Capital.ba

Bez kontrolnog sistema nema izvoza na tržište EU

15.10.2012. / 17:17

SARAJEVO, Američki ambasador u BiH Patrik Mun upozorio je da će biti ogroman negativan uticaj na privredu BiH ukoliko se ne uspostavi kontrolni sistem za bezbjednost hrane, koji je u skladu sa EU.

“Stotine hiljada proizvođača i poljoprivrednika suočava se sa opasnošću da izgube pristup važnim tržištima ukoliko BiH ne primijeni taj sistem”, istakao je Mun na promociji projekta “Jačanje kapaciteta veterinarskih laboratorija i veterinarskih inspekcijskih službi za provođenje Nacionalnog programa praćenja rezidua u skladu sa standardima EU”.

On je naglasio da ovaj pilot-projekat vrijedan 318.000 dolara dolazi u kritičnom trenutku za BiH, jer će izlaz na tržište za većinu proizvođača proizvoda životinjskog porijekla iz BiH biti zaustavljen kada Hrvatska u julu naredne godine uđe u EU.

Mun jer pozvao vlasti i političke lidere u BiH da daju punu podršku i implementiraju “Mapu puta” koju je usvojio Savjet ministara BiH i uslove za izvoz proizvoda iz BiH u EU.

“U okviru zajedničkog projekta USAID-a i Švedske razvojne agencija /SIDA/ – `FARMA`, sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH već se radi na prevazilaženju prepreka u izvozu meda u EU. Spoljnotrgovinska komora /STK/ BiH je takođe važna, jer njeni članovi imaju najviše koristi od pristupa tržištu EU”, istakao je Mun.

Ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog rekao je da njegova zemlja snažno podržava proces proširenja EU, istakavši da je ovaj projekat, koji će se implementirati narednu godinu dana, izuzetno važan, jer će pomoći da se otvori tržište EU, a posebno Hrvatske, za proizvođače iz BiH.

On smatra da će češko iskustvo u pogledu pridruživanja EU pomoći BiH, jer češki stručnjaci znaju šta je potrebno prilagoditi, a šta nadograditi kada je riječ o standardima EU u vezi sa bezbjednosti hrane.

Sunjog je dodao da će se projekat fokusirati na izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija, kako bi se dostigli standardi EU.

Švedski ambasador u BiH Bose Hedberg rekao je da vlada njegove zemlje već duže vrijeme podržava institucije BiH s ciljem poboljšanja kvaliteta kontrole i drugih vrsta infrastrukture u zemlji, čime se pomaže laboratorijama u BiH da dobiju potrebne akreditacije.

Projekt-menadžer u Sektoru za makroekonomiju STK BiH Igor Gavran rekao je da ovaj projekat ne predstavlja samo jačanje kapaciteta veterinarskih laboratorija i inspekcija u BiH, već projekat koji jača kapacitete cjelokupne privrede i samu BiH.

On je istakao da je svaka država jaka onoliko koliko je jaka njena privreda, dodavši da se bez “otvaranja vrata” tržišta EU za privrednike BiH teško može govoriti o jakoj zemlji.

“Ovo je nastavak dugotrajnog procesa podrške i konačno bi trebao biti neki finalni korak da se omogući izvoz roba životinjskog porijekla iz BiH u EU”, naglasio je Gavran.

On je dodao da će ispunjavanje uslova za izvoz u EU ovih roba omogućiti da spoljnotrgovinska razmjena BiH poprimi sasvim drugi oblik.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ovi uslovi ne bi ispunili, naredne godine bi se moglo govoriti o drastičnom padu izvoza, o gubicima i štetama koje bi mogli imati poljpoprivrednici i proizvođači iz BiH.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je da je još dosta posla ostalo da se uradi u BiH da bi svi u lancu proizvodnje proizvoda životinjskog porijekla ispoštovali stroge zahtjeve EU – od proizvođača do prerađivača i trgovca.

“Kontrola od ‘njive do stola’ nije samo fraza. Ona iziskuje dobro uspostavljanje sistema, samokontrolu u proizvodnji i naravno laboratorije koje su akreditovane sa validnim metodama, čije će analize biti prepoznate u EU”, zaključio je Kalaba. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti