Capital.ba

Beogradski advokat ostaje bez dozvole zbog rada u BiH?

18.08.2016. / 15:57

– Šoškić: Karanović ne smije biti imenovan za direktora niti imati filijalu
– Advokati u RS tvrde da gube milione KM zbog nelegalno rada kolega iz Srbije
– Karanović: Ja sam i dalje advokat, odluka Komore nezakonita
– Odluka još nije pravosnažna

BANJALUKA, Advokati u Republici Srpskoj i BiH godišnje gube milione maraka zbog nelegalnog rada brojnih advokata iz Srbije od kojih neki zastupaju i državne firme. Advokatska komora Beograda oduzela je dozvolu za rad advokatu Draganu Karanoviću zbog toga što je bio upisan kao direktor firme u Sarajevu, a što je advokatima zabranjeno. Karanović ima firmu i u Banjaluci što je, prema tvrdnjama pravnika sa kojima je CAPITAL razgovarao, takođe, nezakonito.Dragan Karanovic1_IMG_8669

Zakonom o advokaturi Srbije propisano je da advokat gubi pravo na bavljenje advokaturom, između ostalog, i ako je imenovan za direktora nekog pravnog lica. Upravo na tu odredbu se pozvao Upravni odbor Advokatske komore Beograda kada je 17. jula donio rješenje kojim je Draganu Karanoviću oduzeto pravo na bavljenje advokaturom.

Inače, UO je ovo pitanje razmatrao nakon što je advokat iz Banjaluke Stevan Dimitrijević obavijestio Advokatsku komoru da je Karanović imenovan za direktora firme „Karanović&Nikolić“ u Sarajevu. Karanović je jedan od osnivača Advokatskog ortačkog društva „Karanović&Nikolić“ u Srbiji.

Predsjednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić potvrdio je za CAPITAL da je Karanoviću oduzeta dozvola za rad navodeći da on nije smio biti imenovan za direktora bilo kojeg preduzeća. Osim toga, Šoškić navodi da Karanović po zakonu nije smio ni da otvori filijalu.

„Nijedan advokat, bilo da radi individualno ili u zajedničkoj kancelariji, ne može imati ekspozituru, odnosno još jedno mesto na kojem radi. Na čitavoj teritoriji BiH možete da zastupate, ako je to dozvoljeno, ali ne možete imati drugo sedište svoje kancelarije“, rekao je Šoškić.

Dodao je da Karanović, ne samo što je na taj način prekršio zakon, nego je i upisan za direktora njegove firme u Sarajevu.

„Bio je direktor oko mesec dana, ali sasvim svejedno, da je bio i dan, to je dovoljno za brisanje iz imenika advoata. Ne može advokat biti ništa drugo nego advokat“, istakao je Šoškić.

Kazao je i da odluka o brisanju Karanovića još nije pravosnažna jer se on žalio Advokatskoj komori Srbije, ali je izrazio uvjerenje da će njihova odluka biti potvrđena, navodeći da je „stvar jasna“.

Dodao je da im je pisao i predsjednik Odvjetničke komore Hrvatske koji je takođe ukazao na poslovanje Karanovića u toj zemlji.

Advokati iz RS gube milione zbog nelegalnog rada kolega iz Srbije

Suština je, kako pojašnjavaju dobro upućeni sagovornici CAPITAL-a, da se advokati iz Srbije, među kojima je i Karanović, nezakonito šire na region otvarajući društva sa ograničenom odgovornošću, s obzirom na to da ne mogu u drugim državama da imaju advokatske kancelarije.

Signing testament

Otvarajući doo, pojašnjavaju naši sagovornici, oni krše zakon jer se lažno predstavljaju kao advokati, s obzirom na to da doo za to ne može da bude registrovano.

„To znači da se oni lažno predstavljaju i time krše i Zakon o zaštiti potrošača“, naglašavaju naši sagovornici.

Oni ističu da advokati u RS godišnje gube milione KM zbog nezakonitog rada advokata iz drugi zemalja.

S druge strane, Dragan Karanović tvrdi da je i dalje advokat kao što je i bio posljednjih 20 godina. On tvrdi da iza odluke o njegovom brisanju iz imenika advokata stoje određeni sukobi koji postoje u advokatskim komorama Beograda i Srbije već nekoliko godina.

„Ja sam član UO Advokatske komore Srbije, a sve ovo treba posmatrati i kroz prizmu izbora novih organa Advokatske komore Beograda koji su zakazani za oktobar. Nisam izbačen iz Advokatske komore Beograda. Postoji jedna odluka koja je donesena od strane nezakonito formiranog organa i nezakonitom primenom nekih materijalnih propisa. Podneo sam žalbu na tu odluku i nadam se da će to u vrlo kratkom roku opet dovesti do zakonite situacije“, istakao je Karanović.

On je potvrdio da ima firme u Banjaluci i Sarajevu, ali kaže da na to ima pravo i da ih je otvorio sa nekoliko kolega iz ovih gradova.

„Bio sam direktor firme u Sarajevu svega dvadesteak dana u martu, prilikom njenog osnivanja. Što se tiče optužbi da radim nelegalno u BiH, ja imam pravo da dajem savete isključivo o pravu Srbije i da zastupam pred sudovima Srbije i nikada nisam davao bilo kakve savete u vezi sa pravom RS i BiH niti zastupao pred sudovima te zemlje. Ja imam saradnju sa advokatima u Banjaluci i Sarajevu i zajedno radimo sa nekim klijentima kojima su potrebni saveti u vezi sa pravom BiH, koje oni daju, kao i za pravo Srbije koje dajem ja ili moje kolege“, kazao je Karanović.

KARANOVIC I NIKOLIC   regisatrIstakao je da se njegova firma u Banjaluci bavi „konsaltingom, ali ne davanjem pravnih usluga“.

„Pravne usluge, kao i ovdje u Beogradu, mogu davati isključivo advokati“, rekao je Karanović.

Komentarišući pismo predsjednika Odvjetničke komore Hrvatske, Karanović je rekao da se sporazumi o saradnji koju imaju sa advokatima iz Hrvatske, za razliku od onih u RS, odobravaju u Komori Hrvatske.

„Nekoliko tih sporazuma je odobrila ta ista Hrtvatska odvjetnička komora, tako da mi se čini da se radi, u najmanju ruku, o nerazumevanju kako ta saradnja funkcioniše“, naglasio je Karanović.

Osnivanjem doo advokati izbjegavaju obaveze

Sagovornici CAPITAL-a ističu i da Advokatska kancelarija „Karanović&Nikolić“ nije jedina koja nelegalno radi u RS.

Navode da postoji još nekoliko advokatskih firmi iz Srbije koje ovdje rade kao doo. Među njima su „Moravćević&Vojnović“ koji, između ostalog, rade i za Vladu RS, zatim „BDK“ i druge.

„Strane avokatske kuće rade sve značajnije strane investicije i transakcije u RS. Kada se prodaje nešto iole značajnije oni prate te transakcije i sigurno uzimaju milione godišnje“, ističu naši sagovornici.

Pravnici sa kojima smo razgovarali navode i da advokati iz drugih država, osim što se nezakonito predstavlaju, formiranjem doo izbjegavaju i obaveze koje advokatske kancelarije imaju.

Ističu da advokati u RS imaju obavezu da se osiguraju od profesionalne odgovornosti što košta 250.000 KM po advokatu, dok advokati iz drugih dražava koji odvje nelegalno rade to ne moraju.

„Takođe, mi odgovaramo cjelokupnom svojom imovinom za obaveze, a oni odgovaraju do vrijednosti jedne KM. Mi imamo i zabranu reklamiranja, a oni to nemaju“, kažu advokati u RS sa kojima smo pričali.

pismo hrvatske komoreReagovala i Odvjetnička komora Hrvatske

Na problem rada kancelarije „Karanović&Nikolić“ ukazala je Odvjetnička komora Hrvatske, čiji je predsjednik Robert Travaš od rukovodstva Advokatske komore Srbije zatražio adekvatnu reakciju.

„Zakonom o advokaturi Srbije i Statutom Advokatske komore Srbije propisano je da težu povredu dužnosti advokata i ugleda advokature predstavlja i držanje filijale advokatske kancelarije. Smatramo da ortačko advokatsko društvo „Karanović&Nikolić“ drži advokatsku filijalu u Hrvatskoj i nadamo se da ćete pokrenuti odgovarajući postupak u okviru kojeg će ispitati dopustivost ovakvog postupanja“, navedeno je u pismu Travaša.

CAPITAL je ranije pisao da je Fabriku glinice „Birač“ u stečaju i njenu kćerku firmu „Aluminu“ pred sudovima koji je pokrenula „Ukio Bankas“ Litvanija kako bi naplatila 154 miliona KM, zastupao advokat Risto R. Kojić iz Beograda koji nema dozvolu Ministarstva pravde Republike Srpske.

 

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Beogradski advokat ostaje bez dozvole zbog rada u BiH?

  1. Zagor

    Mnogo bre skupo ovo advokatsko osiguranje.