Capital.ba

BIT Alijansa: Javne nabavke usmjeriti domaćim proizvođačima

30.03.2020. / 17:13

SARAJEVO – BIT Alijansa, udruženje domaćih IT kompanija, uputila je Savjetu ministara BiH, Vladi Federacije BiH i Vladi Republike Srpske prijedlog od deset mjera koje će, ako se usvoje, po njihovoj ocjeni znatno pomoći cjelokupnoj domaćoj privredi da lakše prebrodi trenutnu krizu prouzrokovanu pandemijom koronavirusa i očuva radna mjesta.

BIT alijansa

Kako su saopštili, ekonomske mjere koje su do sada predložene od strane domaćih vlasti su jednostavno nedovoljne i neće imati značajnijeg efekta kada je u pitanju spas domaćih preduzeća.

Ove mjere osigurale bi amortizaciju početnog udara ove krize na ekonomiju i omogućile dodatno vrijeme za kreiranje novih programa prilagođenih nastaloj situaciji”, poručili sui z BIT Alijanse.

PRIJEDLOG MJERA

1.Opšti moratorij na otplatu kreditnih zaduženja kod banaka i drugih finansijskih institucija na period od najmanje 3 mjeseca za sve građane i privredne subjekte počevši od aprila 2020. godine.

Svjesni smo da su u oba entiteta već učinjeni određeni koraci u vezi sa ovim pitanjem, ali evidentno je da postoji niz nejasnoća u provedbi tih mjera, te cijenimo neophodnim da se u saradnji sa nadležnim Agencijama za bankarstvo te Centralnom bankom BiH usvoji jasna i precizna odluka koja će podrazumijevati opšti moratorij za sve kompanije i građane. Podjela na one koji su u problemima i one koje nisu, smatramo kako nije mudra u ovom trenutku, jer će tako i oni koji sada možda nisu u problemu, obavezom da izmiruju pune obaveze i prema bankama i sami ubrzano upasti u probleme. Ova mjera će sigurno značajno ojačati likvidnost privrede te omogućiti veću mogućnost očuvanja radnih mjesta, a sigurni smo da bankarski sektor zbog ovoga neće biti ugrožen na bilo koji način;

2.Hitno zatražiti otpis ili odgodu otplate inostranih zaduženja BiH koja se trebaju isplatiti u 2020. godini.

Različiti nivoi vlasti u BiH imaju zaključene finansijske aranžmane sa međunarodnim institucijama poput MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Svjetske banke i drugih kreditora, te smatramo da je potrebno zatražiti otpis ili odgodu otplate ovih kredita za naredni period, a najmanje za 2020. godinu. Na taj način bi, u slučaju prihvatanja takvog zahtjeva, budžeti ostvarili uštede od najmanje 800 miliona KM u ovoj godini, koji može biti iskorišten za prevazilaženje trenutne ekonomske krize.3.

3.Oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza na dohodak na period od najmanje tri mjeseca za sve privredne subjekte, te preuzimanje obaveze plaćanja ovih obaveza od strane Savjeta ministara BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Srpske i Vlada kantona u FBiH.

4.Oslobađanje od plaćanja akontacije poreza na dobit u toku 2020. godine za sve privredne subjekte, izuzev banaka i osiguravajućih kuća, te oslobađanje plaćanja poreza na imovinu, što bi u ovom trenutku najviše pomoglo turističkoj industriji u BiH, ali i građanima.

Cijenimo kako ovo ne bi predstavljao značajan udar na budžete, a taj novac bi mnogo značio svim kompanijama, naročito malim i srednjim preduzećima da se lakše nose sa ovom krizom. Smatramo da modeli eventualnog odgađanja plaćanja ove obaveze nisu adekvatni trenutnoj situaciji i problemima koji će uslijediti, jer će te obaveze onda u budućnosti predstavljati ogromni teret za kompanije koje budu hvatale zamah nakon krize.

5.Sve javne nabavke u Bosni i Hercegovini usmjeriti primarno ka domaćim proizvođačima dobara ili domaćim pružaocima usluga i to najmanje u periodu od narednih 24 mjeseca gdje god je to moguće. Usvojiti potrebne izmjene Zakona o javnim nabavkama kako bi se to osiguralo, te u konsultaciji sa Evropskom komisijom suspendovati od primjene Zakon o državnoj pomoći u BiH na period od najmanje 24 mjeseca, s obzirom i da zemlje Evropske unije evidentno ne primjenjuju slične odredbe.

6.Omogućavanje nesmetanog prekograničnog transporta robe i usluga, hitnim usaglašavanjem mjera sa zemljama sa kojima se graničimo, ali uključujući i zemlje EU i CEFTA zemlje.

7.Smanjenje plata u državnoj službi i javnim preduzećima, uz izuzetke za radnike u zdravstvu, policijskim tijelima i prosvjeti, te također vodeći računa o zaposlenima u javnom sektoru koji imaju plate niže od prosječne plate u BiH. Sredstva ostvarena uštedama mogu se koristiti za povećanje plata radnika u zdravstvu, koji su najviše opterećeni trenutno situacijom, nabavku neophodne zdravstvene opreme, ali svakako i za pomoć privredi.

8.Podržavamo već iznesene zahtjeve da se usvoje rebalansi budžeta na način da svi troškovi koji se ne odnose na isplatu plata, vanbudžetske fondove, zdravstvenu zaštitu, socijalnu zaštitu i slično neophodne rashode, prebace na stavke vezane za zdravstveni sektor i ublažavanje posljedica ekonomske krize i očuvanje zaposlenosti.

9.Pomjeriti rok uplate PDV-a sa desetog dana u mjesecu na minimalno kraj mjeseca, a smatramo da bi trebalo ozbiljno razmisliti i o mogućnosti pomjeranja obaveze plaćanja PDV-a po naplati potraživanja, ako ne kod svih, a onda barem kod privrednih društava sa manjim ukupnim godišnjim prihodom, koji bi se odredio na temelju analize nadležnih institucija, te omogućiti povrat PDV-a za uplate za nenaplaćena potraživanja počev od 1. marta 2020. godine.

10.Ukinuti naplatu svih kirija za prostore u vlasništvu javnih institucija ili preduzeća u narednih 12 mjeseci.

Capital: D.Tovilović

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: BIT Alijansa: Javne nabavke usmjeriti domaćim proizvođačima

 1. Denis Vengust

  Ni to ni izdaleka nece biti dovoljno, drzava i drugi nivoji vlasti ce morati izdvojiti mnogo vece iznose, ako zele izbjeci totalnu depresiju privrede!

  A posljednja predlozena mjera je sporna, jer stavlja u neosnovano neravnopravan (bolji) polozaj prema konkurenciji subjekte, koji iznajmljuju prostorije od javnih institucija / drzavnih preduzeca.

 2. Branko

  A ko je BIT alijansa? Lanako samo ljepse upakovan?

 3. Fali vam ideja?

  Pa što ne rekoste:
  – da naplate porez koji ovoj državi duguju njeni tajkuni koji su multimilioneri;
  – prestanu krasti i uzimati provizije da odkoče šta su namjerno zakočili;
  -ukinu finansiranje političkih partija;
  -ukinu “bijeli hljeb” političarima uhljebima;
  -Zabrane rad istoj osobi na 6 budžetskih poslova, nego samo 1 posao, a politikom da se bave bez naknade;
  – prestanu sa kupovinama softvera koji vrijede 50 ili 70.000 KM, a iz budžeta ih plate po 4 ili više miliona KM;
  -prestanu da se vozaju avionima i helikopterima, a vrate se na automobile od 150.000KM kako je bilo u zlatna vremena kad su prodali Telekom Srpske ;
  I tome slično.