Capital.ba

BiH se treba fokusirati na obnovljive izvore energije

16.04.2019. / 15:03

NEUM – Tranzicija energetskog sektora BiH od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije jedna je od ključnih tema 5. Energetskog samita koji je danas počeo u Neumu.

Organizatori su najavili da će na Energetskom samitu u Neumu u naredna tri dana biti više od 650 učesnika i donosilaca odluka.

Fokus samita na energetskoj tranziciji

Ambasador SAD Erik Nelson je rekao da su prethodni samiti u Neumu bili efikasni jer su pomogli predstavnicima vlasti u BiH da dogovore neophodne reforme.

„Nadam se da ovdje možemo stvoriti povoljno okruženje za usvajanje neophodnih reformi koje su BiH potrebne. Ove reforme će pomoći BiH da ostane zemlja koja izvozi struju, da sprovodi mjere zaštite okoline i da smanji troškove energije za potrošače“, kazao je on.

Ambasadorka Njemačke Kristijane Homan je istakla da je fokus ovog samita na energetskoj tranziciji odnosno odmicanju od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

„To je važno za građane BiH jer im omogućava da uštede novac. Njemačka Vlada je zadovoljna i ponosna što je prošle godine pomogla da se isfinansira prva komercijalna vjetroelektrana, a finansiraćemo još jednu“, kazala je ona.

energetski samitAmbasador Velike Britanije Metju Fild  je izrazio uvjerenje da će ovaj samit inicirati novi reformski put energetskog sektora BiH i dodao da će pozvati učesnike da se usvoji zakon na državnom nivou o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i prirodnog gasa BiH i da se imenuje uprava u „Elektroprenosu“ na transparentan način.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno je naglasio da je od ključnog značaja da se okupe predstavnici vlasti, ali i civilnog društva koji su zainteresovani za čistu energiju.

„Vjerujemo da je tema prelaska na čistu energiju dobro izabrana jer je to i ključna politika EU, ali i ključna politika za ovu regiju“, istakao je Sinno.

Višković: Razvojna šansa u obnovljivim izvorima energije

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je istakao da je Vlada RS opredjeljena da sve regulative EU što je moguće prije implementira.

„U narednom periodu trebamo ići sa što više energije iz obnovljivih izbora. Ja tu vidim razvojnu šansu ne samo RS, već i BiH, jer imamo potencijal i za vjetroelektrane i za solarne elektrane“, istakao je on.

Kazao je da je najlakše promijeniti zakon, ali da problem nastaje kada dođe do njegove primjene i tada se uoči problem, kao što je deregulatacija cijena električne energije.

energetski samit„Kada bi u ovom momentu otvorili tržište električne energije, opteretili bi sve građane i privrednike jer bi cijene imale značajan rast. Molim da se to uvaži i da postepeno idemo u tom pravcu. Svjesni smo da imamo dosta prostora na unapređenju energetske efikasnosti, ali ono što EU direktive u ovom momentu predviđaju znači uvećane račune za krajnje korisnike. RS je usvojila novi zakon gdje smo vjetroelektrane skinuli sa sistema podsticaja jer smatramo da u ovom momentu one mogu da rade po tržišnim uslovima, dakle ne treba im podsticaj kako bi mogle da profitabilno posluju“, rekao je Višković.

Kazao je da je državni zakon o električnoj energiji i gasu zapeo, ali izrazio nadu da će se entitetske vlade dogovoriti i riješiti nepoznanice koje tu postoje.

Novalić: BiH zaostaje za razvijenim zemljama u oblasti energetike

Premijer FBiH Fadil Novalić je rekao da je energetika pitanje svih pitanja i da BiH mora da ide u reformu ovog sektora. Kazao je i da BiH zaostaje za razvijenim zemljama u ovoj oblasti.

„Ovakav naš energetski sektor nije spreman na leđa primiti vrlo oštre zahtjeve koji dolaze od Energetske zajednice. Mi imamo pet ili šest termoelektrana, ali one zagađuju kao 200 evropskih. Put je jasan. Moramo ići prema obnovljivim izvorima, jer za to imamo bolje uslove nego druge zemlje. Naredni mandat Vlade FBiH, ko god je bude činio, biće obilježen energijom“, rekao je Novalić.

U naredna tri dana, na 5. Energetskom samitu će se razgovarati i o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji, o platformi potencijala biomase u BiH, reformi sistema podsticaja obnovljivih izvora energije i građanskoj energiji, važnosti energetske efikasnosti, dok će posljednji dan biti rezervisan za razgovor o perspektivi gasnog sektora u energetskoj tranziciji. Takođe, posebno će biti zanimljiv panel o ulozi medija u procesu energetske tranzicije uz učešće predstavnika različitih sektora i urednika iz bh. medija.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte „Podsticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Podsticanje energetske efikasnosti u BiH“ i Britanska ambasada Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

CAPITAL: Marina Čigoja

energetski samit

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: BiH se treba fokusirati na obnovljive izvore energije

  1. Direkt

    Obnovljiv izvor hidroelektrane – odose rijeke, obnovljiv izvor nuklearke – trovanje na osnovu odlaganja istrosenog nuklearnog goriva do cak Cernobilja, obnovljiv izvor vjetroelektrane – cesti kvarovi vjetrogenereratora, koji nisu nimalo jeftini, ni vjetrogeneratori, ni popravke, usljed upada ptica, obnovljivi izvor solarna elektrana – koristi puno solarnih panela, koji su skupi i napravljeni od materijala koji su stetni po okolinu. Ne zna se sta je gore za zivotnu sredinu.