Capital.ba

Bez dogovora – čeka se arbitraža

15.10.2012. / 20:04

SARAJEVO, Sindikat Željeznica Federacije BiH /FBiH/ danas nije postigao dogovor sa upravom preduzeća i Ministarstvom za saobraćaj i komunikacije Federacije o uplati zdravstvenog osiguranja za radnike Željeznica, te i dalje ostaje pri ranijoj odluci o stupanju radnika u štrajk, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata željezničara BiH Munir Spahić.

Spahić je rekao da će pregovori biti nastavljeni i tokom narednih dana, a da arbitražna komisija treba da donese prijedlog konačnog rješenja u narednih pet dana.

“Ako arbitraža donese negativnu odluku, spor će se naći pred nadležnim sudom”, rekao je Spahić.

On je dodao da ni danas sa upravom preduzeća nije postignut dogovor o minimalnom procesu rada u Željeznicama za vrijeme štrajka, zbog čega radnici sutra neće stupiti u štrajk.

Zbog neredovnih uplata zdravstvenog osiguranja, ali i drugih problema u kojima se nalaze Željeznice FBiH, ranije je najavljeno da bi nezadovoljni željezničari 16. oktobra mogli stupiti u štrajk.

Uporište za rješavanje problema u Željeznicama jeste već doneseni Zakon o finansijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH za period od 2008. do 2012. godine, koji nije zaživio, a prema kojem je Vlada FBiH dužna snositi obaveze poslodavca prema javnim fondovima.

Predstavnici uprave Željeznica Federacije BiH i sindikata tog preduzeća na sastanku 12. oktobra nisu postigli dogovor sa pomoćnikom federalnog ministra transporta i komunikacija Izetom Mehinagićem o načinu rješavanja aktuelnih problema u ovom javnom preduzeću. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti