Capital.ba

BiH DOBILA KREDIT OD OKO 35 MILIONA DOLARA

31.08.2007. / 15:11

Svjetska banka i BiH danas su potpisale sporazume o finansiranju dva nova projekta, te o dodatnom finansiranju dva projekta čija je realizacija već u toku, u ukupnom iznosu od oko 35 miliona američkih dolara – saopšteno je iz Svjetske banke.

Povoljni krediti Svjetske banke, kako se navodi, pružiće podršku u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, urbane infrastrukture, razvoja i zaštite šuma te pripremljenosti u slučaju epidemije ptičijeg gripa.

“Zadovoljstvo nam je što možemo pružiti podršku naporima vlasti za unapređenje usluga za ljude u BiH u ovim sektorima” – rekao je Marko Mantovaneli, šef Kancelarije Svjetske banke u BiH.

Prema njegovim riječima, posebno će novi kredit od 21 milion dolara za poljoprivredu i ruralni razvoj ojačati kapacitet državnih i entitetskih institucija za pružanje efikasnijih i efektivnijih usluga u poljoprivredi.

“Takođe će ubrzati osposobljavanje BiH za pristup sredstvima u okviru Instrumenta Evropske unije za predpristupnu pomoć za ruralni razvoj /IPARD/” – naglasio je Mantovaneli.

Projekat razvoja i zaštite šuma, vrijedan 3,35 miliona dolara, trebalo bi da pruži pomoć BiH u provođenju reformi u pogledu organizacije i upravljanja šumskim fondom na entitetskim i kantonalnim nivoima.

Za projekat smanjenja opasnosti po ljude i peradarsku industriju od infekcije ptičijim gripom namijenjeno je pet miliona dolara, koliko i za projekat urbane infrastrukture, koji treba da poboljša raspoloživost, kvalitet i pouzdanost osnovnih opštinskih usluga, naročito vodosnabdijevanja i kanalizacije.

U saopštenju se navodi da se nove operacije finansiraju putem povoljnih kredita datih pod uobičajnim uslovima Međunarodne asicijacije za razvoj, bez kamate i sa rokom otplate od 25 godina uključujući 10 godina grejs perioda.

Trenutno u BiH Svjetska banka pruža podršku za 16 projekata vrijednih više od 300 miliona dolara.

“Svjetska banka ostaje opredijeljena za pružanje podrške za dalji razvoj BiH i poboljšanje životnog standarda građana i sa nestrpljenjem očekujemo razgovore sa vlastima o novoj četvorogodišnjoj Strategiji partnerstva sa BiH” – poručio je Mantovaneli.

Share Tweet Preporuči