Capital.ba

„Batagon“ milionskom dokapitalizacijom preuzima Pavlović banku

04.03.2019. / 12:51

– Nakon smanjenje osnovnog kapitala za devet miliona na 16,8 miliona KM, „Batagon“ će sa sedam miliona dokapitalizovati Banku
– Dalibor Matić ulazi u Nadzorni odbor Banke

BANJALUKA –  Gubitak Pavlović International banke u 2018. godini premašio je 10 miliona KM zbog čega će banka, da bi ojačala kapitalnu bazu, uskoro imati četiri emisije akcija. Dokapitalizaciju sa sedam miliona izvršiće „Batagon International AG“ iz Švajcarske i postati većinski vlasnik, a to znači i promjene u sastavu Nadzornog odbora u kojem će novi član biti Dalibor Matić.

Redovna sjednica Skupštine Pavlović banke zakazana je za 1. april, a na dnevnom redu su odluke o pokriću gubitaka, o emisiji akcija, o imenovanje članova Nadzornog odbora…

„Utvrđuje se da zakonske rezerve iznose 2 884 KM, da rezerve iz dobiti iz prethodnih godina iznose 1.915.454 KM i da ukupan gubitak na dan 31.12.2018. godine iznosi 10.830.204 KM“, navedeno je u Prijedlogu odluke o pokriću gubitka za 2018. godinu koju će razmatrati Skupština.

Pokriće gubitka izvršiće se iz zakonskih rezervi i rezervi iz dobiti iz prethodnih godina, a preostali gubitak od 8,9 miliona KM pokriće se na teret osnovnog kapitala.

Osnovni kapital banke iznosi 25,7 miliona KM i smanjuje se za iznos od 8,9 miliona radi pokrića dijela gubitka. Nakon smanjenja kapital iznosi 16,8 miliona.

Po osnovu smanjenja osnovnog kapitala banka poništava redovne i prioritetno nekumulativne konvertibilne akcije iz prethodnih emisija i u zamjenu za njih emituje redovne akcije od 12,9 miliona KM, prioritetno nekumulativne konvertibilne akcije od 3,2 miliona i prioritetno nekumulativne konvertibilne akcije od 653.830 KM.

Povjerioci Banke su pozvani da prijave svoja potraživanja.

Pored odluka o emisiji akcija, Skupština će razmatrati i Prijedlog odluke o povećanju kapitala banke za sedam miliona KM na način da se emituju redovne akcije upućene investitorima koji će za upisane hartije od vrijednosti uplatiti iznos od najmanje 100.000 KM po investitoru.

Emisija će biti upućena investitoru „BATAGON International AG“, Švajcarska, kojeg zastupa Slađana Matić. U Prijedlogu odluke o povećanju kapitala navodi se i da je „Batagon“ na dan donošenja te odluke vlasnik 28,857 odsto običnih akcija banke sa pravom glasa.

 Nakon povećanja, kapital banke će iznositi 23,8 miliona KM.

Podsjećamo, „Batagon“ je već preuzeo više od 20 odsto Pavlović banke, što je početak sticanja kontrolnog paketa.

„Batagon International“ preuzima Pavlović Banku

Pavlović banka: Obezbijeđen novac za dokapitalizaciju

„Batagonu“ rok od godinu za preuzimanje Pavlović banke

„Batagon“ preuzeo 22 odsto Pavlović banke

„Batagon“ zvanično akcionar Pavlović banke

Skupština Pavlović banke imenovaće i novog člana Nadzornog odbora, a predložen je Dalibor Matić.

Dalibor Matić je navodno suprug Slađane Matić koja u ime „Batagona“ vrši dokapitalizaciju banke.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da će „Batagon“ otkupiti i potraživanja koja Republika Srpske ima prema FG „Birač“.

Batagon je već kupio u preuzeo upravljanje hotelom Bistrica na Jahorini.

“Batagon” preuzima Fabriku “Birač”

Švajcarci kupili najveći državni hotel na Jahorini

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: „Batagon“ milionskom dokapitalizacijom preuzima Pavlović banku

  1. Bigamija

    Navodno suprug? Pa je li ili nije?

  2. Direkt

    Od jednog peraca novca do drugog. Ta banka jos od nastanka posluje kao Bobar banka. Tu je i jednu marku drzati veliki rizik.