Capital.ba

BiH na svjetskom dnu po poslovanju

04.11.2017. / 9:38

SARAJEVO, BANJALUKA – BiH se nalazi na 86. mjestu zemalja svijeta po lakoći poslovanja, pokazuje najnovija studija Svjetske banke.BiH na svjetskom dnu po poslovanju

Podijeljeno po oblastima, nalazimo se na 175. mjestu po lakoći, odnosno teškoći otvaranja nove firme, a na 166. mjestu po dobijanju potrebnih dozvola. Na 137. mjestu smo po procedurama za plaćanje poreza, a na 122. mjestu po pristupu električnoj energiji.

U poređenju s ostalim zemljama po knjiženju imovine nalazimo se na 97. mjestu, a na 71. po sposobnosti države da omogući ispunjavanje ugovornih obaveza između poslovnih subjekata.

Najmanje problema, sudeći prema toj studiji, imamo pri prekograničnom poslovanju – u toj oblasti smo na 37. mjestu na svijetu.

Prema ovoj studiji, u BiH je potrebno 65 dana da se pokrene biznis, a za to je potrebno proći 12 različitih procedura. Svjetski lider u ovoj oblasti je Novi Zeland u kojem vam za pokretanje biznisa treba pola dana i koji ima samo jednu proceduru koju treba sprovesti. U toj oblasti od nas su bolji Hrvatska, koja se nalazi na 87. mjestu, te Crna Gora na 60. mjestu.

U slučaju da želite izvaditi građevinsku dozvolu, u Sarajevu su vam za to potrebna 193 dana i 16 procedura. Poređenja radi, u Južnoj Koreji, koja je najbolja u toj oblasti na svijetu, izdavanje dozvole traje 27 i po dana. S druge, pak, strane, Danska je najbolja po najmanjem broju procedura, pa tako za izdavanje dozvole treba proći ukupno sedam procedura.

Za registraciju vaše imovine u BiH vam je potrebno 24 dana i sedam procedura, a šampionima u ovoj oblasti je ukupno potrebno jedna procedura i jedan dan.

Još jedna od poteškoća s kojima će se susresti investitori u BiH je lakoća dobijanja kredita. Prema ovoj studiji, od nula do 12 poena, pri čemu je 12 najbolji rezultat, BiH je ostvarila sedam poena u oblasti primjene kreditnih ugovora. Kada su krediti u pitanju, najslabiji smo u oblasti pouzdanosti vraćanja kredita, gdje smo ukupno ocijenjeni s 12,1 u odnosu na 100 maksimalnih poena.

Velike su poteškoće i kada se radi o primjenama ugovora, pa je tako za sudsko poravnanje dugova u BiH potrebno 595 dana, dok su u Singapuru za to potrebna 164 dana. Međutim, studija pokazuje da je mnogo više zabrinjavajuća činjenica da u BiH trošak postupka u prosjeku iznosi čak 36 odsto vrijednosti ugovora, dok je u Islandu, svjetskom šampionu u ovoj oblasti, trošak samo devet odsto.

Nekada primjene novih zakona mogu da otkriju koji su to ranjivi dijelovi zakona, tj. koji zahtijevaju poboljšanja. Tako, na primjer, zalog može podrazumijevati i pokretnu imovinu poput mašinerije, bankovnih računa ili dionica kompanija s ograničenom odgovornošću.

“Zakon dopušta veliku slobodu u definisanju instrumenata obezbjeđenja, kao i obezbjeđenja duga. Samim tim, kompanijama je obezbijeđena značajna fleksibilnost u smislu založenih sredstava”, navedeno je u studiji.

BiH se spominje i u dijelu koji govori o finansijskoj disciplini, pa je tako navedeno da uključivanje mikrofinansijskih institucija u sistem kreditnih izvještaja doprinosi višem stepenu finansijske discipline. Ovo takođe znači i da je smanjen nivo nekvalitetnih kredita.

“Pokretanje biznisa u BiH je na neki način olakšano smanjenjem plaćanja minimalnog osnivačkog kapitala za društva s ograničenom odgovornošću, što je dovelo i do povećanja efikasnosti notarskog sistema”, navedeno je.

U Savjetu stranih investitora poručuju da izvještaj ne iznenađuje jer u svojoj strukturi i analiziranim pokazateljima registruje poteškoće na koje jasno ukazuje i Savjet u izdanju “Bijele knjige”, odnosno Poslovnog barometra koji su izdali.

“Aktualna ekonomska situacija, rezultati izvještaja, nizak nivo stranih direktnih ulaganja, niska zaposlenost, nizak standard i kupovna moć stanovništva, kao i negativna demografska kretanja jasno ukazuju na potrebu i hitnost reformskog djelovanja. Primjenom istih ekonomskih politika mogu se dobiti samo isti, odnosno nedovoljno dobri rezultati, dakle potrebne su odlučne promjene i reforme”, navode oni. Nezavisne novine

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!