Capital.ba

Barozo vjeruje u predsjedavanje Kipra

08.10.2012. / 15:44

FAMAGUSTA, Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da on ima puno povjerenje u kapacitet i efikasnost kiparskog predsjedavanja EU i njene sposobnosti da se uhvati u koštac sa važnim pitanjima.

Barozo je u intervjuu za Kiparsku novinsku agenciju /CNA/ rekao da je uvjeren da će Kipar kao predsjedavajući nastaviti da se koncentriše na ono što je danas Evropi potrebno.

“To su integrisanija i snažnija Evropa, Evropa koja njeguje održivi rast, solidarnost i socijalnu inkluziju”, rekao je Barozo.

On je dodao da Kipar kao predsjedavajući EU ima važan zadatak da postigne napredak u pregovorima o multinacionalnom finansijskom okviru EU za period 2014-2020.

“Uvjeren sam da Kipar može uspjeti i Komisija će podržati predsjedavanje Kipra na svaki mogući način“, istakao je Barozo.

On je rekao da bi Komisija voljela da vidi sporazum o jedinstvenoj superviziji banaka do kraja godine, jer je to od suštinske važnosti da bi se preduprijedile bankarske krize u budućnosti.

Na pitanje o Turskoj i njenom odbijanju da prizna Kipar kao predsjedavajućeg EU, Barozo je naglasio da je Evropa u kontaktima sa turskim vlastima nedvosmisleno naglasila potrebu za poštovanjem predsjedavanja EU, što je ključna komponenta u unutrašnjoj organizaciji bloka.

“To se jednako odnosi na kiparsko predsjedavanje, kao i na bilo koje drugo. Očekujemo da Turska, kandidat za članstvo, razumije i poštuje institucionalnu ulogu predsjedavanja EU“, istakao je Barozo.

Barozo se osvrnuo i na pitanje pogoršanja situacije u Siriji koju je opisao kao “nepodnošljivu”. Prema njegovim riječima, zajednička je odgovornost međunarodne zajednice da okonča krvoproliće.

On je rekao da je apsolutno jasno da za Asada nema mjesta u budućnosti Sirije.

“Međutim, naša zabrinutost prvenstveno se odnosi na pogoršanje humanitarne situacije”, rekao je Barozo i podsjetio da Evropska komisija i zemlje članice predvode međunarodnu humanitarnu pomoć i da su do sada obezbijedili 146 miliona evra.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti