Capital.ba

BiH u šest programa teritorijalne saradnje

15.03.2016. / 17:10

savjet ministara bihSARAJEVO, Savjet ministara BiH usvojio je danas Informaciju Direkcije za evropske integracije o programima teritorijalne saradnje IPA dva 2014 – 2020. i napretku u implementaciji u 2015. godini.
Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da BiH u okviru IPA dva 2014 – 2020. učestvuje u šest programa teritorijalne saradnje.

Riječ je o dva bilateralna programa /BiH i Crna Gora, te BiH i Srbija/, jednom trilateralnom programu prekogranične saradnje sa susjednim zemljama /Hrvatska – BiH – Crna Gora/ i tri transnacionalna programa /Dunavski, Jadransko-jonski i Mediteranski/.

Savjet ministara BiH imenovao je članove Organizacionog odbora za pripremu i organizaciju Biznis foruma Šesnaest plus jedan /Kina i države srednje i istočne Evrope/, koji bi trebalo da bude održan početkom maja u BiH radi boljeg ekonomskog povezivanja BiH i zemalja regiona sa Kinom.

Održavanjem foruma realizuje se dogovor predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i kineskog premijera Li Kećijanga sa Četvrtog samita premijera inicijative Šesnaest plus jedan.

U Organizacionom odboru biće ministri finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, inostranih poslova Igor Crnadak, komunikacija i transporta Saša Dalipagić, šef kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara Asja Nikšić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, predstavnik resorne komisije Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici entitetskih privrednih komora, te nadležnih agencija BiH i tijela Savjeta ministara BiH.

Biznis forumom predsjedavaće ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o svom radu za 2015. godinu u kojem se navodi da je provođenje usvojenih dokumenata i mjera već počelo davati pozitivne rezultate.

Tako se na tržištu rada nastavlja povećavati broj zaposlenih lica, povećan je fizički obim industrijske proizvodnje, povećani su ostvareni bruto prihodi od indirektnih poreza, povećan je izvoz i pokrivenost uvoza izvozom, a trgovinski deficit smanjen.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske s ciljem postizanja postepene liberalizacije i uzajamnog otvaranja tržišta za ulaganja i trgovinu uslugama u skladu sa Opštim sporazumom o trgovini uslugama.

Dalje otvaranje tržišta trebalo bi omogućiti priliv direktnih stranih investicija i time doprinijeti razvoju ekonomije u BiH.

Istovremeno će liberalizacija trgovine uslugama omogućiti privrednicima iz BiH slobodan pristup turskom tržištu, što će rezultirati povećanjem izvoza usluga i konkurentnosti.

Liberalizacija tržišta usluga donosi niže cijene i bolji kvalitet, te proširuje mogućnost izbora za potrošače i samim tim utiče na njihove uštede.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi /rutne naknade/ u vazdušnom prostoru BiH za 2016. prema kojoj je finalna baza en rut troškova BiH za ovu godinu usvojena u iznosu od 74.992.311 KM, uključujući i troškove Evrokontrola.

Po osnovu rutne naknade Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH raspoređeno je 40.814.8160 KM, Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH 5.764.574 KM, uključujući troškove Evrokontrola.

Po ovom osnovu 13.152.351 KM pripada Agenciji za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore, a 15.260.570 KM Hrvatskoj kontroli vazdušne plovidbe. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!