19

OSLO – Norveški biznismen Kjel Inge Reke počeo je dan prije predviđenog datuma da služi kaznu od 30 dana zatvora, koja mu je izrečena zbog korupcije, saopštio je danas njegov portparol Rolf Noreng.

Jedan od najbogatijih ljudi u zemlji, Reke je osuđen na četiri mjeseca zatvora, od toga jedan mjesec strogog zatvora, jer je 2001. godine isplatio sumu od 100.000 kruna jednom švedskom inspektoru za pomorske poslove kako bi dobio dozvolu klase osam (za upravljanje brodom dužim od 15 metara), a da ne polaže ispit.

Milijarder se juče pojavio u zatvoru u Hofu, 70 kilometara zapadno od Osla, gdje je, kako su objavili norveški mediji, sam u ćeliji predviđenoj za dvije osobe.

“Predloženo mu je da dođe dan ranije na odsluženje kazne i on je pristao”, izjavio je Noreng za dnevne onlajn novine “e24.no”.

On će biti zatvorenik sa brojem 4-15-1 i imaće različite aktivnosti na raspolaganju, od spajanja drvenih paleta do čišćenja, za nedjeljnu platu od 260 kruna (32,7 evra), objavio je tabloid “Verdens gang”.

Reke ima nekoliko kompanija koje zapošljavaju više desetina ljudi.

Njegov način života, privatni avioni, ogromna imanja i jahte, na meti su kritika u zemlji koja teži jednakosti i umjerenosti.

Share Tweet Preporuči